Країнознавство - Мальська М.П. - 5.6. Клімат

Характеристику клімату доцільно розпочинати із з'ясування основних закономірностей і понять клімату, послідовно аналізуючи основні елементи, явища і показники, які їх характеризують. Насамперед варто звернути увагу на те, у яких кліматичних поясах розташована країна і які особливості їхнього поширення по території.

Інформація про те, у якій кліматичній області знаходиться країна, є обов'язковою, оскільки кліматичні показники, а також дані погоди прямо залежать від цього. Далі треба послідовно визначити основні елементи: відомості про температуру, тиск, вологість, опади, вітри. Розглядаються параметри показників протягом року, у середньому за рік, за сезонами, а також зміни - амплітуди коливань. Амплітуди важливі для визначення специфічних особливостей клімату. Наприклад, значні амплітуди коливань є типовими для областей з континентальним і різко континентальним кліматом, а в приморських районах амплітуди коливань невеликі. Характеристику всіх кліматичних показників варто давати за основними сезонами.

Характеризуючи основні кліматичні явища, варто зосередити увагу на областях високого і низького тиску, тому що вони безпосередньо впливають на значущість погодних змін.

Характеристика погоди за структурою аналогічна характеристиці клімату: тип погоди, характеристика основних елементів і явищ.

Клімат - це стан нижнього шару атмосфери (тропосфери) за тривалий проміжок часу.

Тропосферу прийнято поділяти на повітряні маси, під якими розуміють великі шари повітря, що володіють відносно однорідними властивостями і рухаються як єдине ціле. Основними властивостями кожної повітряної маси є температура, тиск, вологість, запиленість. Температура залежить від сонячної радіації (кількості сонячного тепла, яке надходить на Землю), а кількість сонячної радіації - від кута падіння сонячних променів, тобто від географічної широти: чим більший кут падіння, тим більша кількість сонячного тепла (сонячної радіації) надходить на Землю. Залежно від величини сонячної радіації розрізняють чотири типи повітряних мас: 1) екваторіальні; 2) тропічні; 3) помірні і 4) арктичні (антарктичні). Важливо також враховувати характер підстилаючої поверхні, над якою формується повітряна маса; насамперед суша це чи море (океан). Над материком формуються континентальні (материкові), а над океаном - морські (океанічні) повітряні маси, які називають підтипами. Будь-яка повітряна маса займає площу в тисячі і мільйони квадратних кілометрів, ці простори з визначеним панівним типом повітряної маси називають основними кліматичними поясами. Існує сім основних кліматичних поясів: екваторіальний, тропічні (північний і південний), помірні (північний і південний), арктичний і антарктичний (розташовані в полярних широтах). На формування клімату суттєво впливає атмосферна циркуляція - закономірне переміщення повітряних мас. Крім поясів постійного їхнього перебування (основних кліматичних поясів) виникають пояси, у яких двічі на рік (узимку і влітку) повітряні маси змінюються: узимку панує одна повітряна маса, а влітку - інша. Такі кліматичні пояси називаються перехідними, до їхньої назви входить префікс суб: субекваторіальний (північний і південний), субтропічний (північний і південний), субарктичний (чи субантарктичний); усього налічується шість перехідних поясів. У кожному з них влітку панує тип клімату, який формується на широтах, розташованих ближче до екватора, а взимку - тип клімату, розташований ближче до полюса. В одному поясі клімат на океані і на материку є різним. Якщо безпосередньо на узбережжі переважає морський (океанічний) клімат, то з віддаленням від узбережжя він стає континентальним. На клімат узбережних територій помітно впливають морські течії. Наприклад, клімат у Норвегії, розташованій на західному узбережжі Скандинавії, є теплішим і вологішим завдяки теплій течії Гольфстрім. А на півострові Лабрадор, розташованому на цих же широтах у Канаді, клімат набагато холодніший і сухіший: цей півострів омивається холодною течією. Крім того, у горах клімат залежить від їх висоти, змінюється співвідношення тепла і вологи, утворюються висотні кліматичні пояси. Характеристика клімату дається в межах визначеного кліматичного пояса чи області, включаючи такі кліматичні показники: температура, тиск, вологість, опади, вітер.

Температура - головний кліматичний показник. Загальна закономірність у розподілі температури - її зниження від екватора до полюсів. Температуру повітря на кліматичних картах позначають ізотермами (лінії, що з'єднують точки з однаковою температурою повітря за визначений проміжок часу). Необхідно проаналізувати середньорічне значення температури, середні значення температур зими і літа, річну амплітуду температур і річний хід температури повітря - зміну середньомісячних температур протягом року. Різниця середньомісячних температур найтеплішого і найхолоднішого місяців називається річною амплітудою температур. Чим менша річна амплітуда коливань, тим ближча країна до океану. Найбільші перепади температур спостерігаються у країнах з різко континентальним кліматом. Звичайно з висотою температура повітря знижується, але трапляється, що з висотою температура повітря підвищується. Це явище називається температурною інверсією. Його можна спостерігати в країнах, які мають складний гірський рельєф.

Розподіл атмосферного тиску на земній поверхні також змінюється по широті, від екватора до полюсів. Існують пояси пониженого тиску (екваторіальний і помірні) і підвищеного тиску (тропічні і полярні). Атмосферний тиск на кліматичних картах позначають ізобари (лінії, що з'єднують точки, які фіксують однаковий тиск). Над континентами й океанами існують області високого і низького тиску. Одні зберігаються протягом усього року, інші виникають тільки взимку або тільки влітку. Замкнена область підвищеного тиску - максимум. Замкнена область зниженого тиску - мінімум. Максимуми і мінімуми - це центри виникнення гігантських вихрових потоків - антициклонів і циклонів, які впливають на погоду. У замкненій області підвищеного тиску формується ниспадний вихор з рухом повітря від центра до периферії - антициклон. У замкненій області пониженого тиску формується висхідний вихор з рухом повітря від периферії до центру - циклон. Від температури повітря, величини атмосферного тиску і характеру підстилаючої поверхні залежать також вологість повітря й опади.

Для країнознавчої характеристики важлива відносна вологість, тобто вміст водяної пари в 1 м3 повітря, виражений у відсотках. Нормальним показником відносної вологості повітря вважається 40-60% залежно від широти.

Кількість опадів залежить від вологості повітря: чим вища відносна вологість, тим ймовірніші опади. Кількість опадів виражається в міліметрах (мм). Найбільша кількість опадів випадає в екваторіальних широтах. Розподіл опадів за територією всередині країни залежить від близькості до моря, від температури і вологості повітря, від хмарності, атмосферного тиску, від рельєфу, вітрів, що панують на узбережжях материків. Характеризуючи опади, важливо зазначити їхню загальну кількість, річний хід (режим випадання) і форми випадання.

Вітер - це переміщення повітря в горизонтальному напрямку від зони більшого тиску до зони меншого з відхиленням управо в Північній півкулі і вліво - у Південній. Вітер характеризується швидкістю і напрямком. Швидкість вітру виражається в метрах за секунду або в балах. Напрям вітру визначається за тією стороною горизонту, звідки дме вітер. На Землі існує декілька вітрів, які дмуть постійно та мають власні назви. Від тропічних поясів підвищеного тиску в напрямку до екватора і помірних широт дмуть пасати. Від полярних поясів підвищеного тиску в напрямку до помірних широт дмуть північно-східні (у Північній півкулі) і південно-східні (у Південній півкулі) вітри. У помірних широтах ці потоки зустрічаються і відхиляються до сходу під впливом обертання Землі. Тому в помірних широтах панують західні вітри. Крім них є ще вітер, що виникає в результаті різниці тиску між сушею й океаном, який називається мусоном. Мусони найбільш характерні для східних і південно-східних узбереж материків.

Погода - стан нижнього шару атмосфери в даній місцевості в даний момент чи в будь-який невеликий відрізок часу (день, добу, тиждень). Погода характеризується елементами та явищами. До елементів погоди належать температура і вологість повітря, атмосферний тиск.

Явища погоди - вітер, хмари, опади, грози, посухи, урагани тощо. Погода, як і клімат, характеризується не окремими показниками (елементами та явищами), а їхньою сукупністю. На відміну від клімату, погода характеризується добовими або денними коливаннями показників температури, тиску і вологості. Для оцінки ступеня сприятливості погодних умов використовуються дані добових амплітуд (перепадів) температур, вологості і тиску. Добовий хід температур - це зміна середньодобової температури повітря за даний відрізок часу. Добова амплітуда температури - це різниця між найвищою і найнижчою температурами повітря за розглянутий період. Добовий хід атмосферного тиску - це зміна середньодобового показника тиску за розглянутий відрізок часу. Добова амплітуда тиску - це різниця між найвищим і найнижчим показниками тиску. Великий перепад тиску - свідчення крайньої нестабільності погоди. Він характерний для територій, розташованих на узбережжі в районах проходження атмосферних фронтів і поблизу центрів (областей) пониженого тиску. Добовий хід вологості повітря - це зміна середньодобового показника відносної вологості за розглянутий період часу. Добова амплітуда вологості - це різниця між максимальним і мінімальним показниками відносної вологості. Великий перепад вологості - свідчення того, що територія розташована або на границі кліматичних поясів, або вздовж атмосферного фронту.

Атмосферний фронт - це межа між повітряними масами, які володіють різними властивостями. Фронти бувають теплими і холодними. Перші приносять потепління, якому передують опади, а другі - похолодання, посилення вітру, опади, грози, смерчі.

Хмари утворюються при конденсації водяної пари в повітрі, яке піднімається внаслідок охолодження. Висота утворення хмар залежить від температури і відносної вологості.

Хмарність виражається в балах за десятибальною системою. Повна хмарність - 10 балів. Найбільша хмарність у циклонах, найменша - в антициклонах, над Антарктидою і тропічними пустелями.

Розрізняють два типи погоди - циклонний і антициклонний. Циклонний тип погоди - похмура (хмарна), нестійка, з частими і значними змінами показників температури, тиску, з рясними опадами, вітряна. Антициклонний тип погоди - ясна (сонячна), стійка, з рідкими і незначними коливаннями температури і тиску, без опадів, безвітряна. Найменш сприятлива погода на територіях уздовж ліній атмосферних фронтів. Типи погод і відповідні їм показники змінюються протягом року, звичайно для кожного сезону характерний свій тип погоди.

5.7. Води Світового океану і суходолу
5.8. Природні зони, рослинний і тваринний світ
6. РОЗСЕЛЕННЯ НАСЕЛЕННЯ
6.1. Поняття розселення. Види поселень
6.2. Методи дослідження мережі розселення країни
6.3 Методи аналізу територіальної організації систем розселення країни
6.4. Опорний каркас розселення країни
7. НАРОДОНАСЕЛЕННЯ КРАЇНИ
7.1. Методика дослідження населення країни
7.2. Основні поняття
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru