Логістика туризму - Смирнов І.Г. - 11.6. Логістичне забезпечення морських круїзів

Водні (теплохідні) подорожі або круїзи передбачають туристичну поїздку морем або річкою із заходом у порти на борту спеціального пасажирського судна. Базова вартість круїзу включає: проїзд на судні, проживання в каюті відповідного класу, триразове харчування, розваги. Круїзи - один із най-динамічніших секторів світового туристичного ринку (6 % річний приріст за кількістю туристів), вони популярні й у внутрішньому туризмі. Круїзи поділяються на морські та річкові. Серед морських круїзів, у свою чергу, розрізняють: а) європейський тип (морська подорож із заходом у порти); б) американський тип (морська подорож із можливістю позасмагати на пляжі); в) так званий круїз у нікуди (1-2-добова подорож без заходу в порти).

Ідея відпочинку на воді та в морських подорожах була відома ще з часів давніх римлян і греків. Круїзи активізувалися в середині XIX ст. в епоху становлення туризму. Круїзний відпочинок було започатковано в Англії, де в 1835 р. здійснювали регулярні прогулянкові рейси між Британією та Ірландією. В подальшому такі рейси організували спеціалізовані круїзні компанії, в тому числі в басейні Середземного моря. Т. Кук здійснив усі види морських подорожей, у тому числі один із найпопулярніших - із Великої Британії до Чорного моря. Але повністю круїзна справа розвинулась лише в 70-х роках XX ст. Саме тоді в США була реалізована ідея круїзних подорожей, дуже принадних і насичених розвагами. Організація морських круїзів швидко перетворилася на прибутковий бізнес. Це відбулося завдяки новій концепції круїзного бізнесу, яку запропонував головний маркетолог круїзної фірми "Карнівел" Б. Дікенсон. Вона передбачала як високий рівень сервісу та безліч різноманітних розваг на борту судна, так і нову (логістичну) технологію портового обслуговування, спеціальні портові термінали з високою пропускною здатністю, ефективні методи наземного обслуговування великих потоків круїзних туристів.

Сформувалися положення організації круїзних маршрутів з їх поділом на: а) кільцеві в певному басейні з заходом до 8- 10 портів різних прибережних країн та відомих морських курортів (Середземноморський круїз); б) на зразок "оупен джоу", наприклад, навколо Європи чи Скандинавії; в) короткочасні виходи в море на два -три дні (приміром, для організації грального бізнесу, який заборонений на березі в певних країнах - Ізраїль, Туреччина тощо); г) прибережні морські екскурсії та прогулянкові рейси; д) тривалі маршрути та навколосвітні подорожі терміном до півроку.

За географічними особливостями активного круїзного туризму визначають: басейн Мексиканської затоки та Карибського моря; басейн Середземного моря; круїзи навколо Скандинавії та Європи; круїзи в Балтійському та Чорному морях; тривалі круїзи з Північної Америки навколо мису Доброї Надії до Індійського океану і далі в Індонезію та Австралію; круїзи в Океанію; круїзи в районах Австралії та Антарктиди.

Круїзним бізнесом займаються великі міжнародні відомі компанії, у власності яких перебувають 12-14 палубних "плаваючих міст", що вміщують 2-3 тис. пасажирів. Першим у світі таким круїзним лайнером стала "Квін Мері" (англ. Королева Мері), спущена на воду в 1934 р. в Англії. Вона тривалий час була найшвидшим і найкомфортабельнішим лайнером на маршруті між Старим і Новим Світами. її гідним спадкоємцем стала "Квін Мері-2", побудована в 2004 р. у Франції, яка одразу стала рекордсменом у декількох категоріях: найбільший за висотою і довжиною та найдорожчий у світі лайнер. Висота його становить 72 м (23-поверховий будинок), довжина - 345 м, у 1200 каютах можуть розміститися 2600 пасажирів. На борту лайнера є планетарій, найбільша на флоті бальна зала, декілька кінотеатрів, басейнів для плавання, тенісний корт, поле для гольфа. До складу команди судна входять 1250 осіб. Мінімальна ціна квитка на першу подорож (корабель, як і сумно відомий "Титанік", вийшов із британського порту Саутгемптон і прямував в американський Форт-Лодердейл у Флориді) становила 1300 євро (місце в каюті площею 19 кв. м), а максимальна перевищувала 30 тис. євро (за каюту класу "люкс" площею 455 кв. м.). Розрахунковий час подорожі - 15 діб. У 2006 р. цей лайнер здійснив круїз навколо Південної Америки за 38 діб (вийшов із Маямі та повернувся в Лос-Анджелес). У

2007 р. на німецьких верфях спорудили найбільший в Європі лайнер "Норвезька перлина", який ненабагато поступається "Квін Мері-2". Його довжина сягає 294 м, а на своїх 15 палубах він може вмістити 2400 пасажирів та 1200 членів екіпажу. До послуг відпочиваючих 11 барів, 12 ресторанів, внутрішні двори, дитячі садки, фітнес-центр, 6 джакузі, 12 ліфтів та 1197 кают. Уперше на круїзному теплоході встановлено чотирисмуговий боулінг. У перший 12-денний круїз із Лондона до Барселони лайнер відплив 8 жовтня 2007 р. Мінімальна ціна квитка становила 1000 євро з особи в двомісній каюті без вікон, за вікно слід заплатити на 400 євро більше, а за балкон - ще на 600 євро більше. Мінімальна вартість дводенного міні-круїзу 349 євро з особи.

Водночас за кількістю пасажирів перше місце в світі посідає лайнер "Свобода морів" (англ. "Freedom of the Seas"), побудований у Фінляндії на замовлення норвезько-американської круїзної компанії "Роял Каррібіан інтернешнл". Порівняльну характеристику двох найбільших круїзних лайнерів світу наведено в табл.11.5.

Таблиця 11.5. Показники круїзних лайнерів "Свобода морів" і "Квін Мері-2"

"Свобода морів"

Показник

"Квін Мері-2"

339

Довжина (м)

435

72

Висота (м)

70

56

Ширина (м)

41

160

Водотоннажність (тис. т)

151

21,6

Швидкість (вузли)

30

4375

Максимальна кількість пасажирів (осіб)

2620

1360

Екіпаж (осіб)

1253

Серед найбільших круїзних компаній світу - корпорації "Карнівел" (США), "Роял Каррібіан" (Норвегія - США) та "Сіборн" (США). До складу "Карнівел Корп" входять декілька круїзних компаній, які володіють майже 40 круїзними лайнерами, а загалом ця корпорація пропонує 20 тис. місць на круїзних суднах. Незначно відстає "Роял Каррібіан круз лайн" (КССЬ), яка має 19 тис. місць на круїзних лайнерах, що обслуговують 550 маршрутів. До її флоту належать дев'ять унікальних круїзних суден вищого класу (наприклад, "Свобода морів"). Корпорація у своїй власності має навіть острів Коко Дей у Карибському морі, призначений виключно для учасників круїзних маршрутів. Щорічно "Роял Каррібіан Круз Лайн" обслуговує понад 500 тис. туристів. Круїзна компанія "Сіборн круз лайн" спеціалізується на елітних морських подорожах до всіх частин світу тривалістю до 120 діб і вартістю майже 30 тис. дол. США. Під час круїзів відвідують сафарі, здійснюють туристичні поїздки вглиб країни порту на декілька діб.

Основними споживачами круїзів є американці, причому найбільший обсяг круїзів припадає на Карибський (55 %) та Середземноморський басейни (10 %). Виокремлюють екзотичні круїзи в район Аляски (з канадського порту Ванкувер). Із великих портових центрів, де розвинута круїзна справа, виділяються Майямі (США), Генуя (Італія), Ванкувер (Канада), Сінгапур. З останнім змагаються в Індійському океані ОАБ, де будують новий порт із глибоководною гаванню. Якщо в 1993 р. у Дубай прибув один круїзний лайнер, то в 2001 р. кількість заходів становила 340 (75 тис. пасажирів). Дубай включено в програму гранд-турів і він стає популярним круїзним центром. Популярні круїзні маршрути в Тихому океані (Гавайські острови, Французька Полінезія), а також в Арктику або Антарктику.

Круїзи в Україні почалися з 1957 р., коли ВАТ "Інтурист" на орендованих теплоходах "Побєда" та "Грузія" організувало морські подорожі з Одеси до Ленінграда навколо Європи, а на теплоході "Петро Великий" - Чорним морем. У 1960 р. почала функціонувати кримсько-кавказька лінія (теплохід "Адмірал Нахімов). Головною базою морського круїзного флоту було "Чорноморське морське пароплавство" (ЧМП) в Одесі. Незалежна Україна отримала 40 круїзних суден. На сьогодні використовують із них одиниці, оскільки 2/3 лайнерів продали за борги, віддали в оренду або вони стоять на причалі. Нині "ЧМП-Бласко", незважаючи на борги, залишається основним фрахтонадавачем для круїзних фірм країн СНД, здебільшого російських. Із найкомфортабельніших кораблів залишилися теплоходи на зразок "Білорусія" (це "Україна", "Азербайджан", "Грузія", "Іван Франко, "Шота Руставелі" та "Тарас Шевченко", котрі недавно повністю реконструювали). Найбільш популярними залишаються круїзи навколо Європи (Одеса - Санкт-Петербург). Теплохід "Тарас Шевченко" - флагман пасажирського флоту компанії "Укррічфлот". Його побудували в 1991 р. у Німеччині (довжина -130 м, ширина - 17 м, пасажиромісткість - 270 осіб). На судні розміщено два ресторани і два бари, дві сауни, басейн, буфет, медпункт, перукарня. У каютах є кондиціонери, холодильники, душі і туалети. У 2003-2004 рр. цей теплохід здійснив чотири 20-денних круїзи за маршрутом Київ - Констанца (Румунія) - Санкт-Петербург (Росія), тобто пройшов через три моря (Чорне, Азовське, Балтійське) та сім річок (Дніпро, Дунай, Дон, Волга, Щекена, Сквир, Нева), заходив у російські річкові та морські порти (Ростов-на-Дону, Волгоград, Саратов, Самара, Казань, Чебоксари, Нижній Новгород, Кострома, Ярославль, Санкт-Петербург). Нині цей круїзний корабель працює на кримсько-кавказькій лінії, здійснює круїзи Середземним і Червоним морями, а також міні-круїзи - до Ялти або Севастополя. Використовують також теплоходи "Каледонія", "Маршал Рибалко" та ін.

Судна для круїзів орендують за спеціальним договором - фрахт-контрактом, що підписує турфірма та пароплавство. Останнім часом деякі судноплавники пропонують "бербоут-чартер" - тривалу оренду та експлуатацію судна. Круїзні тури пропонують на сьогодні досить багато українських турфірм, зокрема, "Нептун-тур", "Елліс", "Карибський клуб", "Укртех-інтур", "Техніка-Плюс", "Азарія", "Кругозір" та ін. Фахівці цих компаній звертають увагу, що морські круїзи належать до категорії індивідуальних турів і розраховані на конкретного замовника. Вартість круїзу залежить від обраної категорії круїзного судна. Найдорожчими є лайнери, що належать до категорії з шістьма зірками. Це своєрідні закриті плавучі клуби з королівськими апартаментами та шикарними ресторанами, в які навіть на ланч пасажири ходять у смокінгах та вечірніх сукнях. Вартість проживання коштує 400-800 дол. США за добу. Українські туристи віддають перевагу п'яти-чотиризірковим лайнерам, де простіша атмосфера, а фешенебельний відпочинок поєднано з різноманітними розвагами. У номерах вищої категорії є джакузі, каміни та окремий мажордом (його вартість становить 400-500 дол. США на добу), інші каюти мають меншу площу і відповідно коштують дешевше (150- 300 дол. США). Подорожі на чотиризіркових лайнерах належать до найбільш масових, оскільки тут висока якість сервісу, а вартість проживання демократична (100-200 дол. США). Це можуть бути як нові, так і реконструйовані кораблі. Чотиризіркові лайнери мають добре розвинуту інфраструктуру: є ресторани, казино, бари, дискотеки, солярії, масажні кабінети, салони краси, тренажерні зали. Відправлятися в круїз на тризіркових лайнерах варто невибагливим туристам, для яких головне не комфорт, а подорож. Більшість таких суден декілька разів були на реконструкції, рівень сервісу сумнівний, але й ціна подорожі на них невисока (70-150 дол. США за добу). Морську подорож можна здійснити не тільки на борту величезного лайнера, але й на яхті. Вони вміщують 300-400 осіб. Перевага яхт полягає в їх маневреності, вони можуть підійти до таких острівців, куди не можуть зайти величезні "плавучі міста". Щодо вартості проживання на борту вітрильника, то вона така сама, як і на стандартних лайнерах, і залежить від категорії судна.

Як правило, в асортименті українських туристичних компаній є низка круїзних програм по Середземномор'ю з різноманітними маршрутами. Наприклад, багато цікавого можна побачити підчас подорожі Барселона - Венеція (13 днів): крім столиці Каталонії та перлини Італії - Венеції, туристам пропонують відвідати Монте-Карло, Флоренцію, Рим, Неаполь, Афіни та турецький Ефес. Вартість туру становить 2300- 3300 дол. США. Ціна включає проживання в каюті п'ятизіркового лайнера, харчування за системою "все включено" (крім алкогольних напоїв), розважальні програми на борту судна, портові збори, а в каютах вищої категорії -- послуги персонального дворецького. Додатково оплачується авіапереліт Київ - Барселона - Київ, віза, страховка, пакет на вісім екскурсій (орієнтовна вартість 650-700 євро).

Інший круїз - це подорож уздовж островів Середземномор'я. Наприклад, восьмиденний тур за маршрутом "Майорка - Сіцілія - Неаполь - Корсика - Тулон - Мінорка - Майорка" коштуватиме 1300-1800 дол. США, а подібна за тривалістю подорож вздовж островів Греції, що включає Корфу, Афіни, Ефес, Родос, Санторіні, Гітіон, коштує 1400- 2000 дол. США. У цю ціну входить проживання на чотири-п'яти зірковому лайнері, харчування "все включено" та розважальні програми на борту судна. Консульські збори, переліт до місця відправлення теплохода (300-350 дол. США), страховка, екскурсійні програми потрібно оплатити додатково. Мандрівникам варто звернути увагу на те, що вартість середземноморських круїзів у кінці вересня традиційно знижується на 10-20%.

Цікаві круїзні програми пропонують українські туроператори Французькою Полінезією та Карибами. Наприклад, це тури "Полінезія та острови Кука" або "Полінезія та Маркізові острови". Такі поїздки розраховані, як правило, на 11 діб, а їх вартість становить 1200-2000 дол. СІЛА залежно від категорії каюти. Однак наймасштабнішим та захоплюючим є круїз "Відкриття Тихого Океану", що триває 25 днів. У процесі подорожі туристи відвідають Таїті, Рататеа, Муреа у Французькій Полінезії, острови Піткерн і Великодня, Кальяо в Перу, Кіто в Еквадорі, Панамський канал, острови Сан-Блас, Кайманові острови. Форт Лодердейл у США. Коштує такий тур 3400-5000 дол. США. Ціна круїзів Французькою Полінезією включає проживання на борту п'ятизіркового лайнера, харчування за системою "все включено", розважальні програми, портові збори. Додатково оплачуються авіапереліт (350- 400 дол. США), віза за маршрутом, страховка, екскурсії.

Не менш захоплюючими є подорожі на Кариби. Наприклад, тижневий круїз "Західні Кариби" передбачає відвідування Маямі, Гаїті, Ямайки, Великого Кайману та Мексики. Якщо обрати східну частину островів, то можна побачити Пуерто-Рико, Віргінські Острови, Антигуа, Сент-Мартен, Сент-Люсію, Барбадос. Карибські круїзи на фоні більшості морських круїзів недорогі: їх вартість становить 780-1200 дол. США. Ціна включає тижневе проживання на борту чотири -, п'ятизіркового лайнера та харчування "все включено". Переліт до Пуерто-Рико (380-460 дол. США), віза, трансфер, страховка й екскурсії оплачуються окремо.

11.7. Логістична організація річкових круїзів та прогулянок
Розділ 12. МІЖНАРОДНІ ТРАНСПОРТНІ КОРИДОРИ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ (НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНИ)
12.1. Інтеграція в Європейську транспортно-логістичну систему як стратегічний вибір України
12.2. Розвиток туризму в Україні в контексті розбудови міжнародних транспортних коридорів
12.3. Єврологістика та Україна: напрями співпраці в XXI ст.
Розділ 13. ЄВРОЛОГІСТИКА В ІСТОРИЧНОМУ АСПЕКТІ: УКРАЇНСЬКО-ДАВНЬОРИМСЬКИЙ КОНТЕКСТ
13.1. Розвиток і дислокація дорожньої мережі Давнього Риму
13.2. Проектування та будівництво доріг
13.3. Інфраструктура та управління дорогами
Розділ 14. ЛОГІСТИЧНИЙ АСПЕКТ ТУРИСТИЧНИХ "ЧУДЕС СВІТУ" ТА УКРАЇНИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru