Країнознавство - Мальська М.П. - Населення

Населення Фінляндії складає 5,2 млн осіб. Середня щільність населення становить 15,3 особи/км2.

Населення, звичайно, постійно змінюється кількісно і якісно. Це пояснюється різним характером його відтворення. Природний приріст у країні становить 0,6%. Рівень народжуваності 10,5%, смертності - 9,9%. Середня тривалість життя складає - 79,71; серед чоловіків - 77,07; серед жінок - 82,05. Вікова структура населення: 1-14 років - 18,19%, 15-64 років - 64,53%, 65 років та більше - 17,28%. При цьому 17,4% жителів Фінляндії - старше 65 років, а 4,9% з них - старше 80 років.

Статева пропорція виглядає наступним чином: при народженні: 106 хлопчиків на 100 дівчаток; до 15 років: 105 хлопців на 100 дівчат; 15-64 років: 103 чоловіки на 100 жінок; 65 і більше років: 73 чоловіки на 100 жінок.

Від вікового складу населення певною мірою залежить соціально-політичний клімат країни. Молодь з погляду демографії - найважливіша частина всього населення. Від неї залежить демографічна та часто й соціально-політична ситуація в країні, соціальний клімат, міграційна рухливість та низка інших процесів. Роки молодості - це пора формування особистості, рішучих змін і досягнень, що певною мірою визначають подальше життя. Тому в молодості людям властиво легше сприймати зміни, нововведення, а у випадку виникнення нестандартних ситуацій вони легше адаптуються до незвичних норм поводження і форм спілкування, особливо з туристами.

Населення в основному концентрується у прибережних і південних районах Фінляндії. Найбільшою щільністю населення відрізняються узбережжя Фінської затоки, південно-західне узбережжя поблизу Турку і деякі райони, розташовані безпосередньо на північ і схід від Гельсінкі - навколо Тампере, Лахті та інших міст, що зв'язані каналами і ріками з узбережжям. Новітні зрушення у розміщенні населення тісно пов'язані з промисловим розвитком внутрішніх районів. Багато центральних районів і майже вся Північ залишаються малонаселеними.

Найбільші міста: Гельсінкі (Helsinki) - 551 тис. мешканців, Еспу (224,4 тис. мешканців), Тампере (199,2 тис.), Вантаа (186 тис.), Турку (176,6 тис.), Оулу (122,9 тис.).

Склад населення досить однорідний: фінни - 93%, шведи - 6%, саамі -0,11%, цигани - 0,12%, татари - 0,02%. Дві мови - фінська і шведська -офіційно визнані державними. До моменту відділення Фінляндії від Росії мовна битва була практично виграна прихильниками фінської мови, але багато представників шведомовної меншини були в той час членами уряду та іншими державними діячами. Незалежна Фінляндія офіційно стала двомовною, а під час Другої світової війни було досягнуто згоди, що фіно- і шведомовні жителі Фінляндії належать до єдиного народу.

У 2001 тільки 5,8% населення країни вважали своєю рідною мовою шведську. Автономні острови Aland є винятком. Єдиною офіційною мовою там є шведська. Острови Aland, з населенням приблизно 25 000 жителів, є демілітаризованою зоною з власним прапором і власним законодавством.

Шведомовна меншина у Фінляндії веде свою історію від поселенців, що прибули з християнськими місіонерами і хрестоносцями на початку середньовіччя. Вони говорять на діалекті "finlandssvenska", який дуже відрізняється від шведської мови, якою розмовляють у Швеції. Все інше населення - фіномовне, хоча місцеві діалекти мають значний вплив на мову.

Цигани, що прибули у Фінляндію наприкінці XVI століття, тривалий час зазнавали утиску національною більшістю, але в останні роки ситуація значно покращилася. На відміну від загальної ситуації в Скандинавії, цигани у Фінляндії не зберегли свою мову, а прийняли фінську як рідну. З іншого боку, вони зберегли свій національний одяг.

Походження фінів як і раніше залишається предметом для дискусій. Класична теорія стверджує, що фіни мігрували з Уралу на територію нинішньої Фінляндії близько 2000 років тому, але сучасні теорії доводять, що фінський народ став таким, яким він є зараз, у результаті численних хвиль імміграції зі сходу, півдня і заходу.

Фінська євангелічно-лютеранська церква має статус державної релігії. До неї належать майже 87% жителів країни. Прибічники інших конфесій становлять 2% населення, серед них приблизно половина, включаючи багатьох саамі, - православні. Православна церква також визнана державною і одержує субсидії. У країні є невеликі громади Свідків Ієгови, Фінської вільної церкви й Адвентистів сьомого дня.

Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
ІНДІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru