Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту - Івахненков С.В. - ПЕРЕДМОВА

Організація управління й обліку на підприємстві сьогодні неможливі без застосування інформаційних технологій. Працівники практично всіх сфер господарського життя на виробництві, у торгівлі" у сфері обслуговування використовують у своїй діяльності комп'ютери. Але при цьому далеко не всі з них мають належне уявлення про можливості сучасних комп'ютерних технологій і вміють максимально ефективно їх використовувати.

Поширення інформаційних технологій в економіці та, зокрема, у бухгалтерському обліку, принесло із собою масштабні революційні зміни. Інформаційні системи почали змінювати звичну структуру управління. Якщо раніше вважалося, що керівник має достатні знання для того, щоб контролювати всю роботу, то в інформаційному середовищі кожний працівник має специфічні, лише йому притаманні функції і знання. Крім того, використання споріднених інформаційних систем в управлінні різними виробничими системами приводить до єдиних методів ведення бізнесу, фінансів, обліку, діловодства й управління. Отже, технологічне інформаційне середовище руйнує сталу ієрархію, створюючи на її місці більш гнучкі вільні структури.

Обчислювальна техніка суттєво підвищує якість обробки облікової інформації. При цьому застосування комп'ютерів змінює зміст та організацію праці облікового персоналу: зменшується кількість ручних операцій з обробки первинних документів, систематизації облікових показників, заповнення регістрів та звітних форм. Облікова праця стає більш творчою, спрямованою на організацію й удосконалення обліку.

Організація та проведення аудиту також суттєво змінюються. Тепер аудитори оцінюють не лише роботу обліковців, а і якість алгоритмів обробки даних, реалізованих у комп'ютерних програмах.

Дуже цікавим є зауваження відомого американського фахівця з менеджменту Пітера Дракера. За його інформацією, у СТТТА комп'ютерна інформаційна система підприємства сьогодні "...розробляється без особливої допомоги з боку фахівців з інформаційних систем та технологій і рідко працює під їхнім контролем, її створюють і контролюють фахівці з фінансів"1. Так і має бути. У цих умовах саме працівник обліку повинен передбачити взаємозв'язок між інформаційною обліковою системою, передбачуваним варіантом управлінського рішення на базі цієї системи, і подіями, щодо яких приймається рішення.

Розглядаючи діяльність бухгалтерів та аудиторів, які застосовують інформаційні технології у своїй практиці і надають відповідні консультації своїм клієнтам, варто зауважити, що вони мають більше шансів на успіх сьогодні і кращі перспективи на майбутнє. Це засвідчують опубліковані в 1999 р. компанією "Sage", найбільшим у Великобританії постачальником програмних рішень для бізнесу, разом з "Accountancy Age", найвідомішим бухгалтерським щотижневиком, результати опитування більш ніж 1000 присяжних бухгалтерів (аудиторів), які показують зв'язок між знаннями у сфері інформаційних технологій і професійним успіхом цієї категорії фахівців. Відповідно до результатів опитування, 68 % учасників дослідження, котрі консультують своїх клієнтів з питань інформаційних технологій, досягли збільшення обороту. Гейвин Мей, генеральний директор підрозділу компанії "Sage", який відповідає за надання аудиторських послуг, говорить: "Опитування наочно демонструє той факт, що все більше і більше бухгалтерів осягає переваги, які інформаційні технологи здатні привнести в їхній бізнес"2. Отже, аудитори-практики у Великій Британії усвідомлюють можливості одержання більшого прибутку внаслідок застосування інформаційних технологій (59 % з них консультують своїх клієнтів з цих питань і надають консультації загального характеру, пов'язані з придбанням програмного забезпечення для автоматизації бухгалтерського обліку; 71 % аудиторів планують надавати повні консультації з питань інформаційних технологій у майбутньому).

Цей посібник ґрунтується на курсі лекцій з "Інформаційних систем бухгалтерського обліку", які автор читав протягом п'яти років на кафедрі обліку та аудиту Житомирського державного технологічного університету.

Посібник може бути використано для викладання студентам вищих навчальних закладів з економічних спеціальностей курсів "Інформаційні системи та технології в економіці", "Інформаційні системи бухгалтерського обліку", "Організація інформаційних систем бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту", "Організація бухгалтерського обліку", "Організація аудиту", "Методи і моделі прийняття рішень в обліку, аналізі та аудиті".

На зміст та ідеологію побудови розділів з теорії і практики аудиту значно вплинули участь автора в проекті "Реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні", організованому компанією ІВТСІ та агентством USAID, а також стажування в Інституті присяжних бухгалтерів Шотландії (ІСАS).

У процесі роботи над посібником було також використано матеріали, зібрані автором під час роботи над кандидатською та докторською дисертаціями. Переважну більшість матеріалу опубліковано в 2001 р, в монографії "Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку: історія, теорія, перспективи" (Житомир: АСА, 2001. — 416 с). Усім тим, кому цікаві дискусійні питання і думки науковців, а також матеріали статистичних та прикладних досліджень з тем, розкритих у посібнику, автор рекомендує звернутися до цієї монографії.

Автор висловлює щиру подяку своєму науковому керівникові, доктору економічних наук, професору, відміннику освіти та науки України Францу Францовичу Бутинцю. Саме його пропозиції і поради найбільше вплинули на зміст та структуру спочатку монографії, а згодом і цього посібника.

Автор вдячний докторам економічних наук, професорам Олексію Сергійовичу Бородкіну , Анатолію Михайловичу Герасимовичу, Григорію Герасимовичу Кірейцеву, Юрію Івановичу Осадчому, Наталії Михайлівні Малюзі, Олександру Михайловичу Петруку, кандидатам економічних наук, доцентам Сергію Володимировичу Бардашу, Наталії Георгіївні Виговській, Людмилі Леонідівні Горецькій, Людмилі Віталіївні Чижевській, а також викладачам Артему Ігоровичу Сердюку, Тетяні Вікторівні Шах-райчук за надану підтримку, цінні поради та рекомендації під час підготовки рукопису до видання.

Розділ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ПІДПРИЄМСТВАХ
1.1. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГИ В ЕКОНОМІЦІ ПІДПРИЄМСТВ
Поняття економічної інформації
Роль облікової інформації в управлінні
Інформаційні системи і технології
Етапи розвитку інформаційних технологій
1.2. УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ: ЗМІСТ І КОНЦЕПЦІЇ
Поняття і сутність менеджменту
Функції управління
Розвиток науки управління
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru