Науково-практичний коментар Закону України "Про нотаріат" - Коротюк О. В. - Стаття 77. Засвідчення вірності виписки з документа

Вірність виписки може бути засвідчена лише у тому разі, коли її зроблено з документа, в якому міститься рішення кількох не зв'язаних між собою питань. Виписка повинна відтворювати повний текст частини документа з певного питання.

Засвідчення вірності виписки з документа здійснюється за правилами, передбаченими статтями 75 і 76 цього Закону.

Вчинення цієї нотаріальної дії означає фактично засвідчення вірності копії частини документа. Саме тому згідно з ч. 2 наведеної статті вірність виписки засвідчується за правилами засвідчення копій і копій з копій. Так, поняття "виписка" розглядається як те, що виписано звідки-небудь; витримка, цитата, а також через дієслово "виписати" - списати звідки-небудь (з книги, зошиту і т. п.) частину тексту, цитату тощо. Отже, здійснення виписки передбачає відтворення тексту не всього документа, а певної його частини. З огляду на це засвідчення вірності виписки можливе тільки втому випадку, якщо документ може бути поділений на частини. Так, згідно з ч. 1 ст. 77 Закону України "Про нотаріат" умовою засвідчення виписки є наявність у документі рішень кількох не зв'язаних між собою питань. При цьому виписка повинна відтворювати повний текст частини документа з певного питання. В даному контексті важливим є вирішення питання пов'язаності окремих частин документа між собою. Наприклад, у протоколі загальних зборів засновників товариства кожне питання порядку денного є окремим рішенням засновників, тому засвідчення вірності виписки з нього можливе. У такому разі у виписці відображається частина протоколу, що стосується конкретного рішення чи декількох рішень, така виписка повинна містити також номер протоколу, дату його складання, перелік учасників зборів і відтворення їх підписів. У трудовій книжці дозволяється здійснити виписку щодо окремих записів про прийняття та звільнення з посади. У даному випадку відтворенню підлягає запис про прийняття на роботу та звільнення з роботи, які пов'язані між собою. При цьому згідно з під п. 5.3 п. 5 гл. 7 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України при виготовленні виписки з багатосторінкового документа обов'язково відтворюється текст першої та останньої сторінок, які дають можливість ідентифікувати документ, вірність виписки з якого засвідчується. Слід зазначити, що виписка з трудової книжки, як і її копія, у період перебування на певній посаді, здійснюється за місцем роботи (див. коментар до ст. 75 Закону України "Про нотаріат").

Слід звернути увагу на використання в Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України терміна "витяг" (гл. 7 розд. II вказаного Порядку), яке відсутнє в рамках Закону України "Про нотаріат", який містить терміни "копія", "фотокопія" та "виписка". З огляду на це відповідні положення зазначеного Порядку потребують внесення змін.

Існують документи, з яких неможливо засвідчити вірність виписки (наприклад, свідоцтво про народження, договір купівлі-продажу об'єкта нерухомого майна тощо), оскільки всі їх положення пов'язані між собою. Для вирішення питання пов'язаності окремої частини документа між собою ключовим моментом є визначення можливості існування частини документа окремо від іншої його частини, вичерпності інформації з певного питання, викладеної лише в даній частині документа, тощо.

Враховуючи наявність у ч. 2 ст. 77 Закону України "Про нотаріат" посилання на положення статей 75 і 76, можна дійти висновку про можливість засвідчення вірності виписки з оригіналу і з копії документа за правилами, встановленими для засвідчення вірності копій (див. коментар до ст. 75 Закону України "Про нотаріат") та копій з копій (див. коментар до ст. 76 Закону України "Про нотаріат").

Стаття 78. Засвідчення справжності підпису на документах
Стаття 79. Засвідчення вірності перекладу
ГЛАВА 12. ПОСВІДЧЕННЯ ФАКТІВ
Стаття 80. Посвідчення факту, що громадянин є живим
Стаття 81. Посвідчення факту перебування громадянина в певному місці
Стаття 82. Посвідчення тотожності громадянина з особою, зображеною на фотокартці
Стаття 83. Посвідчення часу пред'явлення документа
Стаття 84. Передача заяв громадян, підприємств, установ та організацій
ГЛАВА 13. ПРИЙНЯТТЯ В ДЕПОЗИТ ГРОШОВИХ СУМ І ЦІННИХ ПАПЕРІВ
Стаття 85. Прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru