Маркетинг - Липчук В.В. - 1.2. Загальні основи новітньої маркетингової філософії управління ринками

Отже, формування сучасного фахівця з маркетингу потребує освоєння найновіших досягнень цієї науки. Це означає, що класичний маркетинг має бути лише базовою частиною підготовки. Після, а ще краще одночасно з нею повинна здійснюватися багатостороння робота над опануванням новітніх ідей з маркетингу та формуванням новітнього способу економічного мислення. Такий підхід дасть змогу подолати тенденції зниження ролі маркетингу в практичному бізнесі.

Вивчення новітнього маркетингу можна вважати доцільним і ефективним, якщо фахівець відчує спроможність гнучко обирати інструменти вирішення завдань фірми. При цьому їхній набір не зводитимуть до постійного складу, навіть коли він і добре себе зарекомендував у минулому. Можна вважати, що вивчення новітнього маркетингу досягло своєї мети, якщо уявлення студентів про майбутню практичну діяльність ґрунтуватимуться на розумінні постійного творчого пошуку відповідно до змін у науці, економіці та суспільстві.

Можливо найголовніше, що повинні здійснити маркетологи майбутнього, - це зробити маркетинг центром сучасної бізнес-системи. Зрозуміло, що ця ідея має оволодіти умами фахівців, котрих можна назвати "новими маркетологами", як носіїв нового способу мислення, однак підготовку і формування таких професіоналів треба розглядати лише як перший крок, адже зовсім недостатньо розуміння нової ролі маркетингу лише вузькими спеціалістами. Останні матимуть успіх і дійсно зможуть забезпечити досягнення компаніями успіху, коли ідея маркетингу як центру бізнес-системи оволодіє умами всіх учасників бізнес-процесів.

Маркетинг як філософія фірми означає діяльність:

o орієнтовану на ринок, розглядаючи передусім актуальні і майбутні потреби та побажання потенціальних клієнтів:

o в умовах конкурентної боротьби;

o в межах відповідної організаційної структури;

o характерну високим рівнем інноваційності;

o скеровану в напрямку пошуку і використання нових можливостей і шансів на ринку.

Від маркетингу як головної рушійної сили будь-якого бізнесу залежать всі управлінські рішення. Вони ж залежать і від фінансів. Це означає, що в основу маркетингових програм компаній повинні бути покладені ґрунтовний розрахунок і науковий підхід до вивчення споживачів. Всупереч розповсюдженій думці, що маркетинг - це мистецтво, треба усвідомити, що маркетинг як дисципліна є наукою, яка постійно розвивається. Лише використання його досягнень, здійснення грамотних економічних розрахунків може гарантувати успіх, а не сподівання на удачу.

Нині актуальною є проблема взаємозв'язків маркетингу і фінансів. Відсутність наукового обгрунтування їх взаємопроникнення в економіці часто є причиною сприйняття маркетингу топ-менеджментом як неминучого зла. Внаслідок цього виникає потреба в зменшенні корпоративного бюджету, насамперед маркетингової частини.

Відпрацьовуючи взаємозв'язки між маркетингом і фінансами, необхідно розробити систему конвертації загальноприйнятих у маркетингу показників у зрозумілі для фінансистів цифри, зокрема, зростання ринкової частки і конкурентні ціни -у грошовий потік, лояльність споживачів до бренда- в зростання питомої ваги повторних продажів у грошових надходженнях. Інвестиції в маркетинг і рекламу - це вкладання коштів в інші види нематеріальних активів.

Маркетинг - нова сфера знань, у якій ще навіть не дано відповіді на запитання, чи € він наукою, чи це щось інше. Серед маркетологів не припиняється суперечка щодо того, чи можлива маркетингова теорія взагалі.

Нехтування маркетингом як наукою призводить до проявів наукового свавілля, ігнорування законів і правил, які становлять його основу.

Маркетинг вважають також мистецтвом, оскільки він як галузь науки знаходиться поки що на стадії становлення і ще не всі його закони та закономірності відкриті і досліджені. Це робить особливою працю маркетолога, яка полягає в тому, що для вироблення успішних рішень необхідно діяти творчо і в разі необхідності робити власні відкриття. Останні, як правило, не знищують існуючі, а відразу або поступово стають органічним елементом загальної маркетингової системи.

Отже, ефективний маркетинг може набувати різних форм, однак завжди є ділянка, яка потребує творчого підходу і підприємливості. Досягнення "вершин" бізнесу забезпечує не формальний маркетинг, методи якого описані в підручниках, а вміння перетворити його на засіб творчості і саму творчість, уміння віддаватися справі з усією пристрастю. Хоча незаперечним є і те, що не можна креативність маркетингових компаній перетворювати на самоціль. Не принесе успіху найвизначніша акція, якщо вона не виникла в результаті серйозного наукового пошуку і не має в своїй основі здорової ідеї.

1.3. Концепції та основні елементи поняття "маркетинг"
1.4. Види маркетингу та їх застосування
1.5. Маркетингове середовище
Резюме
Тема 2. Товар як елемент маркетингу
2.1. Товар, його суть і класифікація
2.2. Ринкова атрибутика товарів
Упаковка товару
Штрихове кодування
2.3. Асортимент та номенклатура товарів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru