Країнознавство - Мальська М.П. - Головні туристичні райони

В країні можна виділити основні туристичні райони. Особливої уваги заслуговує ринок туристичних послуг столиці країни - міста Лісабон. Виділяють також Північний туристичний район з містами Порту, Коімбра, Томар, Брага; Південний туристичний район, який охоплює узбережжя Алгарве; острови Мадейри та Азорські острови.

Найбільше економічне зростання в Португалії можна спостерігати у сфері туризму. Португалія зачаровує відпочиваючих екологічно чистими пляжами і м'яким кліматом, хорошою кухнею, відмінними винами та унікальними пам'ятками архітектури. Інфраструктура туристичного ринку Португалії характеризується туристичними курортами, засобами розміщення, ресторанами.

Відомими туристичними курортами є Алгарве (це найпівденніша область Португалії, центр португальського і міжнародного туризму), острів Мадейра, Азорські острови.

Алгарве - це лагідне середземноморське сонце, м'який золотавий пісок, тепле кришталево-прозоре море. Алгарве - це найпівденніша португальська провінція, 150-кілометрів узбережжя є престижною курортною зоною з майже субтропічним кліматом, рідкісним для Європи. Алгарве входить у десятку екологічно найчистіших природних курортів світу. Ал-гарве - один з найкрасивіших куточків Європи.

Алгарве - велика курортна зона Португалії на крайньому півдні країни на березі Атлантичного океану. Клімат дуже м'який. Температура повітря в Алгарве в листопаді - березні 14-22°С, квітні - травні - 20-25°С, червні - вересні 27-30°С. Температура води в океані коливається залежно від пори року від 19 до 22°С. Температура води біля берега навіть взимку не нижча +15°С.

Колись на місці Алгарве були фінікійські і грецькі поселення. Епоха римської колонізації залишила свої сліди в Мілреу, Фару, Боки ду Ріу, Віламоуре. Свідоцтва арабського владицтва (7-16 ст.) можна побачити в Силвеше, Тавіре, Фару. В 15-16 ст. Лагуш був важливим центром торгівлі з Африкою. У 17-18 ст. біля берегів Алгарве відбувалися великі морські бої. У 1755 році відбувся десятибальний землетрус, що зруйнував багато міст Португалії, його епіцентр знаходився саме в Алгарве. З 1756 року столицею став Фару.

Інтерес до Алгарве як до курорту виникла наприкінці 50-х років ХХ століття. Несподівано це узбережжя стало улюбленим місцем відпочинку англійських туристів. Сьогодні Алгарве - міжнародний центр туризму, який швидко розвивається.

Фару - столиця Алгарве. З архітектурних визначних пам'яток туристам варто відвідати романо-готичний собор, монастир першого Пречистого Богородиці (1543 р.), церкву Св. Франциска 16-18 ст., церкву Святого Петра, церкву Карму у стилі барокко (1719 р.).

У місті є декілька цікавих музеїв: Генріха Мореплавця, краєзнавчий і Св. Антоніо ди Алту .

Приблизно в 66 км. від Фару знаходяться руїни стародавнього некрополя Алкалар (1600 р. до н. е.) і руїни римських поселень.

Ріа Формаоза - природний парк з безліччю каналів і лагун, унікальними рослинами, яскраво-рожевими фламінго, граціозними лелеками.

У Алгарве туристів чекають аквапарки, охота на акул, прогулянки на яхтах, цікаві екскурсії, включаючи поїздку до сусідньої Іспанії місто Севілью. Для любителів водних видів спорту - серфінг, віндсерфінг, підводне плавання. Для любителів спорту - школа верхової їзди, школи і академії тенісу.

Для любителів гольфу - численні гольфові майданчики (одні з найкращих гольфових полів в Європі, які функціонують круглий рік завдяки чудовому клімату ) і школи гольфу. У Алгарве туристи можуть зупинитися в готелях зі світовими іменами, в затишних пансіонатах, віллах, що потопають у садах чи в зручних апартаментах, які знаходяться неподалік від пляжів.

Мадейра в перекладі з португальської означає "ліс". Клімат на острові вологий океанічний і разом з тим субтропічний. Береги омиваються теплим Гольфстрімом і обдуваються мокрими пасатами. На півдні Мадейри майже завжди сухо, бо там високі гори. Температура повітря становить: в січні +17- +19 °С, а в серпні +22 - +26 °С Вода протягом усього року тепла: від 16-18°С взимку до 20-22 °С влітку. Їхати на Мадейру можна будь-якої пори року. Тут надзвичайної краси сади, які дуже добре доглянуті. В них панують пташиний спів та райські пахощі. І крізь ту небесну красу дзюркотливо струменять сотні потічків, що часто утворюють навдивовижу декоративні озера. Найвідоміші сади у Фуншалі, столиці острова. Первозданна краса Мадейри, благодатний клімат, притягає багато туристів.

На Мадейрі панує культ їжі. Середня вартість обіду або вечері на двох з пляшкою ароматної мадери не перевищує загальноєвропейського рівня цін. Приємно дивує широкий асортимент страв, натуральних коктейлів із свіжих тропічних фруктів, а особливо морепродуктів за доступними цінами. Один з найвідоміших ресторанів розташований на набережній Фуншала, ресторан-яхта Вагрант.

У лютому починається карнавал, який за числом учасників можна порівняти з бразильським. У квітні відбувається фестиваль квітів - це буяння барв та екзотичних ароматів. У вересні, під час фестивалю вина, туристи стають свідками давнього ритуалу приготування "молодого" з особливого сорту "Мадейра". На острові Мадейра цікаво відвідати най-відоміший музей вина з льохами всесвітньо відомих винних династій та ознайомитися з історією виноробства і покуштувати найрізноманітніші варіанти вина.

Азорські острови це рай для тих, хто любить природу. Фантастичних форм озера і озерця, що зачаровують, види океану, кратери вимерлих вулканів, краєвиди, які зберегли первозданну чистоту, пасторальну гармонію і безтурботний спокій. Відкривши для себе Азорські острови, можна відчути себе першовідкривачем нових земель, що загубився посеред океану.

У Португалії найбільш відомі два лікувальних курорти: Албуфера і Педраш-Салгадаш.

СЛОВАЧЧИНА
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru