Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту - Івахненков С.В. - 2.2. ПОНЯТТЯ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Загальне поняття організації

При розгляді організації бухгалтерського обліку в теоретичному аспекті необхідно з'ясувати зміст самого терміна організація та його значення в бухгалтерському обліку.

Термін організація походить від лат. organizo — спільно, стрункий вигляд, влаштовую. Від нього пішло поняття орган, а потім, як похідні, організм і організація. Організацію можна розглядати і як процес, і як явище. На жаль, у теорії бухгалтерського обліку немає чіткого визначення організації та системи бухгалтерського обліку, часто відбувається зміщення понять система, форма й організація бухгалтерського обліку, ці поняття вкладаються різні змісти. З іншого боку, акад. М.М. Моїсеєв не розрізняє поняття "система" й "організація". Він вважає ці поняття дуже розмитими і такими, які не можна чітко визначити. Більше того, він певен, що будь-яка спроба надати цим поняттям однозначного змісту може призвести тільки до ускладнення викладу [31, с. 74]. Проте спробуємо більш чітко визначити поняття організація.

У тлумаченні самого терміна організація є докорінні відмінності. В одних випадках він вживається на означення властивості, яку розуміють як діяльність з упорядкування всіх елементів визначеного об'єкта в часі і просторі. Таке трактування дуже близьке до поняття організовувати. У багатьох інших випадках термін організація розглядають як об'єкт, який має внутрішню структуру. У ньому поєднуються різноманітні зв'язки (фізичні, технологічні, економічні, правові) і людські відносини [29, с. 4].

В англомовній літературі використовується термін organizing, тобто організація як одна з функцій управління, а також термін organization, коли організацію розуміють як підприємство, тобто, як деякий реально існуючий об'єкт. Однак ці визначення, як і багато інших, які намагаються охопити різні аспекти об'ємного і різноманітного поняття організація у вітчизняній і зарубіжній літературі, не слід розглядати як єдині й суворо регламентовані.

Організація як смислове поняття означає порядок, послідовність або систему сукупності предметів чи понять. Протилежним поняттю організація є невизначеність, тобто брак порядку, що співвідноситься з певною сукупністю предметів і понять [5, с. 4]. Організація як об'єкт є цілісним комплексом взаємопов'язаних елементів (властивість організаційної складності) і особливим поєднанням із зовнішнім оточенням. Для неї характерна цілеспрямованість функціонування та розвитку [29, с. 4]. Організація як процес — це сукупність дій, які ведуть до утворення й удосконалення взаємозв'язків між частинами цілого. Організація як явище — це поєднання елементів для реалізації програми або мети, що діє на підставі визначених правил та процедур [49, с. 10]. Також термін організація означає впорядкування, об'єднання в систему.

Радянський енциклопедичний словник наводить три визначення слова організація1:

а) внутрішня впорядкованість, узгодженість, взаємодія більш або менш диференційованих та автономних частин цілого, зумовлених його будовою;

б) сукупність процесів або дій, які призводять до створення і вдосконалення взаємозв'язків між частинами цілого;

в) об'єднання людей, котрі спільно реалізують програму або намагаються досягти мети на підставі певних правил та процедур.

Перше визначення слова "організація" пов'язане з певною характеристикою рівня узгодженості, впорядкованості, координованості, тобто організованості єдиного цілого. Друге визначення пов'язане з розумінням організації як сукупності заходів, дій, процесів з підвищення рівня організованості шляхом удосконалення конкретних параметрів (характеристик) цілого та його частин, у тому числі створення нових частин цілого. Третє визначення пов'язане з розумінням організації як результату заходів, дій, процесів з підвищення рівня організованості цілого, тобто як певної сукупності, спільності частин єдиного цілого. Усі три визначення організації тісно взаємопов'язані і створюють своєрідний організаційний цикл (рис. 2.7).

Організаційний цикл

Рис. 2.7. Організаційний цикл

Взагалі, термін організація дуже часто вживається в науковій літературі. Він застосовується в таких значеннях: система, і, зокрема, система управління, що розглядається як єдиний організм; як стадія процесу управління, призначена для створення нової або реорганізації чи ліквідації діючої системи; як господарюючий суб'єкт тощо.

Загальне поняття організації
Поняття організації бухгалтерського обліку
Складові організації бухгалтерського обліку
Нормативне регулювання бухгалтерського обліку
Поняття стандартів бухгалтерського обліку
Поняття облікової політики.
2.3. ВИДИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ
Поділ господарського обліку на види
Поділ бухгалтерського обліку на фінансовий, управлінський та податковий
Стратегічний облік
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru