Політична економія - Щетинін А.І. - ВСТУП

Курс "Політекономія" належить до циклу дисциплін природничо-наукової та загальноекономічної підготовки. У цьому курсі розглядаються питання, пов'язані із загальними проблемами розвитку суспільного виробництва, а також категорії і закони, які відображають надскладну систему економічних відносин, що виникають між людьми в процесі виробництва та у взаємодії з продуктивними силами визначають характер і рівень організації життя суспільства.

У перших трьох розділах підручника розглядаються загальні питання організації суспільного виробництва і розкриваються ті базові процеси й фактори, поза якими не може існувати суспільство. Значну частину матеріалу відведено визначенню предмета політичної економії та її методу. При цьому становлення цієї теорії економічної науки подано в історичній ретроспективі, що дало можливість, хоча, щоправда, і в дещо загальному варіанті, розкрити тісний зв'язок між розвитком суспільного виробництва і формуванням наукових знань про його організацію та особливості.

Наступні чотири розділи присвячені розкриттю сутності тих явищ, які знаходять свої відображення в таких поняттях і категоріях: економічна система суспільства, структура економічної системи та її найбільш характерні риси, товарне виробництво, товар, гроші, капітал і основні форми організації його руху. Вивчення цього матеріалу дозволяє сформувати чітку систему уявлень про загальну організацію і особливості центрального й найважливішого процесу в реалізації суспільного відтворення, а саме процесу виробництва матеріальних благ і послуг, які і забезпечують обмін речовин між людиною і природою, а отже й існування всього суспільства.

Товарне виробництво, як загальна форма організації виробництва, функціонує з метою забезпечення потреб конкретної людини й усього суспільства загалом. Але, з одного боку, воно здійснюється окремими уособленими товаровиробниками, які не отримують ніякого завдання стосовно того, що виробляти, як виробляти і взагалі виробляти чи ні. З іншого боку, їм протистоять мільйони споживачів, яким на кожен даний момент потрібна велика кількість абсолютно конкретних різноманітних благ і послуг. Цю надскладну проблему забезпечення зв'язку між сукупним виробником і сукупним споживачем має вирішувати ринок. Саме він є тим механізмом, який через взаємодію попиту і пропозиції забезпечує взаємозв'язок виробництва та споживання, діючи при цьому автономно, як саморегулююча система. Механізм ринку надскладний, і його реалізація здійснюється через певні організаційно-правові суб'єкти товарного виробництва, найбільш типовими з яких виступають домогосподарства і підприємства. Саме цьому блоку питань присвячено матеріал VIII-XI розділів. При цьому в заключному розділі розглядається специфіка виробничих відносин, що формуються в сільському господарстві, а також такі важливі категорії, як диференційна, абсолютна і монопольна земельна рента.

У наступних чотирьох розділах розкривається механізм суспільного відтворення, а також низка питань, що пов'язана з ним і охоплює процес розподілу національного доходу. У цій частині підручника значна увага приділена проблемі економічного зростання й механізму державного регулювання економіки. Розвиток теорії державного регулювання і його реалізація в різних умовах свідчать про можливості, які державне регулювання відкриває для окремих країн, і показують шляхи забезпечення ефективного функціонування їх ринкової економіки. Практика суспільного відтворення підтверджує той факт, що найбільш оптимальний варіант організації господарчого життя досягається там, де самоорганізація товарного виробництва доповнюється виваженим і продуманим втручанням держави в економіку на тих напрямках, де ринок не здатний забезпечити рівновагу. Акцент на цих питаннях виправданий ще й тим, що Україна знаходиться на початку свого шляху до ринку і повинна використати вже напрацьований і найбільш успішний досвід інших країн. З цього погляду значне місце в останньому розділі цього блоку відведено характеристиці найбільш відомих моделей організації соціально-орієнтованої ринкової економіки.

Заключні два розділи присвячені характеристиці сучасного світового господарства і найбільш важливим тенденціям, які відображають його розвиток. Потужні процеси подальшого розвитку світового господарства з невідворотністю ставлять перед нашою державою питання про визначення свого місця в економічній організації світової спільноти з метою максимального захисту вітчизняної економіки від реальних загроз і забезпечення найбільш повної реалізації національних інтересів України.

Виникнення й постійне посилення глобальних проблем, що постають перед людством, вимагають їх чіткого розуміння й усвідомлення необхідності тісної співпраці усіх держав щодо їх вирішення. Саме тому в підручнику розкриваються, як самі проблеми і ступінь їх важливості, так і конкретні шляхи їх вирішення, які сьогодні пропонує сучасна наука. При цьому значна частина матеріалу присвячена місцю України та її причетності до загострення тієї чи іншої глобальної проблеми, а також до вирішення окремих проблем.

Курс "Політекономія" займає надзвичайно важливе місце в підготовці висококваліфікованих фахівців. Без ґрунтовного ознайомлення з базовими методологічними положеннями політичної економії неможливо сформувати чітке системне і, головне, наукове знання про суспільне виробництво й об'єктивні закони його розвитку. Водночас ця наука разом з іншими дає можливість сформувати цілісне уявлення про весь навколишній світ, і тому сприяє формуванню світоглядної позиції індивіда, яка з розвитком суспільства стає все більш важливою для вирішення як національних, так і планетарних проблем, що виникають перед людством.

Підручник складено за логікою і змістом програми курсу "Політична економія" і щодо цього він відповідає тим вимогам державного стандарту освіти, які визначені стосовно обов'язкових навчальних дисциплін.

РОЗДІЛ1. ПРЕДМЕТ І МЕТОД ПОЛІТИЧНОЇ ЕКОНОМІЇ
1.1. Виникнення й розвиток політекономії
1.2. Політекономія як складова частина економічної теорії
1.3. Метод політичної економії
1.4. Категорія і закони політичної економії
1.5. Політична економія та її функції
Питання для самоконтролю
РОЗДІЛ 2. ВИРОБНИЦТВО МАТЕРІАЛЬНИХ БЛАГ І ПОСЛУГ. ПРОДУКТ І ХАРАКТЕР ПРАЦІ
2.1. Поняття виробництва та його фактори. Продуктивні сили
2.2. Суспільне виробництво. Суспільний продукт та його форми
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru