Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - РЕЖАБЕК Франц Вячеславович

Український історик

Народився 17листопада 1856р. в с. Драгониці в Богемії в сім’ї сільського старости. Австрійський підданий. У 1879 р. закінчив Олександрівську класичну гімназію, того ж року вступив до Новоросійського університету (Одеса). Закінчив історичне відділення історико-філологічного факультету.

У 1883 р. прийняв російське підданство. У 1884 р. захистив дисертацію на здобуття ступеня кандидата історичних наук і був залишений при Новоросійському університеті для підготовки до професорського звання. Склавши магістерські іспити, 1888 р. був зарахований приват-доцентом університету.

У 1893—1895 рр. перебував за кордоном з метою навчання та підготовки магістерської дисертації. Працював у бібліотеках, архівах Німеччини та Австро-Угорщини, у Празі відвідував лекції й семінари з давньої історії, прослухав курс лекцій Гіршфельда в Берлінському університеті.

Повернувшись у Новоросійський університет, захистив магістерську дисертацію »Маркоманнские войны». Протягом 1905/06 навчального року у званні приват-доцента читав в університеті загальні та спеціальні курси з середньовічної історії.

У 1906 р. Ф. Режабека призначили екстраординарним професором Ніжинського історико-філологічного інституту. В журналі »Записки императорского Новороссийского университета» опублікував розробки деяких розділів з візантійської історії, розширивши та поглибивши їх під час роботи в Ніжині. Тут Ф. Режабек видав свої найвідоміші праці, розробив низку проблем античної історії (»Лекції з римської історії», »Історія Греції: Лекції»). Учений досліджував історію Візантії, особливо цікавився питаннями військового будівництва (»О разработке некоторых отделов византийской истории»).

За заслуги в галузі науки та освіти був нагороджений орденами Св. Анни III ступеня та Св. Станіслава II ступеня.

У 1916 р. був обраний ординарним професором кафедри загальної історії.

Помер 3 березня 1920 р. у Ніжині.

РЄЗАНОВ Володимир Іванович
РЖЕГОРЖ Франтішек
РИЖСЬКИЙ Іван Степанович
РИЛЬСЬКИЙ Тадей Розеславович
РИХЛИК Євген Антонович
РОМАНОВСЬКИЙ Віктор Олександрович
РУДНИЦЬКИЙ Степан Львович
РУСОВ (Русів) Олександр Олександрович
РУСОВА Софія Федорівна
САМОЙЛОВИЧ Данило Самойлович (справжнє прізвище — Сушковський)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru