Країнознавство - Мальська М.П. - Природні умови і ресурси

У рельєфі Північної Європи виразно виділяються Скандинавські гори. Вони сформовані у результаті підняття каледонських споруд, які у наступні геологічні епохи у результаті вивітрювання і новітніх тектонічних рухів перетворилися у відносно вирівняну поверхню. Скандинавські гори характеризуються значним сучасним зледенінням, яке займає площу майже 5 тис. км2. Снігова межа у південній частині гір знаходиться на висоті 1200 м, а на півночі може опускатися до 400 м.

У східному напрямі гори поступово знижуються, переходячи у кристалічне плато Норланд висотою 400-600 м. У південній частині Скандинавського півострова кристалічні породи Балтійського щита поступово зникають під товщами морських відкладів, утворюючи Середньошведську горбисту низовину, яка із підняттям кристалічної основи переростає у плато Споланд.

Балтійський кристалічний щит знижується у східному напрямі. На території Фінляндії він дещо піднімається, утворюючи горбисту рівнину (Озерне плато), яка північніше 640 п.ш. поступово підвищується і на крайньому північному заході, куди заходять відроги Скандинавських гір, досягає найбільших висот (гора Хамти, 1328 м).

На формування рельєфу Фінляндії вплинули четвертинні льодовикові відклади, які перекрили древні кристалічні породи. Вони утворюють моренні гряди, валуни різної величини і форми, які чергуються із великою кількістю озер, болотистих понижень. Переважають горбкувато-моренні рівнини із численними виходами скельних порід.

Фінляндія - пагорбно-рівнинна країна. Абсолютні висоти звичайно не перевищують 300 м. Найвища точка країни, гора Хамти (1328 м), знаходиться на крайньому північному заході, на кордоні з Норвегією. У геологічному відношенні Фінляндія розташована в межах Балтійського кристалічного щита. У льодовикову епоху вона піддавалася покривному заледенінню. Льодовики згладили пагорби і заповнили більшість улоговин своїми відкладеннями. Незважаючи на підняття суходолу, багато улоговин дотепер зайняті озерами і болотами. Звідси і походить назва країни Суомі (суо - "болото"). Фінляндія має значні запаси водної енергії.

За кліматичними умовами Північні землі - найсуворіша частина Європи. Більшість її території зазнає впливу океанічних мас помірних широт. Клімат помірний, на південно-заході перехідний від морського до континентального. Середні температури лютого від -3 °С на півдні до -14 °С на півночі; у липні відповідно від +17 °С до +15 °С.

Для Фінляндії характерним є прохолодне, а на півночі ще й коротке літо. У північних районах середня температура липня не перевищує +10 °С - +12 °С, а на півдні (Гельсінкі) - +16 °С - +17 °С. Заморозки можуть дошкуляти до червня і з'являтись у серпні. Незважаючи на таке прохолодне літо, більшість сільськогосподарських культур середніх широт дозрівають. Це досягається завдяки продовженню вегетації рослин під час тривалого полярного літа. Тому південні райони Фінляндії придатні для розвитку землеробства.

Кількість опадів складає 400-700 мм на рік. Максимум опадів припадає на початок літа. Взимку переважають опади у вигляді снігу.

Взимку у Фінляндії можна займатися фігурним катанням, катанням на лижах, як гірських, так і звичайних, популярними видами спорту на всій території Фінляндії, а особливо на лижних курортах. Різновидами водних розваг можуть бути катання на каное як по спокійних озерах, так і північних бурхливих ріках. Можна також порибалити у місцевих водоймах, здійснити чудові велосипедні та кінні прогулянки. На всьому західному узбережжі можна займатися популярним видом спорту - дайвінгом. Відпочинок в Фінляндії - це ідеальний відпочинок для всієї сім'ї.

Завдяки субмеридіальному напряму, на півночі і півдні Фінляндії - різкі перепади температур і протяжності дня. Четверта частина території країни розташовано за Північним полярним кругом, північніше 65° північної широти. Проте гірська система захищає Фінляндію від впливу Атлантичного океану. Тепла течія Гольфстрім пом'якшує клімат.

Головним національним багатством Фінляндії, безперечно, є її природа, яку вважають цікавою для туристів. Тут знайдуть цікаві місця любителі практично всіх видів відпочинку. Для любителів активного й навіть екстремального відпочинку пропонують гірськолижні курорти з розвинутою інфраструктурою, рибалка, сніжне сафарі. Для людей, що надають перевагу спокійному відпочинку на природі, можливо розміщення у котеджах на берегу озер чи в тихих спокійних куточках країни.

Фінська зима дуже сприятлива для лижного відпочинку. В країні нараховують більше 140 гірськолижних центрів, які розташовані практично в кожному містечку Фінляндії, більшість з них знаходяться на півдні країни. Лижний сезон починається з жовтня і триває до середини травня. В центрах лижного спорту прокладені освітлені траси, і темінь полярної ночі - не заважатиме катанню.

Окрім спортивних уподобань на багатьох курортах пропонують різноманітні розваги, цікаві екскурсії. Особливим видом розваг у Фінляндії є снігові сафарі на собачих упряжках чи мотосани. Сафарі проводять у східних і північних районах Фінляндії.

Оскільки вся країна знаходиться на північ від 60° пн.ш., влітку дні довгі і прохолодні, а взимку короткі і холодні. Влітку на півдні Фінляндії тривалість дня складає 19 годин, а на крайній півночі сонце не заходить за обрій 73 дні, тому Фінляндію називають "країною північного сонця". Середні температури липня +17-+18°С на півдні і +14-+15°С на півночі. Середні температури найхолоднішого місяця, лютого, становлять -13 --14°С на півночі і від -8°С до -4°С на півдні. Близькість до моря впливає на температури. Заморозки бувають у будь-який час року навіть на півдні країни. Середня річна кількість опадів 450 мм на півночі і 700 мм на півдні.

Фінляндія добре забезпечена водними ресурсами. За ресурсами повного річкового стоку Фінляндія займає третє місце серед країн Північної Європи після Норвегії і Швеції. В розрахунку на одного жителя за повним і підземним стоками країна займає четверте місце після Ісландії, Норвегії та Швеції.

Фінляндія - країна тисячі озер: більше 10% території країни покривають озера й ріки, що розділяють її на величезну кількість островів. З цим казковим лабіринтом краще всього познайомитись, здійснивши подорож на поромі із Гельсінкі в Стокгольм.

Морські берега Фінляндії разом з архіпелагом, озера і річки в середині країни дуже привабливі для любителів катерів і яхт. А велика кількість річок сприяє цікавим туристичним подорожам, наприклад, спуску по річкових порогах на різноманітних плавзасобах (байдарках, каное, плотах та ін.).

Дуже популярною у Фінляндії є риболовля. Чисті и багаті рибою водойми країни пропонують необмежені можливості для різноманітних видів риболовлі, тим більше, що це захоплення є актуальним в будь-яку пору року.

У Фінляндії нараховується близько 190 тис. озер, що займають 9% її площі. Найбільше відоме озеро Сайма на південному сході, що має важливе значення для сплаву лісу і транспортування вантажів у внутрішніх районах, не забезпечених залізничними й автомобільними дорогами. Озера Пяйянне на півдні, Нясиярви на південному заході й Оулуярви в центральній частині Фінляндії разом з ріками теж відіграють важливу роль для водного сполучення. Численні невеликі канали з'єднують річки й озера країни, іноді в обхід водоспадів. Найбільше значення має Сайменський канал, що зв'язує озеро Сайма з Фінською затокою. Фінляндію можна назвати країною озер, що надає можливість розвитку у країні різних видів водного туризму

Одним з найбільших багатств Фінляндії є лісові ресурси, тобто "зелене золото". За площею лісів і валовими запасами деревини Фінляндія займає за цими показниками друге місце у Європі після Швеції. Лісистість у країні висока і становить 66% території. Ліси переважно хвойні займають майже всю територію Фінляндії. На півночі - гірська тундра.

Рослинність островів відрізняється яскравими контрастами. Національний парк Ліннансаарі є одним з місць існування сайменської нерпи: популяція якої складає близько 40 голів. Також "найближчі сусіди" нерпи - скопа, живуть тут у великій кількості.

Майже 2/3 території Фінляндії вкрито лісами, що поставляють цінну сировину для лісопереробної та целюлозно-паперової промисловості. У країні виростають північно- й південнотайгові ліси, а на крайньому південному заході - змішані хвойно-широколистяні. Клен, в'яз, ясен і ліщина проникають до 62° пн.ш., яблуня зустрічається на 64° пн.ш. Хвойні породи поширюються до 68° пн.ш. Північніше простягаються лісотундра і тундра.

Третину території Фінляндії займають болота (включаючи заболочені ліси). Торф широко використовується як підстилка для худоби і набагато рідше як паливо. У деяких районах проведено меліорацію боліт.

Тваринний світ Фінляндії бідний. Зазвичай в лісах живуть лось, білка, заєць, лисиця, видра, хохуль. Ведмідь, вовк і рись зустрічаються тільки в східних районах країни. Різноманітний світ птахів (до 250 видів, у тому числі тетерук, глухар, рябчик, куріпка). У річках і озерах водяться лосось, форель, сиг, окунь, судак, щука, ряпушка, а в Балтійському морі - салака.

Великі національні парки: Лемменйокі, Паллас-Оунаустунтурі, Оу-ланган, Східнофінська затока, Скергодсгаветс та ін. Це мальовничий край безлічі озер і островів, які відвідують тисячі туристів.

Національний парк Ліннансаарі. Озеро Хауківесі простягнулось від міста Варкаус на південь, до самого центру м. Савонлінна, на 80 км в довжину. Більша частина важливих островів входить до території національного парку Ліннансаарі Він включає 130 островів величиною більше сотні га і невеличких островів та рифів. Парк Ліннансаарі - це заповідник мальовничих острівних пейзажів.

Рослинність островів відрізняється яскравими контрастами. Національний парк Ліннансаарі є місцем існування сайменської нерпи: популяція складає біля 40 голів.

Центр озерного ландшафту - інформаційний і виставковий центр національного парку - розташований в містечку Рантасалмі. Літом із Ран-тасалмі організують круїзи по території національного парку.

Фінляндія складає великий інтерес для любителів гольфу. Чудові ігрові поля є в усіх частинах країни, а найкращі розташовані неподалік від російського кордону - у районі Лахті, Іматри і Лаппеенранти. А ще в Фінляндії можна пограти у гольф і на льоду. Для багатьох буде цікаво дізнатись, що в містечку Хюрюнсалмі проводиться чемпіонат світу з футболу на болоті - екзотичне і веселе видовище.

Фінляндія чудове місце для сімейного відпочинку. Тут не тільки Санта Клаус і Муммі-Тролі, але й багато іншого, не менш цікавого. Тут є можливість розважитися туристам будь-якого віку. Відвідування океанаріума "Си Лайф", міського зоопарку в Гельсінкі, центру фінської науки "Еврика", різноманітних парків розваг будуть святом для людей різного віку. Для сімейного відпочинку будуть цікаві північні і центральні райони країни - Рука, Тахко, Вуокатті, Куусамо, Рованіємі, Сааріселькя, Леві. Тут можна поєд-нювати активний і спокійний відпочинок, насолодитись тишею і красотою природи, не відриваючись від високоякісного сервісу.

Самі (лопари), що проживають на території країни, є нащадками перших відомих історії мешканців цих земель. Незначна частина їх до цих пір веде традиційний спосіб життя. Однак більша частина населення живе на півдні Фінляндії й представлена нащадками фінських племен, які близько 2 тисяч років тому переселилися сюди з Уральських гір. Процвітання сучасної Фінляндії зумовлено її багатими природними ресурсами і цікавими місцями для відвідування туристів.

Північне сяйво - одне з див Фінляндії. Його можна спостерігати вночі у вересні-жовтні та лютому-березні, але лише за ясної погоди. Найбільше шансів побачити Північне Сяйво у Лапландії. Цікаво, що в січні-лютому день тут короткий і сонце взагалі не підіймається високо над горизонтом. Сіруватий день триває 4-5 годин, решту денного часу - сутінки, але вони освітлені яскравими святковими вогнями.

Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
ІНДІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru