Педіатрія - Тяжка O.B. - Адаптовані суміші, особливості їх складу і використання для вигодовування дітей грудного віку

Актуальність теми. У більшості розвинених країн світу, в тому числі і в Україні, невпинно зростає кількість дітей, що не отримують грудного молока. Якщо на початку 80-х років XX ст. штучне вигодовування в Україні отримували 8-10 % новонароджених, що виписувались з пологового будинку, то в 90-х роках їхня кількість збільшилася до 25-30 %. У наш час більше як 50 % дітей з 3-місячного віку та 70-75 % з 6-місячного не отримують грудного молока. Зміна структури дитячого населення за характером вигодовування на 1-му році життя потребує, з одного боку, посилення заходів щодо поширення природного вигодовування, а з іншого, організації найбільш повноцінного харчування дітей, що його не отримують.

Мета заняття. Вивчити основні положення щодо показань і принципів проведення змішаного та штучного вигодовування, засвоїти практичні навички щодо правильної організації цих видів вигодовування дитини 1-го року життя з урахуванням сучасних вимог, що розроблені провідними дієтологами ВООЗ (ЮНІСБФ).

Унаслідок самостійної підготовки студент повинен знати:

1. Причини призначення та правила переведення дитини на змішане та штучне вигодовування.

2. Приблизний склад та правила призначення основних молочних сумішей (високо адаптованих та частково адаптованих).

3. Техніку та правила змішаного вигодовування.

4. Техніку та правила штучного вигодовування.

5. Приблизну схему складання раціону для дитини 1-го року життя, що отримує змішане або штучне вигодовування.

Унаслідок вивчення теми студент повинен уміти:

1. Виявляти фактори, що призводять до розвитку гіпогалактії в матері-годувальниці.

2. Діагностувати гіпогалактію в матері, призначати заходи її профілактики та лікування.

3. Обрати молочну суміш при змішаному та штучному вигодовуванні залежно від віку та стану здоров'я дитини.

4. За клініко-анамнестичними даними оцінювати якість змішаного та штучного вигодовування з метою їх подальшої корекції.

5. Розраховувати добовий раціон для дитини, що перебуває на змішаному вигодовуванні, залежно від ступеня гіпогалактії та віку дитини.

б. Розраховувати добовий раціон для дитини, яка перебуває штучному вигодовуванні.

Основна література

Чеботарьова В Д., Майданник В.Г. Пропедевтична педіатрія. – К. Б. в., 1999. – С. 452-497.

Додаткова література

Мазурин А.В., Воронцов И.М. Пропедевтика детских болезней. – СПб.: "Издательство Фолиант", 2001. – С. 827-922.

Педиатрия / Под ред. Н.П. Шабалова. – СПб.: СпецЛит, 2003. – С. 220-223.

Допоміжні матеріали

1. Адаптовані суміші, особливості їх складу і використання для вигодовування дітей грудного віку.

2. Перелік найбільш уживаних молочних сумішей для штучного вигодовування дитини.

3. Особливості формування раціону дитини, що перебуває на змішаному та штучному вигодовуванні.

4. Алгоритм розрахунку добового меню дитини, що перебуває на штучному вигодовуванні.

Адаптовані суміші, особливості їх складу і використання для вигодовування дітей грудного віку

Нині в усьому світі проводиться розробка молочних сумішей, які значною мірою наближені до складу жіночого молока. Ці суміші отримали назву "адаптованих молочних сумішей" або "замінників жіночого молока".

Для виробництва замінників жіночого молока, як правило, використовують коров'яче молоко, молочну сироватку. При цьому адаптацію молока проводять насамперед за рахунок корекції основних харчових речовин, зокрема зниження вмісту великодисперсних білків та солей кальцію, зміни складу ліпідів, підвищення вмісту вуглеводів, що стимулюють розвиток біфідофл ори кишечнику, зменшення вмісту казеїну, збільшення частки сироваткових білків альбумінів і глобулінів, а також наближення амінокислотного залишку до білків жіночого молока.

Для наближення жирового складу адаптованих сумішей до жіночого молока до них додають рослинні олії, багаті на поліненасичені жирні кислоти (соняшникову, кукурудзяну, кокосову, оливкову, бавовняну). Введення до складу сумішей рослинної олії покращує використання білка організмом дитини. Повноцінність засвоєння жиру також забезпечується формуванням тонкодисперсної сталої жирової емульсії, що утворюється в процесі гомогенізації.

Адаптація вуглеводного складу коров'ячого молока забезпечується додаванням лактолактулози або декстринмальтози, яким властивий біфідогенний ефект.

Усі замінники жіночого молока збагачені вітамінами А, Е, D, С, групи В та ін. Важливе значення для процесів травлення та обміну речовин має корекція формул відносно їх мінерального складу. Особливо це стосується кальцію, фосфору та заліза: співвідношення кальцію та фосфору наближене до такого в жіночому молоці, а заліза міститься навіть дещо більше.

Завдяки збалансованому співвідношенню білків, жирів і вуглеводів адаптовані суміші задовольняють потреби дитячого організму в головних нутрієнтах. На жаль, сучасні технології не дозволяють повною мірою проводити корекцію імунологічних, гормональних властивостей жіночого молока, однак деякі адаптовані молочні суміші збагачені біологічно активними факторами, такими як біфідобактерії ("Біфілін", "HAH кисломолочний" та "HAH з біфідобактеріями", "Семпер з біфідобактеріями "), ацидофільно-дріжджові палички ( "Росток", "Біолакт адаптований", "Балбобек") окремо або в поєднанні з лізоцимом ("Росток 1", ацидофільна суміш "Малютка" з лізоцимом, "Віолакт адаптований" з лізоцимом), або з додаванням сироваткових білків("Біфідолакт", "Крошечка", "Віталакткисломолочний"),харчових волокон ("Нутрилон антирефлюкс"). Розроблено також суміші, збагачені імуноглобулінами. Ці заходи деякою мірою поліпшують якість сумішей щодо імунобіологічних факторів.

Перелік найбільш уживаних молочних сумішей для штучного вигодовування дитини

Високо адаптовані молочні суміші: "Alprem" і "Нан" (фірма "Нестле", Швейцарія), "Нутрилон", "Фрисолак" (фірма "Нутриція", Голландія), "Прехіп" і "Хіп-1" (фірма "Хіп", Австрія), "Пулева-1" (фірма "Еббот Лабораториз", США), "Енфаміл-1" (фірма "Мід Джонсон", США,Голландія), "Пре-Хайнц" (фірма "Хайнц", США), "СМА" (фірма "ВайтНьютришинелс",США), "Бона" (фірма "Нестле",Швейцарія), "Пілті" (фірма "Ван Ден Берг Фудс", Фінляндія), "Пікоміл" (фірма "KRKA", Словенія), "Детолакт-плюс", "Детолакт-біфідус", "Детолакт-пре" ("Балта", Україна).

Примітка: Суміші з приставкою "пре" або цифрою "0" розраховані для новонароджених або недоношених дітей.

Менше адаптовані молочні суміші (казеїнові формули): " Симілак", "Симілак із залізом" (фірма "Еббот Лабораториз", США), "Імпрес" (фірма "Крюгер", Німеччина), "Енфаміл", "Енфаміл із залізом", "Енфаміл-2" (фірма "Мід Джонсон", США, Голландія), "Хіп-2" (фірма "Хіп", Австрія).

Частково адаптовані молочні суміші (казеїнові формули): "Малютка" ,"Малиш" ("Хорол", Україна; "Істра", Росія;"Вилковиск", Білорусь), "Віталакт", "Віталактзбагачений", "Віталакт-М", "Ладушка", "Детолакт", "Сонечко" (Україна), "Мілуміл" (фірма "Мілупа",Німеччина), "Мілазан" (фірма "Міттельальбе", Німеччина).

Особливості формування раціону дитини, що перебуває на змішаному та штучному вигодовуванні
Схема історії хвороби
Частина II. Факультетська педіатрія
Діатези
Сучасне уявлення про діатези
Реабілітація дітей з алергічним діатезом
Діагностичні критерії лімфатичного діатезу
Реабілітація дітей з лімфатичним діатезом
Діагностичні критерії нервово-артритичного діатезу
Реабілітація дітей з нервово-артритичним діатезом
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru