Науково-практичний коментар Закону України "Про нотаріат" - Коротюк О. В. - Стаття 10. Вища кваліфікаційна комісія нотаріату та порядок її роботи

Для визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю, та вирішення питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю при Міністерстві юстиції України утворюється Вища кваліфікаційна комісія нотаріату. Персональний склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату затверджується наказом Міністерства юстиції України.

Строк повноважень персонального складу Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату становить три роки, починаючи з дня його затвердження.

Положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату затверджується Кабінетом Міністрів України.

Після проходження стажування особи, які мають намір скласти кваліфікаційний іспит на право на зайняття нотаріальною діяльністю, допускаються Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату до його складання на підставі подання відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі.

Порядок допуску до складання кваліфікаційних іспитів та їх проведення встановлюється Міністерством юстиції України.

На підставі результатів складеного іспиту Вища кваліфікаційна комісія нотаріату приймає рішення про видачу (або відмову у видачі) Міністерством юстиції України свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Особи, які не склали кваліфікаційний іспит, допускаються до його повторного складання не раніш як через рік за поданням відповідно

Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Особи, які не склали повторний та наступні кваліфікаційні іспити, можуть бути допущені до складання нового кваліфікаційного іспиту після проходження додаткового стажування відповідно до вимог цього Закону.

Особа, приватна нотаріальна діяльність якої не здійснювалася протягом трьох років після отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю і яка не працювала нотаріусом, консультантом державної нотаріальної контори чи помічником (консультантом) приватного нотаріуса, не була посадовою особою, яка здійснює керівництво та контроль за діяльністю нотаріату, до подання заяви про реєстрацію нотаріальної діяльності повинна підтвердити свою кваліфікацію шляхом складання нового кваліфікаційного іспиту в порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

Питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю розглядається Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату за поданням відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі у випадках, визначених цим Законом.

Порядок внесення відповідно Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі подання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю та його розгляд Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату встановлюється Міністерством юстиції України.

Рішення Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату може бути оскаржено до суду.

При Міністерстві юстиції України утворено Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату, основними завданнями якої є:

- визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю;

вирішення питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Перше завдання є об'єктивно необхідним у контексті допуску до зайняття нотаріальною діяльністю тільки кваліфікованих спеціалістів у цій галузі, недопущення до її здійснення осіб, знання і практичні навички яких не відповідають встановленим критеріям і вимогам закону. Допуск до здійснення нотаріальної діяльності передбачає відбір осіб, які мають відповідний рівень професійної підготовки, що дозволяє останнім виконувати обов'язки нотаріуса. В іншому випадку особа не допускається до зайняття нотаріальною діяльністю.

Анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю зазвичай виступає санкцією за вчинення нотаріусом порушень чинного законодавства (див. коментар до ст. 12 Закону України "Про нотаріат").

Персональний склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату затверджується наказом Міністерства юстиції України. Строк повноважень персонального складу Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату становить три роки, починаючи з дня його затвердження.

Функціонування Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату регулюється Положенням про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.08.2011 року № 923.

Згідно з п. 4 вказаного положення Вища кваліфікаційна комісія нотаріату відповідно до покладених на неї завдань:

- розглядає подання Головного управління юстиції Мін'юсту в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі про допуск осіб, які мають намір скласти кваліфікаційний іспит на право на зайняття нотаріальною діяльністю, до його складення;

- забезпечує проведення кваліфікаційного іспиту на право на зайняття нотаріальною діяльністю;

- розглядає подання головних управлінь юстиції про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

До складу Комісії входить чотири представники Мін'юсту, чотири нотаріуси та три представники легалізованих в установленому порядку об'єднань нотаріусів із всеукраїнським статусом. Головою Комісії є Міністр юстиції. Заступник голови Комісії обирається з числа її членів на першому засіданні Комісії шляхом відкритого голосування (пункти 5,6 зазначеного Положення).

Допуск особи до складення кваліфікаційного іспиту здійснюється Вищою кваліфікаційною комісією на підставі подання Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі.

Особа, яка має намір складати кваліфікаційний іспит, не пізніше ніж за сорок днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту особисто подає до Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі заяву на ім'я начальника головного управління юстиції про внесення до Комісії подання про допуск цієї особи до кваліфікаційного іспиту. Заява підлягає реєстрації в установленому порядку.

До заяви додаються такі документи:

- оригінал та копія диплома про повну вищу юридичну освіту;

- трудова книжка та копія трудової книжки, якщо особа на час подачі документів не працює;

копія трудової книжки, завірена за місцем роботи, якщо особа на час подачі документів працює;

- паспорт громадянина України та копія першої, другої сторінок паспорта громадянина України та сторінки, на якій розміщено штамп про реєстрацію місця проживання фізичної особи;

висновок та копія висновку про проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса.

Особа, приватна нотаріальна діяльність якої протягом трьох років після отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю не була зареєстрована і яка не працювала нотаріусом, консультантом державної нотаріальної контори чи помічником (консультантом) приватного нотаріуса, не була посадовою особою, яка здійснює керівництво та контроль за діяльністю нотаріату і яка має намір складати кваліфікаційний іспит для підтвердження кваліфікації, додає до заяви зазначені документи, а також копію свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Копії зазначених документів засвідчуються в установленому порядку, а оригінали повертаються особі.

У разі відповідності поданих документів вимогам законодавства та цього Порядку копії документів формуються відповідальною особою управління юстиції в особову справу особи, яка має намір складати кваліфікаційний іспит.

Подання управління юстиції до Комісії про допуск особи до складання кваліфікаційного іспиту та особова справа цієї особи надсилаються поштою до Комісії не пізніше ніж за тридцять днів до дати проведення кваліфікаційного іспиту.

У разі невідповідності поданих документів вимогам законодавства та цього Порядку управління юстиції у дводенний строк письмово повідомляє заявника про відмову у внесенні подання Комісії про його допуск до складання кваліфікаційного іспиту.

Після усунення недоліків документи можуть бути подані до управління юстиції не пізніше ніж за три дні до дати, встановленої для направлення подання управління юстиції до Комісії.

Подання управління юстиції про допуск особи до складання кваліфікаційного іспиту разом з доданою до нього особовою справою, що надійшло до Комісії, реєструються секретарем Комісії.

До складання кваліфікаційного іспиту допускаються особи, які:

- є дієздатними громадянами України;

- мають повну юридичну освіту;

- мають стаж роботи у сфері права не менше трьох років;

- володіють державною мовою;

- успішно пройшли стажування протягом одного року в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса;

- мають намір скласти кваліфікаційний іспит для підтвердження кваліфікації'.

Фактично до складання кваліфікаційного іспиту можуть бути допущені особи, які відповідають вимогам, визначеним законом для зайняття посади нотаріуса. Подання управління юстиції про допуск до складання іспиту направляється до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату тільки у випадку відповідності особи всім вищенаведеним критеріям. В іншому випадку управління юстиції відмовляє у направленні такого подання комісії. Це пояснюється тим, що відбір кваліфікованих кадрів для зайняття нотаріальною діяльністю не обмежується перевіркою знань і практичних навичок безпосередньо під час складання іспиту, але здійснюється також на етапі проходження стажування, подання документів, необхідних для складання іспиту, тощо.

Процес допуску особи до складання іспиту врегульовано Порядком допуску до складання кваліфікаційного іспиту осіб, які пройшли стажування в державній нотаріальній конторі або в приватного нотаріуса, та проведення кваліфікаційного іспиту Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату. У зазначеному Порядку увагу приділено також процесу оповіщення осіб, допущених до складання іспиту, про місце і час його складання. Згідно з п. 15 вказаного Порядку повідомлення про допуск осіб до складання кваліфікаційного іспиту має бути розміщене на офіційній інтернет-сторінці Міністерства юстиції України не пізніше ніж за сім днів до дати проведення кваліфікаційного іспиту. Повідомлення про допуск осіб до складання кваліфікаційного іспиту повинно містити прізвища, імена та по батькові осіб, дату та реєстраційний номер подання управління юстиції. У разі зміни дати, часу, місця проведення кваліфікаційного іспиту Комісія не пізніше ніж за добу повідомляє про це осіб, допущених до його складання, шляхом розміщення відповідного повідомлення на офіційній інтернет-сторінці Міністерства юстиції України.

Це положення також входить до державних гарантій нотаріальної діяльності, що забезпечує рівні можливості доступу громадян до отримання права на її здійснення. Крім того, публічне інформування про факт проведення кваліфікаційного іспиту, час проведення і осіб, допущених до його складання, свідчить про відкритість і загальнодоступність процесу регулювання нотаріальної діяльності.

Наведеним Порядком також врегульовано питання проведення кваліфікаційного іспиту. Особливу вагу приділено ідентифікації осіб, які допущені до його складання. Згідно з п. 15 Порядку у день проведення кваліфікаційного іспиту особа, допущена до його складання, проходить реєстрацію, для чого подає секретарю Комісії паспорт громадянина України. Таким чином, встановлення особи, яка складає іспит, відбувається виключно за паспортом громадянина України і не може здійснюватися за будь-якими іншими документами.

Порядком також визначені вимоги до приміщення, в якому проводиться іспит. Передбачено, що приміщення для проведення кваліфікаційного іспиту має відповідати умовам зручного розміщення та забезпечувати індивідуальну роботу над екзаменаційним білетом (ч. 1 п. 16 Порядку).

Очевидно, що об'єктивна перевірка знань особи можлива виключно у випадку унеможливлення використання нею спеціальної літератури, Інтернету, спілкування з іншими особами, які складають кваліфікаційний іспит, чи з будь-якими іншими особами. Тому під час складання кваліфікаційного іспиту забороняється використовувати будь-які джерела інформації на паперових чи електронних носіях (підручники, навчальні посібники, електронні книги тощо), а також засоби зв'язку. При користуванні під час складання кваліфікаційного іспиту зазначеними та іншими джерелами інформації або засобами зв'язку особа за рішенням Комісії відсторонюється від участі у кваліфікаційному іспиті і вважається такою, що не склала його (ч. 2 п. 16 Порядку).

Згідно з п. 17 Порядку кваліфікаційний іспит здійснюється за екзаменаційними білетами, до кожного з яких входять три теоретичні питання, задача, а також завдання щодо складання проекту документа, що підлягає нотаріальному посвідченню. Екзаменаційні білети розробляються Департаментом нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України до кожного кваліфікаційного іспиту на підставі Програми стажування осіб у державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса. При цьому тематика теоретичного питання, задачі та завдань одного білета мають бути різними.

Тобто кваліфікаційний іспит фактично проводиться у межах тих питань, які особа вивчала в процесі проходження стажування згідно з планом стажування і повинна була засвоїти. На іспиті перевіряються як теоретичні, так і практичні знання особи, що характеризують комплекс виконуваних нею обов'язків підчас проходження стажування.

Згідно з ч. 6 ст. 10 Закону України "Про нотаріат" на підставі результатів складеного іспиту Вища кваліфікаційна комісія нотаріату приймає рішення про видачу (або відмову у видачі) Міністерством юстиції України свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Це рішення надсилається особам, які складали іспит, протягом п'яти днів з дня його прийняття, а особам, які склали іспит для підтвердження кваліфікації, - видається в цей же строк. При цьому рішення Комісії щодо осіб, допущених до нотаріальної діяльності, у п'ятиденний строк з дня його прийняття передаються до Міністерства юстиції України для видачі цим особам свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

У випадку нескладення кваліфікаційного іспиту особа може бути допущена до його складання не раніше ніж через рік за поданням відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Якщо кваліфікаційний іспит не складено вдруге, закон зобов'язує особу повторно проходити стажування.

Відповідно до ч. 8 ст. 10 Закону України "Про нотаріат" особа, приватна нотаріальна діяльність якої не здійснювалася протягом трьох років після отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю і яка не працювала нотаріусом, консультантом державної нотаріальної контори чи помічником (консультантом) приватного нотаріуса, не була посадовою особою, яка здійснює керівництво та контроль за діяльністю нотаріату, до подання заяви про реєстрацію нотаріальної діяльності повинна підтвердити свою кваліфікацію шляхом складання нового кваліфікаційного іспиту в порядку, встановленому Міністерством юстиції України. Це положення закону стосується осіб, яким надано право на зайняття нотаріальною діяльністю, але які не займалися нотаріальною практикою чи не працювали у галузі здійснення нотаріальної діяльності більше трьох років після отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. У цьому випадку закон вимагає підтвердження кваліфікації такою особою, оскільки за три роки знання і навички, якими вона володіла на час отримання свідоцтва, можуть вже не відповідати чинному законодавству і нотаріальній практиці.

Питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю розглядається Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату за поданням відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі у випадках, визначених цим Законом. Для реалізації цього положення розроблено Порядок внесення Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі подання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю та його розгляд Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 28.07.2011 року № 1904/5, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28.07.2011 року за № 19663. Подання управління юстиції про анулювання свідоцтва відбувається тільки у випадку Його анулювання не з власної ініціативи нотаріуса (див. коментар до ст. 12 Закону України "Про нотаріат").

Рішення Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату може бути оскаржено до суду. З цього питання важливі висновки зроблено адміністративним судом. Згідно з ухвалою Вищого адміністративного суду України від 22.09.2010 року у справі № 26192/10 правовідносини, що стосуються позову про визнання протиправними та скасування рішень Вищої кваліфікаційної комісії, не можуть вирішуватись судом у порядку адміністративного судочинства. Такі твердження суд обґрунтовує тим, що адміністративне судочинство відбувається виключно з підстав наявності публічно-правового спору, який у даному випадку відсутній. Так, у суді було встановлено, що позивачка проходила стажування в державній нотаріальній конторі, після чого складала кваліфікаційний іспит, але до зайняття нотаріальною діяльністю допущена не була. При цьому після оскарження результатів складання іспиту до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату їй було запропоновано скласти іспит повторно. Таким чином, суд дійшов висновку, що в даному спорі відповідачем - Міністерством юстиції України не були порушені права позивачки у сфері публічно-правових відносин, оскільки позивачка не зверталася до Міністерства з приводу отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Зазначене важливо враховувати при оскарженні рішення Вищої кваліфікаційної комісії. Тобто оскарження результатів кваліфікаційного іспиту повинно здійснюватися в порядку позовного провадження в судах загальної юрисдикції. Якщо ж відбувається оскарження рішення Міністерства - в адміністративному порядку.

Стаття 11. Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю
Стаття 12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю
Стаття 13. Стажист нотаріуса
Стаття 13.1. Нотаріальний округ
Стаття 14. Нотаріальне діловодство і звітність
Стаття 15. Мова нотаріального діловодства
Стаття 16. Об'єднання нотаріусів
ГЛАВА 2. ДЕРЖАВНІ НОТАРІАЛЬНІ КОНТОРИ І ДЕРЖАВНІ НОТАРІАЛЬНІ АРХІВИ
Стаття 17. Організація роботи державних нотаріальних контор
Стаття 18. Керівництво державними нотаріальними конторами
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru