Маркетинг підприємства - Балабанова Л.В. - Глосарій

Бенчмаркінг - діяльність з довгострокового обґрунтування стратегії підприємництва, ґрунтуючись на кращому досвіді партнерів і конкурентів на галузевому, міжгалузевому, національному і міжнаціональному рівнях.

Валютний контроль - покликаний обмежити обсяг готівки в іноземній валюті і вплив її обмінного курсу на інші валюти.

Встановлення ринкових цін у кожній країні - підприємство встановлює в кожній країні ціну, що складається в даний момент на ринку.

Встановлення уніфікованих цін - підприємство встановлює єдину ціну за одиницю товару по усьому світу.

Встановлення ціни на основі витрат у кожній країні - підприємство встановлює ціну як суму витрат плюс стандартна націнка.

Глибина товарної програми для зовнішнього ринку - визначається кількістю варіантів у межах кожної групи, пропонованих на зовнішньому ринку.

Глобальна галузь - галузь, у якій стратегічні позиції конкурентів на даному географічному або національному ринках визначаються їхніми загальними позиціями на світовому ринку в цілому.

Глобальна організація - форма організації управління міжнародною маркетинговою діяльністю; розглядає себе не як національне підприємство, що займається зовнішньоекономічною діяльністю, а як активного суб'єкта світового ринку; його вище керівництво і персонал планують у всесвітньому масштабі виробництво, маркетингові стратегії, фінансові потоки і системи складування.

Глобальне підприємство - підприємство, яке, працюючи в декількох країнах, домагається таких переваг у наукових дослідженнях, виробництві, маркетингу і фінансах, що недоступні його домашнім конкурентам; підприємство розглядає увесь світ як єдиний ринок, зводить до мінімуму значимість національних кордонів і вкладає капітал, здобуває вихідні матеріали і компоненти, продає свої товари скрізь, де це може принести прибуток.

Глобальний маркетинг - заснований на інтеграції або стандартизації маркетингової діяльності на різних географічних ринках; це не виключає пристосування маркетингового комплексу до окремих країн, а передбачає, що за можливості підприємства будуть ігнорувати традиційні ринкові кордони і скористаються подібністю ринків для одержання переваг у конкуренції.

Демпінг - встановлення ціни на продукт нижче витрат його виробництва або нижче рівня, що склався в даний момент на закордонному ринку.

Експортний відділ - форма організації управління міжнародною маркетинговою діяльністю; якщо обсяг продажів за кордон зростає, підприємство організує експортний відділ на чолі з менеджером з продажів; з подальшим зростанням обсягів торгівлі експортний відділ розширюється і містить у собі різні маркетингові служби, що активно працюють на зовнішньому ринку.

Ембарго - тверда форма квоти, що цілком забороняє ввіз деяких видів товарів.

Інформаційне забезпечення міжнародного маркетингу - підсистема, що забезпечує якісне і безперебійне функціонування процесу розробки і прийняття рішень у мережі взаємин між інтернаціональними підприємствами, що залучені в міжнародний обмін товарами і послугами на комерційній і некомерційній основі.

ІПРА - міжнародна асоціація "паблік рилейшнз", яку було створено в 1955 році в Лондоні, а також прийнята її Статут і обрано Раду ІПРА; це всесвітня професійна організація, що служить каталізатором розвитку найбільш високих можливих норм у сфері змісту, етики, практики "паблік рилейшнз".

Квота - накладає обмеження на обсяг товарів визначеної категорії, що дозволений для ввозу в країну і встановлюється з метою збереження стабільності курсу іноземної валюти, захисту місцевих виробників, недопущення зростанням безробіття.

Комунікативна політика в системі маркетингу зовнішньоекономічної діяльності - це перспективний курс дій підприємства (або його представників), спрямований на планування і здійснення взаємодії підприємства з усіма суб'єктами маркетингової системи на основі обґрунтованої стратегії використання комплексу комунікативних засобів (просування-мікс).

Маркетинг глобальний - це маркетингова діяльність підприємства з орієнтацією на глобальний ринок, потреби якого можна задовольнити стандартизованим товаром, використовуючи подібні інструменти продажу і маркетингових комунікацій.

Маркетинг експортний - двосторонні відносини з основними експортними ринками, продукція дедалі більше пристосовується до потреб закордонної клієнтури, маркетингові комунікації здобувають міжнародного аспекту; при цьому експортер досліджує ринок, адаптується до вимог цього ринку, здійснює моніторинг шляху проходження товару до кінцевого споживача.

Маркетинг зовнішньоекономічний - маркетингова діяльність підприємства на ринках декількох країн, що передбачає створення філій, представництв, дочірніх підприємств або придбання підприємств.

Маркетинг міжнародний - передбачає, що внутрішній ринок втратив своє першорядне значення, а інші ринки стали відігравати вирішальну роль у формуванні концепції маркетингу підприємства.

Маркетингові комунікації - це процес взаємодії суб'єктів маркетингової системи з приводу узгодження і прийняття тактичних і стратегічних рішень у маркетинговій діяльності на зовнішньому ринку.

Метод математичного моделювання залежності ціни від кон'юнктуроутворювальних факторів (попит, обсяг продажу товарів) - застосовується для сировини, напівфабрикатів, товарів широкого вжитку.

Метод, орієнтований на ціни основних конкурентів і попит покупців на товари-аналоги - розрахунок зовнішньоторговельної ціни проводиться шляхом складання конкурентного листа на базі конкурентних матеріалів (котирувань товарних бірж; довідкових цін, цін пропозицій, протоколів про наміри, ділових листів; контрактів; прейскурантів, каталогів підприємств).

Метод розрахунку ціни параметричний - передбачає врахування взаємозалежності між техніко-економічними параметрами виробу і його ціною шляхом уведення виправлень на техніко-економічну порівнянність; використовується для складнотехнічних товарів тривалого користування; цей метод доповнюється методикою розрахунку ціни, що ґрунтується на оцінці покупцями споживчої вартості товару.

Міжнародна асортиментна політика - політика, яка передбачає визначення складу і кількості товарів, послуг, наданих на зовнішньому ринку.

Міжнародний кодекс рекламної практики (МКРП) - це міжнародний документ - інструмент самодисципліни промисловців, торговців, що використовується в рекламі будь-яких товарів, послуг, встановлює етичні стандарти, якими повинні керуватися всі, хто займається рекламою, включаючи рекламодавців, виконавців реклами, рекламні агентства і засоби масової інформації.

Міжнародний підрозділ - форма організації управління міжнародною маркетинговою діяльністю; якщо підприємство працює на декількох закордонних ринках і бере участь у цілому ряді спільних підприємств, йому для координації міжнародної діяльності доцільно створити міжнародний підрозділ, який зазвичай очолює високопоставлений менеджер, що визначає цілі і бюджет діяльності підприємства на зовнішніх ринках і несе відповідальність за збільшення обсягу продажів за кордоном.

Міжнародні "директивні" кампанії - це змішана форма стосовно стандартизованої і диференційованої.

Міжнародні диференційовані кампанії - розробляються конкретно для тієї країни або цільового ринку, куди передбачається направити товар.

Міжнародні уніфіковані кампанії - уніфікація комунікативних заходів є передумовою до стандартизації комунікативної політики на зовнішніх ринках; міжнародні єдині стандартизовані комунікативні стратегії застосовуються в тих випадках, коли необхідно формування іміджу у світовому масштабі; їх впровадження може також диктуватися і бюджетними обмеженнями.

Множинність цін - полягає в тому, що на один товар діє ряд різних за своїм рівнем цін.

Монополістична конкуренція - на ринку діє багато продавців товару із суттєвою диференціацією споживчих властивостей.

Монополія - на ринку діє один продавець товару, що не має близьких субститутів (товарів-замінників).

Мультимедіатехнології - це складна багатопрофільна сукупність медіазасобів і електронних мереж, способів формування і реалізації комунікативних можливостей у процесі здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Олігополія - на ринку діє обмежена кількість продавців товару з незначною диференціацією споживчих властивостей.

Організаційна стратегія багатонаціональна - розглядає світ як сукупність національних ринків; виправдана у випадках, коли існують передумови для передачі "відповідальності на місця".

Організаційна стратегія глобальна - світ розглядається як єдиний ринок; виправдана в тих випадках, коли існують передумови для "глобальної інтеграції".

Організаційна стратегія глобально-локальна - передбачає стандартизацію основних організаційних елементів і локалізацію інших.

Портфельна політика товарної програми для зовнішнього ринку - визначає відповідність складу, ширини і глибини товарної програми стратегічним завданням підприємства на зовнішньому ринку.

Пробний експорт - однобічні дії, що ґрунтується на руху вітчизняної продукції на зовнішній ринок і умінні продавати.

Продаж екстенсивний - передбачає охоплення незначної кількості ринків.

Продаж інтенсивний - за якого ринкові контакти більш глибокі і ефективні, але вони все ще залишаються придатком вітчизняного внутрішнього ринку.

Пряме інвестування за кордоном - розміщення капіталу в створення за кордоном власних складальних або виробничих підприємств.

Світова ціна - є вираженням інтернаціональної (світової) ціни виробництва, що складається на світовому ринку.

Склад товарної програми для зовнішнього ринку - визначається кількістю товарів в асортименті.

Спільна підприємницька діяльність - передбачає створення за кордоном підприємства, організації разом із закордонним партнером.

Стратегія адаптації товару - полягає у зміні продукції відповідно до умов конкретної країни і переваг місцевих споживачів.

Стратегія комунікаційної адаптації - підприємство на зовнішніх ринках змінює рекламні концепції і заходи щодо просування відповідно до умов нового ринку.

Стратегія повторного представлення товару - просування застарілої, але прекрасно пристосованої до вимог закордонного ринку моделі продукції.

Стратегія подвійної адаптації - підприємство пристосовує до вимог зовнішнього ринку і продукт, і заходи щодо просування.

Стратегія прогресивного проектування товару - створення нового продукту, що відповідає потребам покупців якої-небудь країни.

Стратегія прямого поширення товару - означає пропозицію зовнішньому ринку оригінального товару без будь-яких змін.

Стратегія створення товару - розробка нового продукту.

Приховані витрати - витрати, що виникають за наявності в збутовому каналі тієї або іншої кількості дрібних оптовиків, що буває викликано відсутністю можливості забезпечити збереження запасів; витрати часу оптовиків збільшуються, якщо роздрібна торгівля проводиться через значну кількість дрібних підприємств.

Тариф - податок, що встановлюється урядом на визначену імпортну продукцію з метою підвищення державних доходів або захисту місцевих виробників.

Тіньовий ринок - ринкова ситуація, коли той самий товар продається за різними цінами в різних країнах; перекупники з країни з низькими цінами знаходять шляхи, щоб продати товар у країні з високими цінами, і заробляють на цьому.

Товар "ринкової новизни" - товар, який відкриває перед споживачем можливість задоволення зовсім нової потреби (піонерний товар); або піднімає на якісно новий рівень задоволення звичайної, відомої потреби; або дозволяє ширшому колу покупців, ніж раніше, задовольняти на певному рівні відому потребу.

Товарна стратегія адаптації продукції - передбачає її модифікацію з врахуванням особливостей зовнішніх ринків і середовища в цілому; адаптація стосується характеристик самого товару, упакування і сервісного обслуговування; адаптація товару розглядається одночасно з адаптацією комунікативних зв'язків до зовнішніх ринків.

Товарна стратегія "зворотного" винаходу або нових винаходів - підприємства реалізують простішу продукцію, ніж та, що реалізується на національному ринку, в країнах, що розвиваються.

Товарна стратегія простого розширення (експорт) - передбачає стандартизований підхід підприємства до експортного асортименту.

Товарна стратегія скорочення (припинення) виробництва товарів - якщо підприємство-експортер використовує стандартизовані стратегії, то воно припиняє виробництво та експорт товарів одночасно на всіх ринках.

Ціни "вільної" торгівлі - складаються на основі контрактів, що укладають між собою незалежні підприємства.

Ціни трансферні - ціни, які складаються при торгівлі між підприємствами, що входять до складу однієї транснаціональної корпорації.

Ціни, які складаються на підставі закупівель товарів - фінансуються за рахунок кредиторів.

Ширина товарної програми для зовнішнього ринку - визначається кількістю продуктових ліній (груп).

Якість товару - характеризується сукупністю його властивостей, що визначають здатність задовольняти конкретні потреби покупців на зовнішньому ринку і відповідати встановленим вимогам.

ЧАСТИНА 3. МАРКЕТИНГ ЯК МЕТОДОЛОГІЯ РИНКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
РОЗДІЛ 8. УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ у ПІДПРИЄМСТВІ
8.1. Сутність і завдання управління маркетингом у підприємстві
8.2. Процес управління маркетингом підприємства
Резюме
Контрольні питання
Глосарій
РОЗДІЛ 9. ОРГАНІЗАЦІЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
9.1. ВИДИ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ СТРУКТУР УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ
9.2. Організаційна культура служби маркетингу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru