Країнознавство - Мальська М.П. - Найбільші міста

Лicaбoн - (порт. Lisboa) - столиця Португалії, що є також головним портом країни, століттями була провідною зіркою для великих мандрівників. Центральна вулиця Лісабону Авеніда-да-Лібердаде, яка включає фортецю святого Жоржа, квартал Алфама з вузенькими вуличками, колоритні ресторанчики, де завжди запропонують свіжу рибу за смішними цінами. Сучасний центр Лісабона - площа Праса-ду-Комерсіу з королівською резиденцією в стилі неокласицизму.

Місто займає вигідне положення на південно-західному узбережжі Піренейського півострова, в широкому гирлі річки Тежу, в 15 км. від Атлантичного океану. Райони міста тягнуться уздовж лісабонського узбережжя, що тягнеться від річкового гирла до пляжів Алентежу. Сучасні висотні будівлі мегаполісу ближче до околиць змінялися живописними рибальськими хатинами, об'єднаними в невеликі селища. Взимку середня температура +9 градусів, влітку +24. Околиці Лісабона багаті рослинністю, серед якої: приморська сосна, евкаліпт, вічнозелені чагарники (маквиси).

Лісабон - найбільше місто Португалії. У ньому проживає понад 564 477 (2001) жителів, а в агломерації Великий Лісабон - близько 2,6 млн, що складає майже чверть населення держави. Столиця Португалії - мононаціональне місто, 97 % його населення складають португальці і лише 3 % - іноземні громадяни. Більша частина жителів міста розмовляє португальською мовою, яка дуже схожа з іспанською, однак все таки відрізняється вимовою і граматикою. Практично все населення столиці сповідає католицизм. Крім того, в Лісабоні є іудейська спільнота, яка нараховує близько однієї тисячі прихожан.

Лісабон - місто з багатющою історією, що налічує більше 20 століть. У стародавніх джерелах він вперше згадується в II столітті до н. е., як велике поселення іберійського племені лузитан. Вигідне в економічному плані розташування, сприяло швидкому зростанню міста. Наприкінці II століття до н. е., місто було захоплене Римською імперією, і традиції, що існували раніше, і мови зникли. У 714 від римлян місто перейшло арабським халіфам і знаходилося під їх владою більше трьох сторіч, після чого французькі лицарі під час війни проти мусульман (Реконкиста) відвоювали місто. У 1147 місто було відвойоване у арабів, а столицею Португалії стало лише в 1256 р. У 1384 місто піддалося чотиримісячній облозі кастільськими військами. Лісабон проіснував відносно мирно до 1 листопада 1755, коли в результаті сильного землетрусу був зруйнований вщент. Відновили його лише до кінця XVIII століття. Відновлене місто стало об'єктом уваги Наполеона Бонапарта. Лісабон неодноразово ставав ареною зіткнення різних політичних інтересів, спокій наступив лише після Другої світової війни.

Лісабон нерідко називають перлиною португальських міст. У місті гармонійно поєднується архітектурну спадщину різних стилів: тут можна побачити прекрасний замок, побудований в IX - XIV ст., романський собор XII століття (перебудований в XVIII столітті), готичний монастир кармелітів (1389-1423, нині в ньому розташовується археологічний музей), чудові палаци (палац Мафра і палац Келуш - бароко; палац Ажуда і палац Сан-бенту - класицизм) і церкви, виконані в стилях мануеліно і бароко (базиліка Ла Ештрела, церкви Святого Вісенте ди Фора, Консейсау Велья, Святого Долі, Музей церковного мистецтва). Популярною забавою городян є бій биків.

Серед пам'ятників церковної архітектури виділяються Кафедральний собор, церкви св. Вісенте ди Фора, Консейсау Велья (у стилі "мануеліно"), св. Долі і Музей церковного мистецтва. Знаходячись в Лісабоні обов'язково треба подивитися на замок Сан-жоржі, площі Праса де Коммерсиу і Росіу, парк короля Едуарда.

У Лісабоні розташовано безліч цікавих музеїв. У Національному музеї старовинного мистецтва (заснований в 1884) в Лісабоні експонується португальське мистецтво XII-XIX вв. У столиці знаходяться прекрасний Музей Калоста Гульбенкиана (Саіошіе ОиІЬепкіап), в якому представлені картини, скульптури, килими, кераміка зі всього світу, і пов'язаний з ним Центр сучасного мистецтва (1979). Національний музей карет (1905) має в своєму розпорядженні колекції королівських карет, деяким з них більше

300 років. У Лісабоні знаходяться також інші відомі музеї: археології, етнографічний, театральний, військово-морський.

В околицях Лісабона особливої уваги заслуговують витриманий у стилі барокко архітектурний комплекс Мафра з королівським палацом

XVIII ст., літня королівська резиденція Келуш XVIII ст. і королівський палац Маврів. Недалеко від міста розташовані гірська гряда Аррабіда та відомі курорти EnTrop і Кашкаїш.

nopmy (порт. Porto) - друге за величиною і значенням місто Португалії. Воно було засноване в 6 ст. до н.е. і дало назву всесвітньо відомому портвейну. По назвах селищ Портус і Калі, розташованих колись на різних берегах Дору (там, де знаходиться сучасне Порту), маври стали називати країну Порукале. Пізніше Порукале трансформувалася в Портукалію, а потім до Португалії.. Справжні шанувальники Португалії віддають перевагу саме Порту, а не Лісабону.

Населення Порту - більше 260 тис. осіб (2001), в агломерації Великого Порту - 1,3 млн осіб. Порту - традиційно найбільш розвинене в промисловому відношенні місто Португалії. Промислова революція XVIII-

XIX ст. сприяла його бурхливому розвитку. Тут вперше в країні отримали втілення багато інженерних нововведень свого часу. Наприклад, Порту був першим містом на Іберійському півострові, в якому було організовано трамвайний рух (1872).

Поселення в районі сучасного Порту існувало задовго до приходу римлян. Римляни назвали місто Portus Cale. Ця назва пізніше перетворилася в Portucale. Від нього відбулася назва графства Condado Portucalense, що згодом дав назву всій країні - Portugal. Іноді місто називають північною столицею Португалії.

Історичний центр Порту розташований на правому березі річки Дору, в декількох кілометрах від місця її впадання в Атлантичний океан. Центр міста оголошений ЮНEСKО Всесвітнім культурним надбанням.

Порту старовинне місто, жваве і пристрасне. Воно повне прекрасних будівель. Історія оточує вас, коли ви відвідуєте замок, де народився перший король Португалії, дон Альфонсо Eнpікeс. У незліченних будинках і палацах відвідувачів приймають з аристократичною гостинністю. Район уздовж узбережжя, відомий як Рібейра, повний вузьких звивистих вулиць з будинками і барвистими фасадами, і метушливою енергією працюючих людей. Варто також відвідати: церкву Седофейта, башту Клерігош, церкву Сан-Франциско. Порту з'єднаний з Південним узбережжям річки Дору мостом Дону Марія Піа, побудованим Густавом Eйфeлeм в 1877 році. У Порту знаходиться декілька музеїв, концертних залів, театри, бібліотеки і книжкові магазини.

Починаючи свою подорож в Порту, можна зробити прогулянку по Північній Португалії. На іншому березі річки знаходиться місто Вила Нова де Гайа, засноване королем Альфонсо III в 1253. Його виникнення й історія пов'язані з експортом портвейну. Портвейн бере свій смак від бренді, який додається в процес ферментації, щоб зупинити її і зберегти виноградну солодкість, властиву хорошому вину. Це вишукане, дороге вино, яке експортується з Португалії по всьому світу.

Історико-культурний туристичний потенціал
Головні туристичні райони
СЛОВАЧЧИНА
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru