Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту - Івахненков С.В. - Програмні засоби для створення КСБО

Є два типи вбудованих програмних мов комп'ютерних систем бухгалтерського обліку: високо- і низькорівневі (рис. 4.14). До першого тилу належать мови, які опи-

сують розрахункові алгоритми в економічних термінах з використанням спеціалізованих конструкцій, що враховують особливості групування й інтерпретації синтетичних рахунків та об'єктів аналітичного обліку.

Низькорівневими є ті мовні компоненти, які дозволяють розширювати базові можливості програми шляхом опису розрахункових алгоритмів у термінах полів бази даних на основі професійних засобів розробки програм. Звичайно це засоби для розробки й управління базами даних (FoxPro, Oracle, Informix), а також мови запитів (SQL). Межа між високо- і низькорівневими

. Типи вбудованих алгоритмічних мовних засобів КСБО

Рис. 4.14. Типи вбудованих алгоритмічних мовних засобів КСБО

мовними засобами нечітка, найчастіше ці засоби використовують одночасно.

У більшості програмних систем бухгалтерського обліку застосовують насамперед високорівневі мовні засоби. Найчастіше основними елементами розрахункових формул є ідентифікатори залишків і оборотів синтетичних та аналітичних рахунків, включно з оборотами між двома довільними аналітичними рахунками. Алгоритми розрахунку значень таких ідентифікаторів безпосередньо вбудовані в програмний код модулів системи. На основі цих інформаційних елементів у сукупності з підтримкою в мові програмування умовних і циклічних керуючих структур, в принципі, можливий опис практично будь-якого розрахунку. У деяких програмах робиться спроба наблизити мову високого рівня до природної мови. Наприклад, у програмі "Головний бухгалтер" фірми "Паритет Софт" в описі правил розрахунку показників форм звітності можуть використовуватися мовні конструкції, максимально наближені до бухгалтерської термінології [49]. Такі високорівневі механізми є і в інших системах автоматизації обліку, наприклад, у системах "Флагман" фірми "Инфо-софт", Abacus Financial фірми "Омега", розробки фірми "Интел Груп", у західній системі Concorde XAL та в інших.

У зв'язку зі специфічним характером інформаційних об'єктів у мовах бухгалтерських програм тут часто використовують спеціальні форми побудови циклів, орієнтовані на процес перебирання аналітичних рахунків і рядків документів. Із вітчизняних розробок найбільш повний спектр керуючих конструкцій спеціалізованих мов підтримується в системах "1С: Предприя-тие" і "Турбо Бухгалтер".

Низькорівневі мовні засоби можуть застосовувати тільки програмісти. Проте бухгалтеру не можна однозначно відкидати подібні засоби, оскільки це більш потужний засіб доповнення програми новими функціями, ніж вбудовані високорівневі мови, що часто мають чимало принципових обмежень.

У деяких системах зроблено спробу розділити рівні, на яких програму змінюють програмісти й користувачі (див. рис. 4.4, с. 256). Наприклад, у системі R/3 існує явний розподіл програмного коду на прикладний та системний рівні. Особливо цікава у зв'язку з цим побудова системи Concorde XAL [48]. Базовий рівень системи (SYS) розроблює сам виробник — компанія "Damguard Data". Дистриб'юторський рівень (DIS) локалізований для конкретної країни й охоплює специфічні для неї функції та звіти. Його розробляють компанії, які мають права національної локалізації системи. До компетенції дилерів належать права на створення галузевих рішень (BUS) та варіантів системи, дороблених під конкретного замовника (VAR). Окремі два рівні — це варіанти системи з доробками, самостійно створеними підприємством-користувачем. До першого належать доробки, які стосуються всієї корпорації (CUS), а до другого — доробки, виконані в конкретних філіях (USR). За рахунок такої побудови КСБО забезпечується безпека розвитку системи з боку різних учасників її розробки. Якщо дистриб'ютор, дилер або кінцевий користувач змінюють будь-який компонент системи, то фактично змінюється тільки її копія, а початковий варіант залишається недоторканим.

Витрати на КСБО та її економічна ефективність
4.3. ПОБУДОВА СТРУКТУРИ ОБЛІКОВОГО АПАРАТУ
Основні принципи побудови облікового апарату
Особливості побудови бухгалтерії при застосуванні обчислювальної техніки
Створення структури комп'ютерної бухгалтерії
Мережеві технології в організації роботи облікового апарату
4.4. НАЛАГОДЖЕННЯ КОМП'ЮТЕРИЗОВАНИХ ПРОЦЕДУР АУДИТУ ТА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ
Поняття про комп'ютерний контроль та аудит
Організаційні заходи контролю КІСП
Контроль за виконанням облікових записів у КСБО
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru