Бухгалтерський облік у бюджетних установах і організаціях - Шара Є.Ю. - 31. Облік витрат на науково-дослідні роботи

Особливості наукового виробництва і задачі обліку витрат на НДР за договорами із замовниками

До складу бюджетних установ, як уже зазначалося, входять наукові установи, зокрема науково-дослідні інститути, наукові інститути різної галузевої належності та ступеня підпорядкування. Основним продуктом їхньої діяльності є науково-технічна продукція, отримувана в результаті дослідної діяльності.

Науково-дослідну діяльність державних наукових закладів можна поділити на основну й допоміжну. Згідно зі статусом права власності зазначених установ основною вважається діяльність з виконання замовлень держави, що здійснюється за рахунок її коштів. Відповідно додаткова наукова діяльність пов'язана з виконанням науково-дослідних робіт за договорами з замовниками за рахунок коштів останніх.

До НДР належать науково-дослідні, проектні, конструкторські, технологічні роботи та послуги, створення дослідних зразків або партій виробів, необхідних для проведення НДР згідно з вимогами, погодженими із замовниками, що виконуються чи надаються науково-дослідними, проектно-конструкторськими і технологічними організаціями, а також науково-дослідними і конструкторськими підрозділами установ і організацій.

Діяльність з виконання НДР за договорами є окремою ділянкою облікового процесу бюджетних науково-дослідних установ, що має такі завдання:

o облік і контроль виконання тематичного плану в цілому й за окремими договорами;

o формування своєчасної, повної та достовірної інформації про фактичні витрати на НДР;

o обґрунтування розрахунків щодо собівартості НДР;

o контроль за дотриманням планових показників собівартості та виявлення фінансових результатів за кожною темою;

o контроль за здійсненням режиму економії та виявлення резервів зниження собівартості НДР.

Порядок складання господарських договорів і відповідальність сторін за їх виконання

Відносини науково-дослідних установ як виконавців та організації, підприємств-замовників регулюється типовим договором на виробництво (передання) науково-технічної продукції.

Предметом договору можуть бути науково-дослідні, проектні, конструкторські, технологічні роботи та послуги, які відповідають профілю наукової установи. Договір на проведення НДР розробляє й укладає планово-економічний відділ наукової установи на підставі складеного протоколу угоди на договірну ціну та погоджує з замовником технічного завдання. Типовий договір складається із шести розділів, які містять інформацію про вид робіт, термін їх здачі, зміст і терміни виконання основних етапів, місце виконання робіт, їх вартість та порядок оплати, порядок здачі та приймання робіт, відповідальність сторін за невиконання чи невідповідне виконання обов'язків, інші умови. До оформленої угоди крім перелічених документів додаються програма робіт, календарний план і кошторисні розрахунки.

Зміна договору здійснюється на підставі змін у затвердженому технічному завданні чи іншому вихідному документі. Договір може бути доповнений додатковою угодою, що відбиває нові позиції сторін. Розірвання договору здійснюється виключно за взаємною угодою виконавця і замовника. Якщо взаємодомовленості щодо розірвання договору не досягнуто, спір між замовником і виконавцем вирішується на рівні арбітражного суду. У разі розірвання договору замовником НДР останній повинен відшкодувати вже понесені науковою установою фактичні витрати, а наукова установа, у свою чергу, має надати замовникові НДР звіт про виконаний обсяг робіт.

Особливості наукового виробництва і задачі обліку витрат на НДР за договорами із замовниками
Порядок складання господарських договорів і відповідальність сторін за їх виконання
Склад і класифікація витрат на НДР
Облік витрат на виробництво та калькулювання собівартості НДР, облік розрахунків із замовниками та співвиконавцями за виконані НДР
32. Облік власного капіталу
Склад та характеристика власного капіталу
Облік фондів у необоротних активах
Облік фондів у малоцінних та швидкозношуваних предметах
Облік курсових різниць та результатів переоцінок
33. Облік результатів виконання кошторису доходів і видатків бюджетних установ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru