Країнознавство - Мальська М.П. - Найбільші міста

У більшості міст Фінляндії населення не перевищує 70 тис. осіб. Виняток становлять столичне місто Гельсінкі, Еспоо, Тампере, Вантаа , Турку, Оулу, Лахті, Куопіо, Порі, Ювяскюля, Котка, Лаппеенранта, Вааса і Йоенсуу. Багато міст оточені великими лісовими масивами. На півдні центральної Фінляндії міста Тампере, Лахті утворюють великий промисловий комплекс. Два найбільші міста Фінляндії - Гельсінкі і Турку - розташовані на морському узбережжі.

Найбільше місто - Гельсінкі з населенням трохи більше півмільйона мешканців. Це столиця Фінляндії, якій 450 років. Раніше головним містом країни було Турку. Воно було засновано на березі річки Аура у 1229 році. Зараз там живе близько 175 тисяч жителів. В іншому "великому" місті Фінляндії - Тампере - близько 200 тисяч жителів. Тампере - це найбільш "озерне" місто Фінляндії. Тут озера не тільки оточують місто з усіх боків, але й розташовані в самому його центрі. Влітку на всіх 200 водних шляхах Тампере - безліч круїзних теплоходів, катерів, човнів і вітрильників. Гельсінкі розташоване на самісінькому березі Фінської затоки.

Гельсінкі - невелике місто розташоване на березі Фінської затоки. Центр міста розташовується на мисі, оточеному морем. Еспланада - зелений острівець в центрі міста, одна з його пам'яток. Найстарішою частиною Гельсінкі є Сенатський майдан. Над майданом підноситься велична будівля Кафедрального собору. Сенатський майдан з її гармонійною архітектурою - символ Гельсінкі. Його вважають одним з найкрасивіших майданів миру. Церква Св. Лавра датується серединою 15 століття. У Художній галереї "Атенеум" зібрані роботи фінських майстрів. Найвідоміші визначні пам'ятки міста:

Церква Еспоо була побудована у 1420-1440 роках на Королівському шляху, головній дорозі 12 століття з Осло через Турку у П'єтарі. Освячена на честь св. Матфея. Частина зводів церкви відновлена і можна побачити їхнє первісне оформлення. Романтична історична церква Еспоо є найбільш популярним місцем для проведення весіль.

Гельсінкська парафіяльна церква, розташована дорогою у Вантаа-аеропорт, побудована у 1494 р. і присвячена св. Лаврентію. Після пожежі 1892 р. була відновлена . Село навколо церкви також збереглося із середньовіччя і містить серед інших будівель найстаріший у Фінляндії будинок школи (1832 р.), що діє дотепер.

Сенатська площа (Senaatintori) - архітектурна домінанта міста. Красивий ансамбль, створений К. Енгелем, включає вражаючий лютеранський Кафедральний собор (1839-1852), будинок Університету (1831), Університетську бібліотеку і Державну Раду (1822-1850). Барельєф на будинку Держра-ди зображує відкриття Олександром II першого засідання сейму Фінляндії.

Парк Еспланади (Pohjoisesplanadi, Etelaesplanadi) - місце аристократичних раутів і прогулянок на початку XIX ст. Сьогодні у святкові дні тут влаштовуються концерти, виставки живопису і скульптури. У будинках уздовж парку розташовуються модні магазини і бутіки.

Палац Президента Республіки побудований у 1814 р. як приватний маєток однієї з найбагатших родин. За чавунними ґратами в глибині двору - головний пост фінської гвардії. Зміну варти можна спостерігати з Ринкової площі.

Ринкова площа (Kauppatori) знаходиться на березі Південної гавані. Торгівля тут ведеться з 1818 р., коли фермери були вигнані з колишнього місця - з нинішньої Сенатської площі, оскільки вона перетворилася на офіційний центр Гельсінкі. Торговельна площа - одне із найвідвідуваних туристами місць міста.

Обеліск Імператриці (Keisarinnankivi) на Ринковій площі з двоглавим орлом на кулі споруджений Карлом Енгелем у 1833 р. на честь відвідування Гельсінкі Миколою I із дружиною Олександрою. Під час Жовтневої революції орел був знятий і повернутий на місце в 1972 р. У радянську епоху пам'ятник був єдиним символом Російської імперії у світі.

Шведський театр (Svenski teatteri) створений у 1866 р. за проектом петербурзького архітектора Н. Л. Бенуа. Найбільший театр міста (800 глядацьких місць).

Залізничний вокзал (Rautatieasima) (1905-1916) побудований у стилі фінського романтизму, як і будинки, розташовані навколо привокзальної площі - Національний театр (1902), Державний художній музей "Атенеум" (1887, реконструкція 1921).

Кінний пам'ятник К. Маннергейму на Mannerheimintie - "великому маршалові Фінляндії". Створений у 1960 році.

Монумент Сібеліусу (Sibelius monumentti) розташований у однойменному парку. Композитор Жан Сібеліус (1865-1957) - геній нації, улюбленець долі, з перших кроків визнаний у своїй країні і високо оцінений в усьому світі як виразник національного духу і реформатор класичних ідей у музиці.

Тампере - друге за величиною місто Фінляндії, центр культури, освіти, спорту і промисловості. Тампере - місто на півдні Фінляндії, розташоване між двома озерами: Нясиярві і Пюхяярві. Між цими озерами протікає річка Таммеркоські завдовжки 945 метрів. Річка ділить історичну частину міста на дві частини. Перші згадки про місто датуються 1775 роком, коли шведським королем Густавом III було засновано торгове поселення, що отримало в 1779 році статус міста. До 19 століття Тампере перетворився на великий промисловий центр. Тампере був відомий як місто текстильної і металургійної промисловості. Проте в 90-х роках 20 століття він став відомий як центр телекомунікаційної індустрії і інформаційних технологій.

Визначні пам'ятки Тампере. Кафедральний собор за проектом архітектора Ларса Сонка, побудований в 1907 році, - один з кращих зразків фінського романтизму. Православна церква св. Олександра Невського і св. Николи - найбільш яскравий приклад неовізантійськой церковної архітектури в Скандинавії. У Художньому музеї ім. Сари Хильден зібрані витвори фінського і зарубіжного сучасного мистецтва. У Музеї ляльок і костюмів (Haiharan nukke ja pukumuseo), розміщеному в просторих залах старого маєтку, виставлено більше 4000 ляльок. Художній музей м. Тампере представляє колекцію витворів фінського мистецтва, починаючи з 19 століття. Тут же відкриті тематичні виставки. Найпопулярніша - "Долина мумії-троллей", присвячена персонажам книг Тувве Янсен. Всього в місті близько 20 музеїв, є навіть музей Леніна (Lenin-museo).

Іісалмі (фін. Iisalmi, швед. Idensalmi) - місто та муніципалітет у Східній Фінляндії, провінція Північний Саво. Населення - 22,3 тис. осіб. (2007). Один із центрів карельської православної громади, в якій працював видатний японський іконописець Петер Сасакі. Деревообробна та металургійна промисловість, виробництво верстатів, сільське господарство. Власна хокейна команда.

Наанталі (фін. Naantali, швед. Nдdendal) - місто в Південно-Західній Фінляндії. Відоме як один з найбільших центрів туризму в країні. Населення - 13,8 тис. осіб (2007). Площа міста - 51,08 км2. Наанталі - одне з найстаріших міст Фінляндії. Офіційний рік заснування - 1443. В місті розвиваються крім туризму енергетична промисловість (електроенергетика), нафтопереробна та інші. Морський порт в Наанталі є третім за обсягом транспортування вантажу в Фінляндії.

Порвоо - комуна у Фінляндії та місто, розташоване 48 км на схід від Гельсінкі, 130 км від кордону РФ. Одне з шести середньовічних міст Фінляндії, про яке є писемна згадка до 14 ст. Центр шведського лютеранства у Фінляндії. Населення 47 778 осіб (30.11.2007).

Куопіо - головне місто Східної Фінляндії. Половину площі займає ліс і третю частину озеро Калавесси, яке оточує місто з усіх боків. Льодовиковий період перетворив це озеро на прекрасну мозаїку островів і води. Куопіо відомий, насамперед, своїм мальовничим ринком, оглядовою баштою на горі Пуйо, яка підноситься на 150 м над поверхнею озера, в оточенні заповідних лісів і гаїв. Серце Куопіо - ринкова площа. Це один з найбарвистіших ринків у всій Фінляндії.

Лахті - жваве місто з населенням близько 93 тисяч жителів в 106 км північно-східніше за Гельсінкі, адміністративний центр області Пяйят-хямєєн. Лахті відомий в міжнародному масштабі як провідний світовий центр зимових видів спорту. Починаючи з 1926 р., тут п'ять разів проводилися Чемпіонати світу по лижному спорту і двічі - по біатлону. У Лахті є прекрасні можливості для сімейного туризму, активного відпочинку, для любителів культури, а також для занять спортом

Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
ІНДІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru