Ресторанна справа - Мальська М.П. - МОЛДОВА

Молдовська кухня відома своїми ніжними, пікантними та запашними стравами. Основою для їх приготування служать овочі, зернові, молоко, риба, різноманітні жири. Асортимент та якість страв молдовської традиційної кухні перевірялись і збагачувалися протягом багатьох століть.

Молдовські супи і борщі, заправлені кислим квасом або овочевим розсолом, а також зеленню і спеціями (петрушка, кріп, щавель, чабрець та ін.), добре стимулюють апетит. Смачні селянська зама з птиці з домашньою локшиною, рибацька юшка з рисом і розсольники з маринованими і квашеними овочами.

У різних частинах Молдови є свої місцеві страви: шорпа - пікантний суп з м'ясом молодого ягняти у ґаґаузів, манджя - соус з м'ясом домашньої птиці у болгар, пельмені - у росіян, галушки зі сметаною - в українців.

Сир з овечого молока - бринзу використовують для приготування багатьох страв національної кухні, а також у натуральному вигляді як закуску.

Ще одна не менше популярна страва в Молдові - мамалига. Її готують з густо завареного кукурудзяного борошна і подають переважно з бринзою, молоком, а також борщем, соленою рибою, шкварками.

Молдовська кухня широко використовує овочі та фрукти: кабачки, баклажани, перець, квасолю, сочевицю, редиску, цибулю.

Овочі готують смаженням, тушкуванням, запіканням, солінням, відварюванням. Популярні різноманітні рагу з овочів, пюре з бобових, закуски з маринованих овочів.

Використовують багато приправ і прянощів: перець, чабер, гвоздику, естрагон. Окремо слід назвати часник, оскільки в молдовській кухні на його основі готують дві популярні підливки - муджея і скордоли, а також часник додають практично в усі м'ясні та овочеві страви.

Другі страви в молдовській кухні традиційно готують з використанням яловичини (мітітей), свинини (кирнецей, костиця, мушка), птиці (зама), баранини (чорба, гювеч, мусака), риби.

Одими з найулюбленіших м'ясних страв у молдован є курячий суп з овочами (заме де геіне), холодець з півня (речітурь), голубці (сармале), костиця. М'ясо переважно готують з великою кількістю овочів і часто - фруктів (з айвою, абрикосами). Характерною ознакою молдовської кухні є також використання сухого вина і томатного соку в м'ясних стравах і соусах до них для надання м'якості і пікантності.

Борошняні вироби в молдавській кухні представлені вертунами, плациндами з різноманітними фаршами. Для приготування десертів використовують виноград, айву, яблука, сливи, черешні, вишні, абрикоси, а також горіхи. Найпопулярнішими солодкими стравами є кукурудзяні тістечка, печиво гогошь і семілуне, петля.

У всьому світі відомі своїм ніжним смаком, ароматом, вишуканістю молдовські вина. Молдовські виноградники дають змогу створити широкий спектр вин - від білих до рубінових, від сухих до напівсолодких і солодких, від "тулбурел" ("мутнуватого") до абсолютно прозорих. Старі вина, що зберігаються у винних підвалах, давно стали візитною карткою Молдови.

НІДЕРЛАНДИ

Кухня Нідерландів досить проста, але різноманітна. Ця кухня має низку особливостей, які не трапляються ні в німецькій, ні в данській кухнях. Це зумовлено впливом Іспанії часів її колоніального панування. Вплив кухні інших народів Західної Європи позначився, наприклад, на такій страві, як газепепер (страва "в одному горщику", заєць у червоному вині разом із дрібною цибулею).

Традиційна кухня Нідерландів широко використовує продукти, які на перший погляд не поєднуються, і відома своїми традиціями приготування страв з морепродуктів. Одна з улюблених страв країни - "харінг". Це особливим способом приготовлений малосольний оселедець. Також популярне філе свіжого оселедця з цибулею, судак з овочами, а також копчений вугор і різноманітні страви з молюсків, креветок і річкової риби, смажений оселедець пангаринг або підсмажений з патокою вугор - гебакен палинг. Відварену рибу голландці поливають розтопленим вершковим маслом і подають її, як правило, зі смаженою картоплею.

У голландській кухні відчувається й малайський вплив, як, наприклад, у страві з рису з екзотичним м'ясним соусом сюб гюм. У Голландії існує мережа індонезійських ресторанів, які пропагують традиційну індонезійську кухню.

Кухня Нідерландів переважно пісна: м'ясо вживають, але рідко. Типовою стравою є "хотпот" - відварене або тушковане м'ясо з овочевим пюре, а також "стампот" - пюре з капустою, запеченими сосисками і салом.

Люблять голландці супи - суп з гороху з копченою ковбасою, суп з селери та ін.

Кухню Нідерландів неможливо уявити без розмаїття гарячих бутербродів. Найвідомішим є бутерброд з яєчнею, шинкою і салом.

Голландія славиться високоякісними сирами. В кухні представлені різноманітні гарячі страви із сиру.

Голландці люблять світле пиво. Пивоваріння є найдавнішим заняттям у Голландії. Відомий бренд голландського пива - "Хайнекен". Окрім пива вживають чисту горілку, особливо ялівцеву "Єневер". Також тут виготовляють першокласні лікери.

З безалкогольних напоїв споживають багато молока і холодних напоїв на його основі (наприклад, холодний шоколад з молоком).

НІДЕРЛАНДИ
НОРВЕГІЯ
ПОЛЬША
ПОРТУГАЛІЯ
РОСІЯ
РУМУНІЯ
СЛОВАЧЧИНА
СЛОВЕНІЯ
СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ
ТУРЕЧЧИНА
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru