Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту - Івахненков С.В. - Поняття організації бухгалтерського обліку

Бухгалтерський облік є специфічною діяльністю з "виробництва" інформації і має свою спеціальну процедуру — технологію її обробки. Коли відома мета діяльності і складено її план, необхідно створити певну структуру з людей, техніки, інформації та фінансових ресурсів. Тобто для створення бухгалтерії, як і для створення всього підприємства та окремих його підрозділів, використовується організаційна функція менеджменту. Нарешті, сама бухгалтерія як структура є організацією. Це система, яка є підсистемою системи (структури) більш високого порядку. Вона є соціальною організацією. Отже, у бухгалтерському обліку поєднуються організація виробництва, організація управління й організація праці.

Організація бухгалтерського обліку підпорядкована головному завданню — забезпеченню системного перетворення обліково-економічної інформації про господарські явища та процеси з метою активного впливу на них через систему управління.

Організацію бухгалтерського обліку слід розглядати в двох аспектах: по-перше, як сукупність дій із створення цілого — системи бухгалтерського обліку, підтримання та підвищення рівня її організованості і, по-друге, як специфічну структуру — бухгалтерію, що є результатом організаційної діяльності.

Маючи на увазі всі ці аспекти, ми будемо розглядати насамперед прикладну діяльність, спрямовану на те, щоб бухгалтерський облік виконував свої функції, і тому під організацією бухгалтерського обліку ми будемо розуміти цілеспрямовану діяльність керівників підприємства із створення, постійного впорядкування і вдосконалення системи бухгалтерського обліку для забезпечення інформацією внутрішніх та зовнішніх користувачів. Зіставлення організація — організм також найцікавішим способом пов'язана з обліком. Бухгалтерія — це своєрідна нервова система підприємства, яка надає йому інформацію в грошовому вимірнику про навколишній світ та внутрішні процеси, і має складну структуру, що розглядається в горизонтальному (спеціалізація і поділ на відділи), вертикальному (глибина структури) і, нарешті, в просторовому вимірі (розміщення в просторі).

Застосування кібернетичного підходу до системи бухгалтерського обліку на її третьому, організаційному, рівні дозволяє виділити суб'єкт і об'єкт організації бухгалтерського обліку, які є відмінними від суб'єкта й об'єкта бухгалтерського обліку. Якщо в бухгалтерському обліку суб'єктом є всі працівники, які виконують функції обліку, то в організації бухгалтерського обліку суб'єктом виступають керівники підприємства — директор і головний бухгалтер. Якщо в бухгалтерському обліку об'єктом є господарські факти, то в організації бухгалтерського обліку — обліковий процес, праця виконавців, організаційне, інформаційне та технічне забезпечення обліку, тобто власне система бухгалтерського обліку (рис. 2.8).

До функцій управління належать: планування, організація, мотивація, контроль і координація, які пов'язані об'єднувальни-ми функціями або процесами — комунікацією (інформуванням)

Суб'єкт і об'єкт організації бухгалтерського обліку

Рис. 2.8. Суб'єкт і об'єкт організації бухгалтерського обліку

та прийняттям рішень. Так, під час організації бухгалтерського обліку керівник підприємства і головний бухгалтер здійснюють планування — процес, який характеризується постановкою завдань та способів їх виконання; створюють спеціалізовану структуру — бухгалтерію; здійснюють мотивацію — застосовують набір методів та стимулів, що забезпечують виконання працівниками своїх обов'язків; забезпечують контроль — процес, необхідний для виконання поставлених завдань відповідно до плану. Бухгалтерський облік та його організація як підфункції належать до різних функцій управління, а саме: бухгалтерський облік — до інформування, а його організація — до організації. В організації обліку є дві групи завдань:

• група завдань, вирішення яких визначає зміст облікових записів;

• група завдань, вирішення яких визначає виконання цих записів.

Перша група завдань вирішується на підставі тих правил, які визначають облік як прикладну науку, а друга — за допомогою науки управління. І якщо на першому та другому рівнях системи бухгалтерського обліку його організація зводиться до питання про вибір конкретних способів застосування елементів методу бухгалтерського обліку та вибору форми обліку, то на третьому — організаційному — рівні системи бухгалтерського обліку застосовуються методи, характерні для загальної теорії управління, а саме:

• систематичність, комплексність [26; 51; 58];

• індукція, дедукція, класифікація, кібернетичний підхід [26];

• проектування, моделювання, планування [28; 51; 57];

• графічні методи, анкетування, метод експертної оцінки, вивчення нормативно-правового оточення [28; 51];

• метод спостереження і дослідження [ЗО; 51];

• науковий експеримент [ЗО].

Підсумовуючи викладене можна визначити організацію бухгалтерського обліку як складову організаційної функції управління підприємством, що полягає в цілеспрямованій діяльності керівників підприємства із створення та постійного впорядкування і вдосконалення системи бухгалтерського обліку з метою забезпечення необхідною для потреб управління і здійснення контролю за власністю підприємства інформацією зовнішніх та внутрішніх користувачів.

Складові організації бухгалтерського обліку
Нормативне регулювання бухгалтерського обліку
Поняття стандартів бухгалтерського обліку
Поняття облікової політики.
2.3. ВИДИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ
Поділ господарського обліку на види
Поділ бухгалтерського обліку на фінансовий, управлінський та податковий
Стратегічний облік
Інтеграція та диференціація видів обліку
2.4. СУТНІСТЬ АУДИТУ ТА ЙОГО ОРГАНІЗАЦІЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru