Країнознавство - Мальська М.П. - Населення

Народонаселення - термін, який складається з двох слів-понять, що є близькими за змістом, але не тотожними: народ і населення, їх можна назвати компонентами народонаселення аналогічно компонентам природи. Характеристика населення включає елементи і явища, які дають уявлення про жителів країни. Кожний з елементів характеризується низкою показників.

Основним демографічним показником є чисельність населення, тобто загальна кількість людей, які проживають на даній території. На території Португалії проживає 10,6 млн осіб (2006 рік), щільність населення 111,8 осіб/км2.

Населення, звичайно, постійно змінюється кількісно і якісно. Це пояснюється різним характером його відтворення. Природний приріст у країні становить 0,18% (2002 рік). Рівень народжуваності (на 1000 осіб)

- 12. Рівень смертності (на 1000 осіб) - 10. Середня тривалість життя в 2000 році складала - 75,7; серед чоловіків - 72,24; серед жінок - 79,49. Вікова структура населення: 1-14 років - 16,9%, 15-64 років - 67,3%, 65 років та більше - 15,8%.

Від вікового складу населення певною мірою залежить соціально-політичний клімат країни. Молодь з погляду демографії - найважливіша частина всього населення. Від неї залежить демографічна та часто й соціально-політична ситуація в країні, соціальний клімат, міграційна рухливість та низка інших процесів. Роки молодості - це пора формування особистості, рішучих змін і досягнень, що певною мірою визначають подальше життя. Тому в молодості людям властиво легше сприймати зміни, нововведення, а у випадку виникнення нестандартних ситуацій вони легше адаптуються до незвичних норм поводження і форм спілкування, особливо з туристами.

Населення Португалії в національному відношенні виключно однорідне: 99,1% - португальці (комбінація кількох етнічних елементів, в основному іберійців, римлян і вестготів), бразилійці (0,1%), англійці (0,1%), іспанці (0,1%), американці (0,1%). Віросповідання: католики (94,5%), протестанти (0,6%), євреї (0,1%), мусульмани (0,1%), невіруючі (3,8%).

Португальці - доброзичливі, відкриті, меланхолійні і неквапливі. Неквапливість - це національна рису португальців, ніщо і ніхто в світі не змусить їх зробити щось швидко. Португалія - це найспокійніший і найбезпечніший куточок Європи.

Офіційна мова - португальська, також вживається іспанська та англійська. Португальська мова, яка бути схожим від латині є рідною мовою не лише для жителів Португалії, але й для 200 мільйонів людей різних країн світу. Громадяни Бразилії (близько 170 мільйонів осіб) користуються особливим різновидом португальської мови. У Мозамбіку, Анголі, Гвінеї-Бісау та деяких інших африканських державах португальська також є державною мовою.

Переважна більшість населення - католики. Після повалення монархії у 1910 році церква була відділена від держави, однак її вплив на всі сфери життєдіяльності залишився дуже великим, навіть політикам доводитися з нею рахуватися.

Частка неписьменних становить 12,6%. В історії країни були сприятливі для розвитку освіти періоди, тому перший університет заснований ще у 1288 р. у Лісабоні. Та століття монархії, політична нестабільність останніх століть, війни та військово-тоталітарні режими зумовили низьку середню освіченість старших осіб з сучасного населення. На початок 90-х років 58% працюючих мали освіту 4 і менше класів і лише 3,2% вищу. Тому керівництво Португальської Республіки розглядає розвиток освіти як один з пріоритетів. Обов'язкова 9-річна освіта поділяється на три періоди (4+2+3), розпочинаючись з віку 6 років. Цьому передує досить розвинене дошкільне виховання для віку 3-5 років. На заключній стадії учні складають випускні екзамени за основну школу і отримують відповідний атестат. Погане навчання і провал на іспитах приводять до отримання довідки про відвідування основної школи. Після основної освіти йдуть 3 класи середньої школи, яка має потоки загального і професійного навчання. Субота входить у розклад, тому навчальний рік у Португалії складає 197 днів. Наприкінці складаються іспити за середню школу для отримання атестата про повну середню 12-річну освіту (certificato de fin de estudos secundariosа). Вища освіта побудована на університетах і політехнічних інститутах, які називаються "вищими школами" (Escolas Suoeriores). Перші присуджують дипломи трьох рівнів, другі лише двох.

Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурний туристичний потенціал
Головні туристичні райони
СЛОВАЧЧИНА
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru