Організація і методика аудиту - Кулаковська Л.П. - 13.1. Мета і завдання аудиту розрахунків із бюджетом

Мета

Метою аудиту розрахунків із бюджетом є висловлення аудитором думки про те, чи відповідають ці розрахунки за всіма податками і зборами, в усіх суттєвих аспектах нормативним документам, які регламентують порядок їх нарахування та сплати до відповідних рівнів бюджету.

На даному етапі підприємства й організації несуть великий податковий тягар. Підприємства сплачують обов'язкові загальнодержавні податки і збори та місцеві податки і збори, визначені органами місцевого самоврядування (табл. 13.1). Загальнодержавні податки встановлюються державою і є обов'язковими.

Таблиця 13.1

Перелік податків та зборів, які сплачують платники податків

№ з/пЗагальнодержавні№ з/пМісцеві
1234
1Податок на додану вартість1Готельний збір
2Акцизний збір2Збір на паркування автомобілів
3Податок на прибуток підприємств3Ринковий збір
4Податок з доходів фізичних осіб4Збір за видачу ордера на квартиру
5Мито5Збір із власників собак
6Державне мито6Курортний збір
7Плата (податок) за землю7Збір за участь у бігах на іподромі
8Рентні платежі8Збір за виграш на бігах
9Податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів; податок на промисел9Збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі
10Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету10Податок із реклами
11Збір за спеціальне використання природних ресурсів11Збір за право використання місцевої символіки
12Збір за забруднення навколишнього середовища12Збір за право проведення кіно- і теле-зйомок
ІЗЗбір на загальнообов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття13Збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей
14Збір на обов'язкове соціальне страхування14Комунальний податок
15Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування15Збір за проїзд територією прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон
16Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності16Збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі
17Інші платежі17Податок із продажу імпортних товарів

Органи місцевого самоврядування встановлюють і визначають порядок сплати місцевих податків і зборів відповідно до переліку і в межах установлених граничних розмірів ставок. Вони мають право запроваджувати пільгові податкові ставки, повністю скасовувати окремі місцеві податки і збори або звільняти від їх сплати певні категорії платників та надавати відстрочки у сплаті місцевих податків і зборів.

У зв'язку з величезним податковим тиском на підприємства останні намагаються оптимізувати податки як законними, так і незаконними методами.

Так, нарахування на заробітну плату становлять 37%; нарахування амортизації суперечить порядку її нарахування за бухгалтерським обліком (бухгалтерський облік ведеться за аналогом міжнародних стандартів); податок на прибуток нараховується за схемою, теж далекою від порядку визначення прибутку за даними бухгалтерського обліку та фінансової звітності, складеної за вимогами національних і міжнародних стандартів. У результаті часто буває, що підприємство має фінансові збитки і платить податок на прибуток. Тобто фіскальна політика спрямована лише на поповнення державної казни без урахування інтересів платників податків. Тому підприємства приховують правдиву інформацію щодо бази оподаткування, намагаються знизити шляхом обману податковий тиск, а нестабільність податкового законодавства, часті нововведення в розрахунки з бюджетом призводять до помилок у нарахуванні та сплаті податків. В зв'язку з цим зростає ризик невиявлення та аудиторський ризик у цілому.

Завдання

Основне завдання аудиту розрахунків із бюджетом — ретельна перевірка правильності нарахування податків і зборів та своєчасності їх сплати до бюджету, підтвердження перевіреної інформації висновком.

Функціональні завдання — консультування платників податків і зборів з питань оподаткування з метою своєчасних і правильних розрахунків із бюджетом, а також з метою уникнення переплат та попередження фінансових санкцій з боку фіскальних органів держави; надання консультацій у разі встановлення порушень в оплаті податків щодо їх виправлень; допомога в організації оптимального оподаткування.

13.2. Предметна область досліджень
13.3. Аудит розрахунків із бюджетом
ТЕМА ХІV. АУДИТ ДОТРИМАННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА І РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ
14.1. Мета і завдання аудиту дотримання трудового законодавства та розрахунків з оплати праці
14.2. Особливості нормативної бази аудиту дотримання трудового законодавства та розрахунків з оплати праці
14.3. Предметна область аудиторського дослідження
Колективний договір
Штатний розпис
14.4. Аудит дотримання трудового законодавства та розрахунків з оплати праці
Програма аудиту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru