Організація готельного господарства - Головко О.М. - 6.3. Організація нежитлових груп приміщень готельного господарства

До не житлових груп приміщень готельного господарства від­носяться такі приміщення, як приміщення адміністративної групи, вестибюльної групи, приміщення культурно-масового і спортивно-рекреаційного призначення, приміщення господарського і складсь­кого призначення.

До адміністративної групи приміщень належать: приміщення дирекції, відділ кадрів, відділ постачання, бухгалтерія, каса, плано­во-економічний відділ і інженерно-технічний відділ.

Характеристика адміністративної групи приміщень:

кабінет директора: має робочу зону, зону відпочинку, прийому гостей та експозиції;

каса: має броньовані двері, сигналізацію, вікно для видачі грошей, оснащене спеціальною решіткою;

бухгалтерія: має робочі зони для працівників відділу, ві­докремлену зону або окремий кабінет головного бухгалтера, які оснащені металевими сейфами, столами, комп'ютерами; межує две­рима з касою;

відділ постачання: має робочі зони для товарознавців, ек­спедиторів, зону для прийому відвідувачів;

планово-економічний відділ: має робочі зони для праців­ників відділу, відокремлену зону або окремий кабінет начальника відділу;

інженерно-технічний відділ: має відокремлені зони голо­вного інженера (окремий кабінет), оснащені столами, комп'ютерною технікою, сейфами тощо;

приміщення громадських організацій: має робочі зони, які оснащені столами, комп'ютерною технікою, сейфами та відо­кремлені зони для проведення засідань, нарад, прийому відвідувачів тощо.

До вестибюльної групи приміщень належать: гардероб, туале­тні кімнати, камера схову, кімната для охорони, ліфти.

Характеристика приміщень вестибюльної групи:

гардероб: оснащений вішалками для одягу, підставками для взуття, дзеркалом, телефоном, який підключений до внутріш­ньої мережі;

туалетні кімнати: мінімальна кількість туалетних кімнат, які обладнані 2-ма унітазами, 3-ма умивальниками, 2-ма пісуарами в чоловічому туалеті; 3-ма унітазами, 3-ма умивальниками, 1-им біде в жіночому туалеті. Поряд з цим в наявності є дзеркала та одноразо­ві засоби користування;

камера схову характеризується відсутністю вікон, наявні­стю броньованих дверей, сигналізацією, стелажами для багажу, сейфів;

кімната для охорони розташована непомітно для гостей. Кімната є прохідною, а для збереження зброї існує сейф;

ліфти: у відповідності до норми 1 ліфт на 50 місць, інтер­вал чекання має складати не більше 40 секунд. Вантажопідйомність - не менше 6 чоловік.

Організація приміщень культурно-масового призначення та спортивно-рекреаційного призначення має свої характерні особли­вості.

Приміщення бібліотеки - це декілька видів кімнат: читальна зала, книгосховище, зала прийому та видачі літератури.

Зали для конференцій мають місця, які оснащені приладами для слухання синхронного перекладу, освітлювальними приладами, відкидними столиками. Доповненням є фойє та приміщення для се­кційних засідань, підсобні та технічні приміщення.

Зали для нарад оснащені столами, приладами для слухання си­нхронного перекладу, освітлювальними приладами, аудіо та відеотехнікою.

Виставкові зали оснащені вітринами, постаментами, місцями для відпочинку відвідувачів. Організоване природне та штучне освітлення.

Більярдні розміщуються в холах на поверхах, які оснащені бі­льярдними столами, висота яких регулюється; освітлювачами, стій­ками для кій, шафами, поличками для куль. Стіл знаходиться посе­редині кімнати. Відстань від стіни до столу не менше 1 м 50 см.

Кімнати для дитячих розваг, це одна або дві кімнати оснащені спеціальними меблями для дітей, відокремлені зони для ігор.

Спортивно рекреаційні приміщення: солярій, басейн, сауна, масажний кабінет, тренажерна зала, спортивний зал, зали для тре­нувань та проведення інструктажу з техніки безпеки.

Приміщення господарського призначення: приміщення побу­тового обслуговування (пункт прокату речей, перукарня, медпункт, пральня, хімчистка); приміщення для ремонтних робіт (ремонтні цехи, станція обслуговування автопарку, слюсарня, майстерня); приміщення для інженерного устаткування (АТС, щитова, бойлерна)

Складські приміщення класифікують на дві групи: продовольчі і непродовольчі. До продовольчих складських приміщень відно­сяться: склад для молочних продуктів; склад для м'яса, м'ясопродуктів та птиці; склад для риби та рибних продуктів; склад для бакалійних товарів; склад для гастрономії. Гастрономія - (від гастрономія), загальна назва харчових закусочних продуктів висо­коякісного приготування.

Непродовольчі складські приміщення: склад для білизни та ін­вентарю, склад для мийних хімічних засобів, склад для меблів та обладнання, склад для запасних деталей та пристроїв.

Класифікують складські приміщення за умовами збереження товару: опалювальні, неопалювальні, охолоджувальні. Розта­шовують складські приміщення у підвальних приміщеннях, на по­верхах та в окремих будівлях.

Питання для самоконтролю

1. Організація житлової групи приміщень.

2. Типи приміщень.

3. Спрямування організації номерного фонду

4. Організація блоку приміщень, що надають побутові послуги.

5. Нежитлова група приміщень.

6. Характеристика адміністративної групи приміщень.

7. Організація приміщень культурно-масового приміщення.

8. Організація приміщень адміністративної групи.

9. Продовольчі і складські приміщення.

10. Непродовольчі складські приміщення.

11. Оснащення кімнат для дитячих розваг.

12. Організація побутових послуг на поверсі.

Розділ 7. Теоретичні аспекти організації технології клінінгу
7.1. Поняття "клінінг" та основні складові технології клінінгу
7.1.2. Сутність технологічних процесів і циклів
7.1.3. Нормативна хронологія нормативних операцій обслуговуючих циклів клінінгу
Навички прибирання
7.2. Основні технології клінінгу, які використовуються на міжнародному та національному рівнях
7.2.1. Клінінгові технології, які використовуються на міжнародному рівні
1. Класифікація послуг
2. Загальні технічні вимоги
3. Вимоги безпеки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru