Менеджмент туристичного підприємства - Кудла Н.Є. - 9.2. Інтернет у діяльності туристичних підприємств

Для туристичних підприємств Інтернет у сучасних умовах є дуже важливим каналом, який дає змогу репрезентувати пропозицію широкому колу потенційних клієнтів. На електронній платформі підприємства може відбуватися процес презентації пропозицій, їх добір, приймання і оформлення замовлень, укладення угод та їх обслуговування. Висока ефективність комунікативних властивостей Інтернету забезпечує можливість скорочення часу на пошук партнерів, прийняття рішень, здійснення угод, розроблення нових туристичних продуктів. Інформація та послуги в Інтернеті доступні цілодобово. Крім того, його комунікативні характеристики володіють високою гнучкістю, що допомагає легко оновлювати інформацію і, тим самим, підтримувати її актуальність без тимчасової затримки та витрат на розповсюдження.

Названі ефекти також сприяють значному скороченню транс-акційних витрат, тобто витрат, пов'язаних з налагодженням та підтриманням взаємодії між компанією, її замовниками та постачальниками. При цьому вартість комунікацій, порівняно з традиційними засобами, стає мінімальною, а їх функціональність і масштабність значно зростають.

Переваги використання Інтернету засвідчують такі його характеристики:

- глобальне охоплення - для Інтернету не існує кордонів;

- необмежена часова доступність - Інтернет працює 24 години на добу, 7 днів у тижні, 365 днів у році;

- необмежений обсяг інформації, що дає змогу отримувати докладну інформацію туристичної фірми про ЇЇ проекти, фото та інші наочні матеріали, з якими можуть ознайомитися як потенційні клієнти, так і партнери по бізнесу; така інформація може супроводжуватися прайс-листом, який має необмежену кількість позицій;

- інтерактивність - Інтернет забезпечує комунікацію, яка ґрунтується на спілкуванні у реальному часі, тобто споживач сам може переглянути перелік послуг, що пропонуються, і одразу надіслати в туристичну фірму електронний лист із замовленням;

- можливість індивідуальної передачі даних;

- еластичність - розміщення інформації на веб-сторінках та відносно низькі витрати на створення і редагування сервісів;

- скорочення витрат - Інтернет відносно дешевий канал дистрибуції й маркетингової комунікації;

- можливість покращення обслуговування - Інтернет сприяє підвищенню якості обслуговування оперативно, тобто перед, під час і після продажу (зміни цін, популяризаційиі акції, системи знижок, впровадження нових привілеїв, програм ринкових альянсів тощо);

- повна статистика звернень - після встановлення лічильника відвідувань веб-сторінки можна визначити кількість звернень до джерела інформації, показники відповідності пропозиції запитам потенційного попиту, обсяги реального попиту тощо1;

- швидкість - Інтернет забезпечує швидку комунікацію. Часто керівники туристичних підприємств вважають, що варто

лише створити веб-сторінку фірми і розмістити її в Інтернеті - й одразу ж можна очікувати суттєвого збільшення обсягів продажу туристичних послуг, швидкої окупності інвестованого капіталу тощо. Однак ці сподівання не завжди виправдані, оскільки інформаційний продукт, як і будь-який інший, потребує логістичної, маркетингової та рекламної підтримки1.

Інтернет деякою мірою усуває різницю між великим і малим бізнесом, місцевими і всесвітніми корпораціями, виробництвом продукції та наданням послуг, дає змогу вийти на ринок усім бажаючим. На відміну від пасивної моделі маркетингу, Інтернет сприяє взаємодії постачальників і споживачів, за якої останні самі стають постачальниками (зокрема, постачальниками інформації про свої потреби). Однак Інтернет - комунікаційне середовище, яке відрізняється від традиційних засобів інформації2.

Використання Інтернету в комунікації туристичного підприємства з ринком допомагає оптимізувати діяльність у рамках популяризацій ної політики. Більшість дотеперішніх засобів передачі інформації мали односпрямований характер. Інтернет не лише полегшує зворотну комунікацію підприємства з клієнтом, а й дає змогу клієнту взяти активну участь у створенні вартості так, щоби кінцевий продукт мав індивідуалізований характер3.

Для комунікації туристичного підприємства з клієнтом за посередництвом Інтернету важливе значення має його сайт чи веб-сторінка. Вона є місцем, де здійснюється формування візерунку підприємства, спілкування з клієнтами та іншими суб'єктами оточення, продаж послуг, забезпечується підтримка лояльності клієнтів. Сервісу WWW туристичне підприємство може визначити інші цілі, важливі з позиції управління: наприклад, удосконалення внутрішніх процесів фірми, оптимізація витрат, вихід на нові ринки, формування іміджу, створення альтернативного каналу продажу, отримання додаткових надходжень завдяки продажу рекламного місця сайту.

Потенційні клієнти зазвичай переглядають веб-сторінку як віртуальний офіс підприємства. З цього випливає необхідність її відповідного проектування, а сам процес створення чи доповнення має бути комплексним і не обмежуватися лише технічною проблематикою. Особливу увагу й контроль варто зосередити на роботі зданими як відділу маркетингу, так й інформації.

Відповідно запроектована, наповнена й актуалізована веб-сторінка туристичного підприємства може підтримати його діяльність у сфері:

- доступу до нових клієнтів;

- формування візерунку;

- популяризації послуг;

- продажів туристичних продуктів;

- налагодження діалогу з клієнтами;

- збирання даних про клієнтів.

Усе частіше фірмова веб-сторінка стає місцем першого контакту з потенційним клієнтом, а вміле подання на ній інформації - умовою, необхідною для обдуманого формування візерунку підприємства. Ключем до успіху є задоволення інформаційних потреб відвідувачів веб-сторінки. Потенційні клієнти найчастіше зацікавлені інформацією про пропоновані послуги й презентовані вартості1 від їх набуття та власне туристичним підприємством. Потенційні контрагенти чи інвестори зазвичай цікавляться інформацією, яка описує діяльність підприємства (наприклад, обсяг частки ринку, динаміка реалізації послуг чи кадрове забезпечення підприємства).

Веб-сторінка є добрим інструментом комунікації з журналістами, кореспондентами та іншими працівниками засобів масової інформації. Тому варто це використати, виділивши спеціальну закладку для цієї групи, яка має вміщувати поточну інформацію {press releases), матеріали для доповнення публікацій, а саме: лого, статут, форми і звіти туристичного підприємства, здобуті нагороди тощо.

Значна частина осіб, які відвідують сервіс WWW, - це потенційні клієнти, що прагнуть здобути інформацію про туристичні послуги. Вміле представлення підприємством своєї пропозиції має величезне значення. За допомогою веб-сторінки можна дійти до визначених осіб у найбільш відповідний момент прийняття рішення про вибір конкретного туристичного продукту. Необхідною умовою є надання туристичним підприємством інформації, яка репрезентує пропоновані послуги та їх переваги. Вони можуть бути доповнені фотографіями чи мультимедійними презентаціями місця тимчасового перебування, навколишніх туристичних атракцій, закладу розміщення, готельних номерів тощо. У деяких випадках фотогалерея може виявитися невичерпною, тому варто передбачити можливість використання тривимірної презентації або короткометражних фільмів. Віртуальний тур - це мультимедійний спосіб представлення навколишнього простору. Це може бути кругова панорама приміщення або огляд території туристично-екскурсійного об'єкта, відеоекскурсія приміщеннями готельного комплексу або відеокаталог пропозицій туристичної фірми.

Мультимедійний віртуальний тур максимально реалізує принцип "краще один раз побачити". Повний ефект присутності, що створюється технологією віртуального туризму, має низку характеристик:

- зображення (або серія зображень) ландшафту, історичних місць представлені на суцільній поверхні, що оточує глядача; зображення розгорнуте перед глядачем таким чином, щоби створити враження його безперервності;

- необмежений вигляд у всіх напрямах;

- вичерпне вивчення, оцінка предмета;

- безперервна серія сцен або подій, які постійно змінюються. На екрані монітора створюється панорамне З D -зображення, яке

оточує глядача площиною в 360°. Переглядаючи віртуальну 3 D-па-нораму, глядач отримує більший обсяг візуальної інформації, ніж на звичайній фотографії. Керуючи клавішами або мишею, можливо, відповідно до свого бажання, озирнутися навколо або повернутися, наблизити або віддалити предмет, який вас зацікавив, розгорнути картину під потрібним кутом.

Така інтерактивність віртуальних З D-панорам створює ефект присутності. Це помітна перевага в порівнянні з іншими засобами візуалізації. Кілька панорамних фотографій варто об'єднати "активними зонами", за якими можна переміщатися з однієї 3 D-па-норами в іншу. Це вже буде віртуальним туром. Віртуальний тур, як і окремі 3 D -панорами, може передбачати /7азЛ-анімацію, звуковий супровід та інші мультимедійні елементи. Нині це один із найбільш наочних та видовищних способів показу нового простору. Крім того, наявність такої послуги позиціонує туристичне підприємство як сучасне і конкурентоспроможне.

Якщо потенційний клієнт відвідав веб-сторінку, варто передбачити, щоби при її закритті він отримав роздрук листівки, яка стосується туристичного продукту, що його зацікавив. Можна це зробити у простий спосіб - додавши опцію "Друкувати зображення", ба більше, добавлення поля "Надішли друзям" спричинить те, що ймовірну рекомендацію клієнт надішле своїм знайомим, у результаті чого вони також переглянуть сторінку. Можна також передбачити можливість ознайомлення клієнта з думкою і враженнями інших інтернет-користувачів завдяки виділенню місця для відгуків і рекомендацій інших покупців, які вже скористалися з пропозиції підприємства.

Туристичне підприємство також має пропонувати на своїй веб* сторінці можливості самостійного проектування туристичного продукту, щоби споживачі могли підібрати його залежно до своїх потреб, обираючи конкретні параметри. Проектуючи, наприклад, туристичний захід, споживачі можуть вибирати поміж різними дестинаціями, терміном і часом перебування, засобами транспорту, категоріями і оснащенням засобів розміщення, видом і облаштуванням готельних номерів, різними раціонами харчування, цінами, страховими формальностями тощо. Персоналізовану у такий спосіб туристичну послугу клієнт може побачити у вигляді світлин, презентації чи фільму, а потім замовити її безпосередньо на веб-с тор і н ці.

Веб-сторінка може і повинна забезпечити збільшення продажів туристичного підприємства. Процес продажу відбувається у двох площинах: без використання сервісів мережі та за допомогою Інтернету. Веб-сторінка підтримує угоди без використання Інтерне* ту, вказуючи клієнтам найближчу точку продажу. Розташування пунктів обслуговування клієнта можна представити на інтерактивній карті країни або регіону і, клацнувши на обраний пункт, дізнатися його адресу, телефон, електронну пошту, факс, спосіб доїзду тощо.

Веб-сторінка не виконає свого завдання, якщо не буде підтримуватися зворотний контакт з клієнтом, незважаючи на всі інноваційні технологічні складові її побудови. Клієнти сподіваються, що швидко отримають потрібну інформацію завдяки контакту з туристичним підприємством. Якщо інформація надійде із затримкою, буде непридатною, або не надійде взагалі, то клієнти, ймовірно, звернуться до конкурентів, висловлюючи при цьому свої враження. Ставлення до діалогу з клієнтами, як і з оточенням, залежить передусім від нетехнологічних чинників, таких як корпоративна культура, тобто налаштованість на інформацію від клієнта. Цікавою особливістю Інтернету є так звана опція web personalization, функція якої полягає в тому, що залежно від того, хто входить ва сторінку, її зміст є диференційований. Це може означати зовсім інший вигляд веб-сторінки для когось, хто ще не є клієнтом підприємства, для поточного клієнта, для VIP-клієнта, а ще інший - для посередника.

Відповідно побудована веб-сторінка дає змогу проводити моніторинг руху споживачів. Завдяки програмам аналізу сервісу можна отримати інформацію про кількість користувачів, проведений час у сервісі, домен, з якого здійснювалися входи, найчастіше відвідувані сторінки тощо. У інтернет-магазинах можна визначити, скільки разів продукт був оглянутий, відібраний до кошика чи придбаний. Неодноразовий перегляд сторінки з описом конкретного туристичного продукту свідчить про зацікавлення ним. Високий показник розміщення продукту у кошику, тобто здійснення дій з намірами купівлі, є добрим сигналом, який засвідчує готовність клієнтів до укладення угоди. Якщо кількість покинутих і кошиків чи візків значна, іншими словами" якщо клієнти відмовляються від з/кладення угод під завершення процесу купівлі, то, ймовірно, умови оплати, на їх думку, для них невигідні.

На етапі проектування сервісу WWW туристичне підприємство має звернути увагу на такі питання:

- пристосування змісту до фактичних потреб оглядача;

- проектування структури сервісу, яка дає змогу легко знаходити потрібну інформацію;

-- пристосування сторінки до реальної можливості наповнення її відповідним змістом;

- подання стабільних й вірогідних джерел даних, які мають оперативно аналізуватися;

- оснащення сервісу знаряддями, які дозволятимуть легко управляти структурою сторінки та її змістом.

Перш ніж створювати веб-сторінку, необхідно визначити її цілі та шляхи їх досягнення, провести маркетингові дослідження, розробити план відповідних заходів. При формуванні веб-сторінки повинні бути вирішені такі питання, як розміщення сервера, вибір провайдера й домену, розроблений його дизайн і структура, проведено первинне інформаційне наповнення, розглянуті питання поєднання з існуючою інформаційною системою туристичного підприємства, і після попереднього тестування сайт може бути розміщений в Інтернеті.

Обираючи домен, варто пам'ятати, що він має відповідати таким умовам1:

- легко запам'ятовуватися;

- бути достатньо коротким;

- бути простим у написанні, щоб уникнути помилок користувачів під час його набору;

- легко вимовлятися;

- містити назву компанії або позначати сферу її діяльності, основний турпродукт.

Умовою досягнення бажаних результатів від використання туристичним підприємством веб-сторінки є забезпечення відповідного функціонування1 чотирьох складових сервісу, а саме: змісту інформації, графіки, навігації та інтерактивності2.

Інформаційна складова сервісу суттєво впливає на його привабливість, тому, створюючи веб-сторінку, необхідно пам'ятати про декілька важливих принципів, а саме:

- відповідну логіку подачі інформації - кожне подане повідомлення на веб-сторінці підприємства має бути зорієнтоване на потенційного споживача. Окрім цього, кожне повідомлення потрібно доповнити інформацією з датою розміщення (або актуалізації), при цьому пам'ятаючи, що її можуть читати вибірково (наприклад, якщо відкривають додаткову вкладку завдяки посиланню пошукового сервера);

- відповідне експонування змісту - окрема інформація має бути розподілена у вкладки, які стосуються або сфери діяльності фірми (наприклад, історія, працівники, продукти тощо), або груп користувачів сервісу (наприклад, інформація для клієнтів, контрагентів, преси тощо). Для більш розбудованої сторінки необхідною є опція пошуку;

- актуалізацію - розміщення на сторінці лише актуальної інформації;

- використання стандартних вирішень у мережі - оскільки інтернет-користувачі звикли до певних стандартів у Інтернеті, то необхідно пристосувати фірмовий сервіс WWW до цих вимог8.

Графічне оформлення становить основу дизайну веб-сторінки і визначає її зовнішній вигляд. Вдала графіка може значно поліпшити комунікацію туристичного підприємства з інтернет-спіль-нотою, забезпечити ефективнішу діяльність у мережі. Проектовані графічні елементи мають відповідати візерунку фірми, який використовується мережею (цей підхід є слушним, оскільки інтеграція різних методів маркетингового впливу сприяє кращому пози-ціюванню фірми на ринку). Однак під час проектування графіки потрібно пам'ятати про недопустимість її домінування, оскільки це може спричинити затримки завантаження та очікування сторінки, і з цієї причини наступатиме відмова інтернет-користувачів від перегляду сервісу підприємства, тобто втрата потенційних клієнтів.

Стиль веб-сторінки створюється такими елементами:

- шрифт, що в межах кожної публікації (статті) має однакові характеристики, - гарнітура (накреслення), кегль (висота), колір;

- абзац, що також має бути однаковим у межах кожної публікації (статті);

- колірна схема, що визначається трьома кольорами веб-сторінки, які використовуються для подання звичайного тексту, посилань і відвіданих посилань. Колірна схема, яка повторюється на всіх сторінках, створює у відвідувача відчуття цілісності сайту;

- навігація. Засоби навігації (кнопки, стрілки, посилання) дають змогу відвідувачеві сайту правильно орієнтуватися в ньому.

Навігація значно підвищує комунікативність сервісу WWW9 окрім цього, покращує сприйняття пропонованого туристичним підприємством змісту для інтернет-користувачів. Добре укладена навігація дає змогу миттєво знайти необхідну інформацію. Це означає, що клієнти будуть переглядати веб-сторінки із задоволенням, що може їх спонукати до наступних відвідин сервісу.

Цікавий зміст сервісу, приваблива графіка і навігація - це ще не все, необхідне для забезпечення інтерактивності, яке розуміють як зворотний зв'язок між сервісом і його користувачем. Однак це важливий аспект, оскільки власне інтерактивність відрізняє Інтернет від інших засобів масової інформації. Найважливішими елементами взаємозв'язку користувача з фірмовим сервісом є:

- використання посилань. Основою функціонування веб-сторінок є наявність гіпертексту, який дає змогу користувачеві переміщуватися у довільному напрямі завдяки посиланням. Відповідно до цих властивостей, наприклад, в описі туристичних продуктів варто розмістити посилання до цінника. Посилання можуть знадобитися при використанні складних текстів, термінів (наприклад, у змісті умови або регламенті може бути передбачено зв'язок з веб-сторіякою, що вміщує їх роз'яснення);

- можливість надіслання повідомлення. Сервіс повинен мати такого типу посилання на кожній вкладці, а на листи клієнтів працівники туристичного підприємства мають давати відповіді якнайшвидше;

- віртуальні дискусії, які проводять у формі дискусійних форумів (chat-room), або створення користувачам сервісу можливості коментувати опубліковану на веб-сторінці інформацію, у тому числі висловлювати свої думки щодо окремих продуктів;

- різноманітні "калькулятори" (наприклад, валютні), інтерактивні формуляри (наприклад, прогнозу погоди в окремих дести-націях), порадники або путівники. Туристичні підприємства можуть використати пропозицію на кшталт "склади сам", коли клієнт точно визначає композицію певного продукту або послуги. Одночасно варто вбудувати так званий конфігуратор, тобто знаряддя, що дає змогу створювати продукт з готових елементів із зазначенням ціни обраної конфігурації.

Правильно укладена структура і відповідне наповнення веб-сторінки забезпечує добрий контакт з клієнтом, який має охоплювати:

- відомості про туристичне підприємство, зокрема, про цілі й спеціалізацію, історію його розвитку тощо;

- детальну та актуальну інформацію щодо пропозиції туристичного підприємства;

- поради й консультації для клієнтів;

- зворотний зв'язок;

- систему пошуку найближчого відділу обслуговування клієнта;

- дискусійний форум стосовно послуг, які надаються туристичним підприємством;

- chat-rooms - місце контакту клієнтів, де можна висловити свої думки;

- Call-Center за допомогою Інтернету;

- інтерактивні аплікації, які підсилюють рішення купівлі. Використання Інтернету в діяльності туристичних підприємств

має сприяти вдосконаленню процесів комунікації з клієнтами та поширенню розуміння індивідуалізації потреб туристів у сфері замовлення і/або продажу послуг. Основні знаряддя, що забезпечують туристичним підприємствам індивідуальну комунікацію з використанням Інтернету, - це електронна пошта (direct e-mail, mailing), електронний бюлетень (newsletters), дискусійні групи (newsgroups) та chat rooms.

Direct e-mail охоплює популяризаційні тексти, які розсилаються за допомогою електронної пошти. Ця модель передачі рекламної інформації відрізняється від традиційного надсилання поштових листівок передусім відсутністю значних оплат за послуги зв'язку та можливістю швидкого реагування з боку клієнта (шляхом активування гіперпосилання клієнт має змогу зайти на веб-сторінку туристичного підприємства, де може отримати необхідну інформацію і здійснити замовлення туристичного заходу). Надіслана в такий спосіб інформація є актуальною, оскільки лист доходить до адресата впродовж декількох хвилин.

Розповсюдження інформації за допомогою Інтернету нині є найдешевшим шляхом і найшвидшою формою комунікації, якою може скористатися туристичне підприємство. Правильно складена адресна база електронної пошти дає змогу розсилати клієнтам електронні каталоги, проспекти та брошури, привітання, інформувати їх про важливі події, надсилати запрошення та інформацію про нові акції чи конкурси, переважно короткотермінові, що діють упродовж 2-3 днів.

Завдяки електронній пошті можливо також отримати зворотну інформацію від клієнта. Власне клієнт може легко звернутися з запитанням чи проблемною ситуацією до туристичного підприємства. Інформація від клієнта може стосуватися як пропозиції фірми, вигляду і змісту веб-сторінки, так і рівня обслуговування.

Електронний інформаційний бюлетень (newsletters) розсилається зареєстрованим абонентам. На Інтернет-сервісі користувач має заповнити спеціальну інтерактивну анкету, яка знаходиться на одній із вкладок, і подати в ній (окрім низки інших даних для використання у маркетинговій діяльності) свій e-mail, на який регулярно, через певний визначений час (тиждень, місяць), буде отримувати бюлетень. Електронний бюлетень розсилають за принципом opt-in, тобто на вимогу користувача, або навіть double opt-in, коли користувач має не лише зареєструватися, а й після отримання першого номера бюлетеня підтвердити бажання подальшої співпраці.

Туристичне підприємство може використовувати електронний інформаційний бюлетень для формування свого іміджу, налагодження регулярних відносин з клієнтами, досягнення лояльності з огляду на кількість відкриття сторінки чи навіть збільшення рівня продажу в режимі on-line. У бюлетені може бути опублікована інформація, що стосується туристичного підприємства (новини, презентації конкурсів, розіграшів тощо), його сторінок WWW (актуалізація, модифікація, події тощо), або матеріал, який описує предмет його діяльності (презентація місць цільового призначення, туристичних заходів, які проводяться неподалік, репортажі з мандрівниками або спеціалістами відповідної галузі тощо).

У дослідженні можливостей застосування Інтернету в популя-ризаційній діяльності туристичного підприємства варто звернути увагу на списки розсилання та дискусійні групи. Ці засоби становлять дискусійні інтернет-форуми, а отже, поле обміну інформацією між користувачами мережі. Процес комунікації відбувається між особами, зацікавленими однією і тією ж тематикою, наприклад туризмом. Важливого значення в цьому сенсі набуває анонімність користувачів, яка має вирішальне значення у відкритості своїх думок та швидкості отримання зворотної інформації.

Дискусійні групи за своїм принципом більш відкриті, ніж списки розсилання, оскільки інформацією, яка на них розміщена, може скористатися кожен в Інтернеті. Натомість доступ до списку розсилання можливий лише після отримання дозволу від організатора сервісу. На послугу розсилання зацікавлений клієнт має підписатися1, а дискусійні групи є відкритим форумом, який дає змогу кожному розмістити повідомлення і обговорювати актуальні дискусійні теми.

Списки розсилання та дискусійні групи є віртуальними конференціями, які зосереджують користувачів із подібними інтересами. Вони полегшують обмін поглядами та інформацією своїм користувачам з певної тематики, звільняючи їх від численних додаткових дій, які вони мали б зробити, аби дістатися до осіб з подібними поглядами й зацікавленнями. Варто, щоби туристичне підприємство оцінило значення дискусій між його теперішніми і/або потенційними клієнтами, оскільки вони можуть надати важливу інформацію щодо сприйняття марки чи проведених популяризаційних кампаній, оцінки продуктів конкурентів та мотивів поведінки споживачів.

Chat rooms - це спеціально створені місця в Інтернеті, де можна проводити текстові дискусії в режимі реального часу з багатьма користувачами (за умови, що вони перебуватимуть у той самий час на певній веб-сторінці). Туристичне підприємство може використати такі конференції, розміщаючи їх на своїх веб-сторінках, черпаючи з них різноманітну інформацію (наприклад, думку клієнтів щодо наданих фірмою послуг тощо). На сервісі WWW туристичне підприємство може оголосити час, коли буде проводитися дискусія на певну тему. Прикладом цього може бути організування дискусії з відомим мандрівником. Тоді користувач може долучитися до розмови і поставити запитання головуючому. Після закінчення чат-дискусії на своїй веб-сторінці туристичне підприємство має розмістити матеріал її перебігу, щоб його могли переглянути користувачі, які не мали часу чи можливості взяти в ній участь.

Діапазон можливостей представлення Інтернет-презентації туристичного продукту є досить широкий і найчастіше охоплює графічні або звукові форми, які розміщуються в різних місцях фірмової веб-сторінки. Знаряддям рекламної презентації в Інтернеті є банери, тобто рекламні стрічки, що висвітлюються на веб-сторінках. При їх актуалізації клацанням по змісту здійснюється гіперпосилання на сторінку рекламодавця. Вони належать до найбільш популярної форми реклами в Інтернеті, яку успішно можуть використовувати туристичні підприємства. Банери розміщують на:

- найчастіше відвідуваних веб-сторінках (пошукові сервери, інформаційні сервіси), забезпечуючи максимальне охоплення реклами;

- тематичних сторінках, наприклад, 'Туризм і відпочинок" чи "Рекреація і спорт";

- сервісі служби обміну банерами, що передбачає безкоштовний обмін банерів між учасниками певної системи.

Ефективність рекламної кампанії з використанням банерів значною мірою залежить від веб-сторінок, на яких вони будуть представлені. Емісія банерів буде ефективною, якщо рекламний зміст пов'язаний з тематикою сторінки. Вдалим місцем для банерної реклами туристичного підприємства буде портал, присвячений туризму.

Іншим елементом, який може підвищити ефективність банера, є відповідне його відображення. Якщо метою кампанії є збільшення впливу на свідомість користувача щодо марки, то такі елементи як лого фірми, відповідний добір кольорової гами, що пов'язані звізуалізацією туристичного підприємства, мають відігравати ключову роль, натомість у випадку, коли необхідне короткотермінове стимулювання з метою збільшення продажів, підприємство має наголосити на часових обмеженнях пропозиції, наприклад, за допомогою виразу "tosн minute", "лише тепер" або "лише сьогодні".

Наступним знаряддям реклами, яка найчастіше використовується в Інтернеті, є mailing(списки розсилання), тобто повідомлення, що розсилається за допомогою електронної пошти. Надіслана в такий спосіб інформація є актуальною, оскільки лист надходить до адресата впродовж декількох хвилин. Списки розсилання присвячені різним тематикам і зорієнтовані зазвичай на цільову групу споживачів. Перевагою такого напряму є розсилання з помірною кількістю реклами.

Іншою формою інтерактивного нагадування, яке може використати туристичне підприємство, є різноманітні ігри. їх використання в інтерактивному маркетингу визначається поняттям "aduergaming". Вміле поєднання розваги чи навчання з елементами марки може сформувати певні зв'язки між підприємством та клієнтом - користувачем Інтернету.

Популяризаційним елементом туристичного підприємства може бути курсор у вигляді його фірми. У результаті переміщення курсора по сервісі WWW клієнт бачить його, ба більше, яке не може бути проігнорованим. Така форма популяризації характеризується інтенсивним, хоча й короткочасним, контактом з інтернет-користувачем і зазвичай призначається відомими туристичними підприємствами для певної цільової групи.

Туристичне підприємство може також розміщувати на своїй веб-сторінці фільми рекламного змісту, розраховуючи на те, що інтернет-користувачі їх завантажать, оглянуть та перешлють знайомим. Фільми, що створюються на потреби Інтернету, мають бути дуже цікавими і змістовними для глядача, оскільки рекламодавцю важливо, щоб їх не лише переглядали, а й рекомендували іншим.

Одним із методів Інтернет-реклами є реєстрація в пошукових каталогах. Каталог - всеосяжна база даних, яка утримує анотації з гіперпосиланнями. На базі каталогу створюється портал, який вирізняється широким спектром можливостей і послуг. Реєстрація туристичного підприємства в пошукових туристичних каталогах дає змогу значно заощадити час потенційного клієнта і турагента на пошук необхідної інформації, створити єдину базу даних тур-операторів1.

Якісний рівень веб-сторінки можливо визначити методом експертних оцінок, при якому експерти оцінюють характеристики сайту від 0 до 1. У табл. 9.1 наведені результати оцінювання характеристик позиціювання сайту однієї з відомих туристичних фірм м. Києва2.

Таблиця 9.1. Результати оцінки сайту туристичної фірми

з/п

Характеристики сайту

Середня статистична експертна оцінка

1

2

00

1. Каталог підприємства

1.1

Наявність і розгалуженість рубрикатора

0,60

1.2

Наявність пошуку за ключовими словами

0,16

1.8

Достатній обсяг інформації про учасника каталогу

0,83

1.4

Зручна навігація і зручний дизайн

0,58

1.5

Висока швидкість завантаження сторінок

0,68

Закічення табл. 9.1

1

2

бо

1.6

Наявність цінової пропозиції

0,58

2.

Новини

2.1

Актуальність

0,83

2.2

Висока інформативність

0,67

2.3

Унікальність

0,30

2.4

Можливість підписки на розсилання новин по

0,50

e-mail

2.5

Привабливість дизайну і зручність навігації

0,58

2.6

Висока швидкість завантаження сторінок

0,58

3.

Дизайн і зручність використання ресурсу

3.1

Висока якість художнього оформлення

0,75

3.2

Зручність навігації за ресурсом

0,58

3.3

Оригінальність дизайнерських рішень

0,67

4.

Різні рейтинги

4.1

Наявність інформації про знижки, акції та програми лояльності

0,75

4.2

Висока оперативність зміни інформації

0,67

4.3

Можливість віртуальної подорожі

0,75

4.4

Наявність оголошень вакантних посад

0,30

Примітка: 1 - відповідь атакп; 0 - відповідь "ні"; 0,5 - відповідь "не повною мірою"

За результатами експертної оцінки найважливішими в каталозі сайту туристичного підприємства є актуальність новин, достатній обсяг інформації про учасника каталогу, висока швидкість завантаження сторінок, наявність та розгалуженість рубрикатора. Однак визначити, наскільки зручною є веб-сторінка для більшості користувачів, складно, оскільки в кожного з них є свої переваги.

9.3. Електронні системи бронювання і продажу туристичних послуг
Розділ 10. Ефективність управлінської діяльності туристичних підприємств
10.1. Управління витратами туристичного підприємства
10.2. Управління інвестиційною діяльністю туристичного підприємства
10.3. Використання логістики в управлінні туристичним підприємством
10.4. Способи управління ризиком у туристичній діяльності
10.5. Аналіз господарської діяльності туристичного підприємства



© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru