Країнознавство - Мальська М.П. - Природні умови і ресурси

Розміри території і виняткова різноманітність природних умов виділяють Китай серед всіх країн Азії. Обширні плоскі річкові рівнини і високі гірські хребти, що поросли густим лісом, низькі гори і практично мляві високогірні пустелі - подібне розмаїття ландшафтів рідко можна зустріти і на цілому материку. Щонайширший спектр природних зон - від південної тайги, що покриває хребет Великої Хінган до саван провінції Юньнань і тропічних лісів острова Хайнань, від вологих мусонних лісів на сході країни до напівпустель і пустель континентальних областей - обумовлених багатьма причинами, перш за все розташуванням країни на зіткненні найбільшого материка і найбільшого океану.

Різноманітність рельєфу - умова розвитку різних видів туризму на території Китаю. Можна виділити в межах країни три крупні орографічні області. Область високих гір (Гімалаї, Каракорум, Тибет). Тут розташовуються високі вершини світу: Еверест (Гімалаї, 8848 м) і Чогорі (Каракорум, 8611 м), всього 12 восьми тисячників. Сюди регулярно здійснюються масштабні альпіністські експедиції різних країн світу. Проте основний потік туристів-альпіністів направлений до Непалу, а вершини зі сторони Китаю ще не достатньо вивчені. Гори Каракоруму і Гімалаїв відрізняються крутими схилами загостреними вершинами, покритими вічними снігами і льодовиками; їх прорізають глибокі долини, промиті бурхливими річковими потоками. Основні види рекреаційної діяльності у цьому районі - альпінізм, рафтінг, екологічний туризм. Існують прекрасні умови для організації екстремального і пригодницького туризму. Тибет є складною системою гірських хребтів з переважаючими висотами 5-7 тис. м над рівнем моря. Опадів тут випадає дуже мало, через те, що пустелі підіймаються високо в гори, практично з'єднуючись з кам'янистою тундрою. Дивовижне явище є великі солоні високогірні озера. Зустрічаються альпінотипні вершини, льодовики, вимерлі вулкани, печери. Рідкісні річки протікають в глибоких каньйонах. Суворість рельєфу і клімату, відсутність лісової рослинності - чинники, що обмежують розвиток природного туризму в Тибеті.

Високі рівнини (розташовуються на висоті 1-2 тис. м над рівнем моря) облямовані високими (до 7000 м) горами (Тянь-Шань, Алтай) ландшафтна зовнішність яких складає разючий контраст з рештою поверхні. Тут знаходиться Турфанська западина (-154 м), яка поступається за глибиною тільки улоговині, в якій розташовується Мертве море. Переважають кам'янисті і піщані пустелі і степи. В основному у районах пустель розвивають спортивні види туризму - авто- і мототуризм, подорожі на верблюдах і яках, альпінізм, треккінг.

Східно-китайська область низькогір'я та низовин, в ній розташовуються основні житниці країни - Велика Китайська рівнина на сході та рівнина Суньляо на північному сході. Їх оточують гори заввишки до 2000-3000 м. Багатство і різноманітність ландшафтів, а також висока транспортна доступність сприяють розвитку масового туризму в цьому районі (екскурсійний, екологічний, маршрутний і ін.). Мальовничістю відрізняється вулканічний рельєф Східно-маньчжурських гір. У горах південної частини Східно-китайської області поширені карстові гірські породи, які під дією води і вітрів перетворилися у химерні форми (стовпи, списи, конуси і т. д.). Такий карст називають стовбчастим або тропічним, а райони його розповсюдження в Китаї отримали місцеву назву "шимінь" (Кам'яний ліс). Найвідоміші "Кам'яні ліси", розташовані на Юньнаньському нагір'ї на схід від міста Куньмін, та поблизу міста Гуйлінь.

У Південному Китаї є численні печери, деякі з яких дуже великі протяжністю до 40 км. і обладнані, як печерні храми. Багато печер використовуються у туризмі.

Унікальним є Лесове плато в середньому перебігу р. Хуанхе. Це сильно розчленована долинами річок і ярами територія, складена щільним глинистим матеріалом (лес). Лес повсюдно використовують для виробництва цегли, в Китаї дуже поширені споруди і огорожі з червоної цегли. До цих пір в лесі вирізують просторі приміщення пристосовані під житло. Є в лесі штучні печери, які служать храмами. Походження лесу досі не з'ясовано, тому нерідко учені провідних країн світу приїжджають вивчати "класичний" лес Китаю.

Східний Китай володіє таким цінним туристським ресурсом як морські береги. Тут є численні пляжі з переважанням піщаних ґрунтів, протяжність яких іноді сягає десятки кілометрів, особливо на узбережжі Жовтого моря. У Східно-Китайському і Південно-Китайському морях акумулятивні береги поєднуються зі скельними, це обумовлює мальовничість узбережжя. Інтерес представляють карстові береги, де у вапняних скелях на рівні моря є глибокі печери, в які можна заплисти на човнах. Зустрічаються коралові острови і рифи, мангрові береги.

Особливості рельєфу відбилися насамперед на розподілі водних ресурсів країни. Найбільш вологими є Південна і Східна частини, що мають густу і сильно розгалужену систему. У цих районах протікають найбільші в Китаї ріки - Янцзи і Хуанхе. До їхнього числа відносяться так само: Амур, Сунгари, Ялохе, Сіцзян, Цагно. Ріки східного Китаю здебільшого багатоводні і судноплавні, а режим їх характеризується нерівномірністю сезонного стоку мінімальних витрат узимку і максимальних улітку. На рівнинах нерідкі паводки, викликані бурхливим весняним і літнім таненням снігів.

Західна, посушлива частина Китаю бідна ріками. В основному вони маловодні, судноплавство на них розвинуте слабко. Більшість з рік цієї місцевості не мають стоку в море, та часто пересихають. Найбільші ріки цього району - Тарим, Чорний Іртиш, Чі, Едзин-Гол. Найбільші в країні ріки, що несуть свої води в океан, зароджуються в Тибетському нагір'ї. Китай багатий не тільки ріками, але й озерами. Виділяють два основних типи: тектонічні і водно-ерозійні. Перші розташовані в центрально-азіатській частині країни, а другі в системі ріки Янцзи. У західній частині Китаю найбільшими озерами є: Лобнор, Кунунор, Ебі-Нур. Особливо численні озера на Тибетському нагір'ї. Більшість рівнинних озер, також як і ріки, маловодні, багато з них безстічні і засолені. У східній частині Китаю найбільш великі озера Дунтинху, Поянху, Тайху, розташовані в басейні ріки Янцзи; Хунцзоху і Гаойху - у басейні ріки Хуанхе. Багато цих озер стають природними водоймищами країни.

Різноманітність клімату Китаю зумовлена обширністю території, складним характером поверхні і впливом океану. Територія країни знаходиться в межах трьох кліматичних поясів: помірного, субтропічного і тропічного.

Необхідно відзначити, що взимку через меншу тривалість дня і висоти сонця над горизонтом північ країни отримує тепло в два рази менше ніж на півдні, але літом через те, що тривалість дня на півночі на три години більше, різниця в надходженні сонячної радіації півночі і півдня незначна. Тому літні температури в Китаї істотно не відрізняються, але взимку в районі Харбіну температури складають - 20°, тоді як у Гуанчжоу+15°. Характерно для Китаю значне зменшення кількості опадів з півдня на північ і, особливо, зі сходу на захід. Кількість опадів коливається від 3000 мм на східних передгір'ях Тибету до 50 мм в пустелях Такла-макан і Гобі. Через мусонну циркуляцію атмосфери більшість опадів відбуваються під час літнього мусону (липень-вересень), що нерідко викликає при тайфунах сильні повені. Навесні часто трапляються піщані бурі, переносячи пісок і пил на багато тисяч кілометрів.

Умови для зимових видів рекреаційної діяльності є на північному сході країни, де в горах стійкий сніговий покрив. Створені гірськолижні курорти (Ябулі) проходять знамениті фестивалі льодових скульптур (Харбін). Можлива організація зимових видів туризму в горах Тибету, Гімалаїв і Тянь-шаня на висоті більше 3-4 тис. м. Найкомфортнішим для відвідин Східного і Північно-східного Китаю є період з травня по листопад, за винятком липня і серпня - періоду спекотного дискомфорту. На південь тривалість вологої спекотної погоди збільшується. Зате південний схід відрізняється комфортністю клімату в осінньо-зимовий-весняний період. Найсприятливіший район - провінція Юньнань, де взимку тепло, а літом завдяки гористості і віддаленості від моря не спекотно. Пустелі Середньої Азії рекомендується відвідувати наприкінці весни - початку літа і ранньої осінь, гори Тибету - літом, а Гімалаї у весняний, літній або осінній період.

Водні об'єкти широко використовуються в туристичній діяльності Китаю. У великих річках, особливо Янцзи і Хуанхе, сполучених Великим Китайським каналом здійснюються круїзи. Особливо популярний маршрут по р. Янцзи від Шанхаю до "Трьох Ущелин" - один з найвідоміших природних пам'ятників Китаю - місце, де річка прорізає східні відроги Тибету, утворюючи глибокі каньйони. На жаль, тут ведеться будівництво гігантської ГЕС, що приведе до затоплення цього чудового ландшафту.

Маршрут по р. Янцзи дуже популярний у іноземних туристів. Для обслуговування їх Китай купив декілька річкових круїзних лайнерів. По інших річках круїзи здійснюються рідко, але дуже популярні короткі річкові прогулянки по річках і озерах. Негативним моментом круїзів і прогулянок по річках Китаю є їх поганий екологічний стан, оскільки більшість промислових, побутових і сільськогосподарських стоків потрапляє в річки без очищення. Окрім того, річки північної частини країни дуже каламутні з причини широкого розповсюдження лесу, який легко розмивається річковими водами.

Назва р. Хуанхе, що прорізає Лесове плато, означає "Жовта Річка", тоді коли р. Янцзи - "Блакитна Річка". Через каламутність та поганий екологічний стан води, в річках Китаю, як правило, не купаються. Чисті води характерні тільки для гірських річок. Річки Гімалаїв, східних відрогів Тибету, Східно-маньчжурських гір і хребта Великої Хінган придатні для рафтінга. Проте для масового туриста рафтінг на території Китаю практично не організовується. У Гімалаях здійснюється професійними іноземними туристами екстремальний рафтінг. Частіше організовуються водні сплави і річкові прогулянки на гребних та парусних човнах і суднах по рівнинних річках і озерах. Один з найпопулярніших водних маршрутів проходить по р. Чі що протікає ландшафтами "Кам'яного лісу".

У Китаї безліч озер різного походження і розмірів. Велика група озер Великої Китайської рівнини пов'язана річками і протоками з р. Хуанхе і р. Янцзи і широко використовується в круїзному і прогулянковому туризмі. Гірські озера відрізняються високою естетичністю і чистотою. На північному сході зустрічаються вулканічні озера (кальдера р. Байтоушань, озеро Цзіньпоху біля Муданьцзяна); у Тибеті численні тектонічні, льодовикові озера. Багато озер Тибету - солоні. Це викликано тим, що мала кількість опадів не сприяє формуванню стоку і приводить до утворення внутрішніх не стічних озерних басейнів. Ще більшою солоністю відрізняються пустельні озера, багато з яких постійно змінюють своє місце розташування і розміри в залежності від рівня води і напрямку вітру. Солі та мули озер є цінним ресурсом бальнео- і пелоїдотерапії.

Морські береги і води морів, що омивають Китай прогріваються в літній період до 25-27°С. Тривалість таласотерапії складає в Жовтому морі 4-5 міс., в Східно-китайському - до 9 міс., в Південно-Китайському до 12 місяців в році. У Жовтому морі широко поширені протяжні і широкі піщані пляжі, проте недоліком є мілководість і висока каламутність води через річковий стік р. Хуанхе. Враховуючи сильне антропогенне забруднення і поганий водообмін із Світовим океаном через напівзамкнутість Жовтого моря (і особливо затоки Бохайвань), рекламовані на туристичному ринку приморські курорти Бодайхе і Далянь не перспективні. Основні перспективи приморського туризму пов'язані з островом Хайнань. Він перетворюється на курортну зону міжнародного значення і вже успішно конкурує з такими районами купально-пляжного туризму в басейні Тихого океану як Паттайя і Балі. Кращий курорт Санья розташований на південному краю острова Хайнань.

Пізнавальний і естетичний інтерес представляють деякі типи берегів - коралові, магрові, карстові. Для карстових берегів характерні обривисті скелі нерідко білі, з великою кількістю ніш, гротів, печер. Нерідко печери розташовані в зоні прибою на рівні води. На човнах і катерах можна поглибитися на сотні метрів углиб таких печер. На південному гористому побережжі зустрічаються ландшафти, аналогічні "кам'яному лісу" але частіше підстава скель затоплена морем і на поверхні підносяться тільки їх вершини. Так уздовж побережжя Тонкінської затоки розкидано 1600 скелястих острівців.

На території Китаю зустрічаються майже всі природні зони Землі від пустель до тропічних лісів, тайги, гірської кам'янистої тундри і крижаної пустелі. Тому рослинний і тваринний світ характеризується з одного боку різноманітністю, але з іншого боку бідністю через багатовікове використання території. Лісистість країни низька (12 %), але останнім часом завдяки молодим лісопосадкам почала рости. В даний час застосовується все більше заходів по збереженню флори і фауни Китаю. Унікальні фауністичні резерви розташовані в провінції Сичуань на східних відрогах Тибету.

Особливе географічне положення Китаю, завдяки якому він знаходиться відразу в трьох поясах : помірному, субтропічному і тропічному, вплинуло не тільки на формування кліматичних умов, рельєфу і ґрунтових ресурсів, але насамперед на розмаїтість і багатство рослинного і тваринного світу країни. Не випадково тому флора і фауна Китаю нараховує більше 30 тис. видів різних рослин. Характерно і те, що з 5 тис. деревинно-чагарникових видів близько 50 зустрічаються тільки на території Китаю. За чисельністю порід рослинного світу Китай займає перше місце у світі. Тут ростуть такі коштовні технічні породи, як макове і сальне дерево, тунг, камелія олійна і торбах.

У країні виділяють дві головні частини за характером рослинного покриву: східну і західну. У східній частині більш поширені лісові види рослинності. На Північ від хребта Ціньлін простираються вічнозелені широколисті ліси різного типу. У центральній частині східного Китаю знаходяться великі рівнини, ліси тут майже зведені, а землі розорані. На Північному сході поширені ліси тайгового типу. Тут можна зустріти сосни, берези, модрину, ялину, дуб, клен, кедр, граб, горіх і навіть амурський оксамит. На Півдні і Південному сході Китаю простягаються вічнозелені субтропічні ліси, у яких можна знайти кипарис, камфорний лавр, лакове і сальне дерево, а також реліктове дерево куінінгхемі. Тропічні ліси у своєму первинному вигляді збереглися тільки на острові Хайнань.

Однією з особливостей рослинного світу Китаю є контраст між лісовими і пустельними, здебільшого солончаковими і зовсім позбавленими рослинності районами західної частини. Не велика тут кількість видів тварин, хоча тваринний світ Китаю відрізняється багатством і розмаїтістю.

Він нараховує близько 1 тис. 800 видів тільки сухопутних тварин. Найбільш поширені і численні олені, лосі, леопарди, бурі ведмеді, кабани, мавпи, дикобрази, гібони, броненосці і навіть індійські слони. Найбагатша розмаїттям тварин Південно-Східна територія країни. Тут переважають реліктові і ендемічні форми такі, як єнот (мала панда) і бамбуковий ведмідь (велика панда), землирійкові кроти і багато інших видів.

Тваринний світ Китаю дивний, тут на Півночі можна побачити таких звичних для нас глухарів і тетерів, а на Півдні дивуватися пишноті павичів і силі слонів. Унікальні фауністичні резервати розташовані в провінції Сичуань на східних відрогах Тибету. Тільки тут збереглися гігантські панди, раніше широко поширені по всьому Китаю, але зараз їх залишилося не більше 1000 особин. Неповороткий звір з добродушною круглою мордою, зображений на емблемі Всесвітнього фонду охорони дикої природи, став фауністичним символом Китаю. Звір харчується виключно бамбуком, за що його нерідко називають бамбуковим ведмедем. Вага тварини може досягати 200 кг. Так само тут мешкає інший поширеніший член сімейства - мала панда. Цікавими представниками фауни Китаю є бурий, гімалайський і горійський ведмідь, сніжний барс, уссурійський тигр, як, китайський алігатор, озерний дельфін, гібон.

У Китаї багато великих зоопарків. Пекінський зоопарк - найстаріший парк в Китаї, один з кращих у світі, відрізняється великою різноманітністю китайських ендеміків. Тут експонуються бамбуковий ведмідь, золотиста мавпа, білогубий олень, червоношиїй журавель та інші представники фауни з різних країн світу. Нерідко в вольєрах, де відтворено природне місце існування, спеціально для показу туристам тримають цікавих тварин, наприклад в "Тигровому парку" біля Харбіну.

Мисливський туризм не є типовим для Китаю через бідність фауни. Наявні розплідники для мисливського туризму доступні тільки багатим китайцям і іноземним туристам. Риболовецький туризм також розвинений погано через малу кількість риби і поганого екологічного стану річкових вод. Одночасно китайці дуже азартні риболови і готові годинами і в тісноті ловити рибу в маленьких штучних басейнах, в безлічі тих, що є у містах і місцях відпочинку.

Територія Китаю давно заселена, її природа зазнала сильні зміни. Для природоохоронних і рекреаційних цілей створені десятки національних парків. Деякі унікальні об'єкти мають статус природних пам'ятників. Для збереження й збільшення тваринного світу в Китаї створено понад 500 національних парків, заповідників і заказників.

Китай славиться своїм садово-парковим мистецтвом. Парки у великій кількості є у всіх великих містах. Садово-паркова архітектура почала розвиватися в 3 ст. до н.е. Її відрізняє поєднання форм рельєфу, штучних водоймищ, водопадів, гір, печер, рослинних композицій, містків, галерей, альтанок і інших елементів. Прекрасними зразками садово - паркового мистецтва служать Імператорський сад в Забороненому місті, парк

Бейхай і особливо, парк Літнього палацу, розташовані у Пекіні та його околицях.

Парк Бейхай є одним їх кращих прикладів класичного китайського саду, де над головами тих, що гуляють підноситься гігантська ступа білої пагоди. Вона була побудована в 1651 р. на Яшмовому острові із сліпучого черепашника на честь Далай-лама 5 , який наніс візит першому імператорові нової династії Цінн. Біла ступа - традиційна деталь ламаїстських храмів.

Парк Цзіншань - садово-парковий ансамбль імператорів династії Мін і Цін. Сьогодні парк став улюбленим місцем відпочинку простих пекінців. У шостій годині ранку тут вже вирує життя. Центральною частиною парку і найвищою точкою залишається Вугільний горб заввишки 56 метрів.

У Гуанчжоу знаходиться Сад орхідей, що розкинувся у парку Юесю площею 8 га. Парк Юесю - найбільший парк в Гуанчжоу, де гордовито височіє п'ять кам'яних козлів. Згідно легенди, на козлах сюди колись з'явилися п'ять богів, кожний з яких тримав в роті по пучку з п'яти колосків, щоб жителі "просторої рівнини" (такий буквальний переклад назви Гуанчжоу) ніколи не випробовували голоду. Ці скульптури є символом Гуанчжоу, вони ж зображені на гербі міста. Вежа Чженьхай, відома також як П'ятиповерхова пагода, - в пагоді розташовується міський музей, що розповідає про історію Гуанчжоу з неолітичних часів до початку 20 ст. Недалеко від саду в оточенні скель та водоспадів можна побачити більше як 100 видів квітів орхідей.

Біля міста Гуйлінь розташована - Печера Тростяної Флейти. На глибині 200 м можна розгледіти сталактити і сталагміти найдивовижніших кольорів та форм. Кожний сталактит має особливу назву, наприклад "Кришталевий палац царя дракона". В цьому ж місті знаходиться Парк Семи Зірок, Гора - Гірлянда. На південному сході від Куньміна знаходиться відомий "кам'яний ліс" - зібрання скал, які утворилися в результаті підняття земної кори та опускання рівня води, що супроводжувалося ерозією. Химерні форми тварин та рослин скали набули завдяки дії часу та води. Згідно легенди, безсмертні боги перетворили скали у лабіринт стовбців для того, щоб дати закоханим парочкам можливість залишитись наодинці.

Мальовничі острівки садів Суджу приваблюють туристів, чи Парк Жовтої ріки біля Чженчжоу, чи найвідоміший архітектурно-пейзажний ансамбль району Шанхаю Сад Радості (Юйюань) заснований в 1559-1577рр. в період правління династії Мін, належав багатому чиновнику Пань Юньдуань.

Унікальний заповідник є "Містечко Панд у Ченду". Заповідник знаходиться на північному пригородів Ченду в горах Футоушань, загальною площею заповідника 600 000 км2. Це база для охорони, розмноження та наукової лабораторії з вивчення бамбукових ведмедів.

Китай унікальна країна на території якої зустрічаються найрізноманітніші, унікальні за своєю природою явища. Так наприклад на відстані 40 км. від Ціндао знаходиться Лаошань - гірський масив площею 400 км2, максимальна висота 1133 м над рівнем моря, ідеальне місце для треккінга, прогулянок, сходжень. Гора рясніє історичними визначними пам'ятками і мальовничими місцями. По всій країні гора знаменита своїми мінеральними джерелами. Даоський монастир - палац Тайцин також є одним з головних скарбів гори. Звідси йдуть стежки на вершину Лаошаня. Відразу на північ від палацу починається район численних гірських потоків, джерел і водопадів. Термальне джерело Хуацинчи. Джерело гарячої води (+43С) було відоме ще 2800 років тому. Ансамбль доповнюють старовинні павільйони і храми. Баньпо - місце розкопок стоянки первісної людини епохи матріархату. У центрі поселення археологи розкопали великий будинок і майже 200 тайників із зерном, глиняним посудом, домашнім начинням. Сад Радості (Юйюань) - найвідоміший архітектурно-пейзажний ансамбль в районі Шанхаю. Він був розбитий в 1559 році і служив домашнім садом губернаторові провінції. У саду знаходиться храм Міських Богів, які охороняють мир та спокій Шанхаю. Сад невеликий, але проте розбитий за всіма канонами південно-китайського паркового мистецтва. Вода, скелі, дзеркала, рослини - все це оптично збільшує простір. Кожні наступні ворота або галерея відкривають погляду абсолютно нову картину, відмінну від попередньої. Багато туристів вважають це одним з найцікавіших місць Шанхаю. Навколо саду і храму поступово виросла торгова зона.

Сучжоу називають містом парків і садів. Витончена краса, гармонія у поєднанні з мистецтвом живопису і досконалістю композицій навіть в найменшому парку створює враження нескінченності пейзажів. На невеликій площі сконцентровані основні принципи філософії Китаю - з'єднання інь і янь, природи і архітектури, вертикалей і горизонталей, порожнечі і наповненості. Вода, скелі і рослини - невід'ємна частина садів і парків Сучжоу. А поетичні назви парків і садів свідчать про те, що створювалися ці оазиси гармонії талантом і руками неабияких людей.

Озеро Сиху у Ханчжоу та його околиці не раз оспівані в поезії змальовані китайськими живописцями. За легендою, озеро утворилося з перлів, які упустили на землю Фенікс і Дракон. З трьох боків озеро Сиху оточують лісисті гори. Навколо озера Сиху розташовані плантації найзнаменитіших і найдорожчих сортів чаю.

Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
ЧЕХІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru