Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Розділ 2. Туризм у країнах Європи

Австрія

Офіційна назва - Республіка Австрія. Площа 83 858 км2. Столиця - Відень. Час відстає від київського на 1 год. Офіційна мова - німецька. Населення 8 млн осіб. Грошова одиниця - євро. Найбільші міста, тис. осіб: Відень - 1610, Ґрац - 240, Лінц - 190, Зальцбург - 145, Інсбрук - 111.

Географічне положення

Вигідне географічне положення в центрі Європи, де перетинаються найважливіші шляхи зі сходу на захід та з Балтики до Середземномор'я. Австрія межує з Німеччиною, Швейцарією, Італією, Словенією, Угорщиною, Словаччиною, Чехією. Майже % країни займають Східні Альпи (найвища вершина Гросглокнер - 3797 м вище р. м.). Фантастичні гірські ландшафти, альпійські вершини, луки, гірські озера, водоспади, густі ліси роблять красу Австрії неповторною.

Державний устрій

Австрія складається з дев'яти федеральних земель. Законодавчий орган - парламент. Глава держави - президент, глава уряду - канцлер.

Історичні факти

Найдавніше поселення на території сучасної Австрії - кельти, що з 15 р. до н. е. перебували під владою Римської імперії. В IX ст. н. е. з'явилися перші племена германців, нащадки яких живуть тут і сьогодні. Впродовж шести століть Австрія була осередком величезних імперій: Священної Римської (1273-1806), Австрійської (1804-1867), Австро-Угорської (1867-1918), до якої входили українські землі - Буковина, Галичина і Закарпаття.

Туризм

Відень - місто, де завжди панує романтична атмосфера, яку породжують багата історія, чари музики Моцарта і Штрауса, пишнота стародавніх палаців і соборів епохи Габсбургів, Віденського лісу і Дунаю. Огляд історичних визначних пам'яток допоможе ліпше ознайомитися з культурою й історією Відня.

Собор св. Стефана розташований у центрі міста. Стеффл, як його часто називають, є своєрідним орієнтиром не тільки столиці, а й усієї Австрії, таким же, як Ейфелева вежа в Парижі. Спочатку собор був невеликою парафіяльною церквою в романському стилі, збудованою в 1137 р. Після пожежі 1945 р. його реконструювали і відновлювали аж до 1966 р. Нині собор св. Стефана, безсумнівно, - це витвір мистецтва. Його північна вежа ще не до кінця відреставрована, але тут є один із найбільших дзвонів у світі масою 21 т. Цей дзвін дзвонить тільки в особливих випадках і якщо пощастить, ви зможете почути його звучання, що лунає з висоти 60 м. За допомогою ескалатора, яким оснащена вежа, чи по спіральних сходах можна піднятися на дзвіницю.

"Монумент чорної чуми" - архітектурна споруда в стилі бароко. Це був дарунок імператора Леопольда I в пам'ять про жахливу епідемію чуми в 1679 р. Вершину монумента прикрашають великі ангели і зображення Трійці. Особливо красивою є скульптура "імператора, що молиться", розміщена з південної сторони монумента.

Грабен - це вулиця в центрі Відня, на якій є безліч історичних пам'яток, у тому числі Палац Бартолотті і будинок багатого видавця Едлера гер Траттнера, в якому 1784 р. жив Моцарт. Грабен був ровом перед римською фортецею. Пізніше його засипали землею англійські солдати армії Річарда Левине Серце. Незабаром на цьому місці виник ринок, де продавали м'ясо, овочі та хліб. Ще однією визначною пам'яткою вулиці Грабен, як це не дивно, є суспільні туалети, виконані з горіхового дерева і венеціанського скла.

Найкрасивіша будівля на площі Міхаелерплац - церква Міхаель, архітектура якої поєднує безліч стилів: від романського до класицизму. Вартим уваги є будинок Лооса, створений відомим австрійським будівничим Адольфом Лоосом. За старих часів постійними відвідувачами дому були відомі критики. Нині - це один із найважливіших будинків сучасного Відня.

Навпроти Будинку Лооса є імператорський палац Хофбург, побудований у XV ст. Хофбург - це величезний комплекс, що складається з 18 будинків і 19 дворів. Слід зазначити, що впродовж 600 років його не розширювали і не реконструювали. Основна частина палацу, а також фортечний рів, міст і каплиця, були створені в 1275 р. Усі інші будівлі виникли пізніше. В одному з будинків палацу колись проживала Марія Тереза. Нині тут є резиденція австрійського президента. Хофбург відомий тим, що саме тут Гітлер оголосив про об'єднання Австрії з нацистською Німеччиною. На території сучасного імператорського палацу є: Національна бібліотека, Школа верхової їзди, Музей музичних інструментів.

У 1713 р. (рік епідемії чуми) - король Карл VI вирішив побудувати величезну церкву на честь "заступника епідемії". Так виникла Карлскірше. Незважаючи на те, що через рік епідемія відступила, за розпорядженням короля будівництво цього гігантського місця поклоніння в стилі бароко було довершено і нині це найвидатніша барокова пам'ятка у Відні.

Важливою особливістю Концертного будинку Мьюзикверейн є його Золотий зал, що відрізняється легендарною акустикою. Луна тут триває всього 2 секунди, навіть якщо в залі перебуває 2000 осіб. Поки ще ніхто не зміг пояснити таємницю цього акустичного "дива" і ніхто не зміг відтворити його в іншому місці. В архівах Концертного будинку було знайдено унікальні записи здобутків таких відомих композиторів, як Штраус і Шуберт.

Палац Бельведер був літньою резиденцією принца Eugen von Savoyen. Палац складається з двох частин: верхньої (для офіційних заходів) і нижньої (для особистого користування). Між ними розміщений парк, апельсиновий гай і звіринець.

Термальні курорти

Бад Гастайн - унікальне місце, де природа і людина існують гармонійно серед гір на висоті 1000 м над р. м. Тутешні готелі утворили кілька ярусів, що прекрасно вписуються в навколишні ландшафти. Родзинка курорту - сім відкритих термальних басейнів (до 360С) і бурхливий стрімкий водоспад. У кожному готелі є спеціальний кран з цілющою водою, пити яку можна без обмежень.

Бад Кляйнкірхайм - найвідоміший гірськолижний і термальний курорт Карінтії, розміщений у вузькій долині на висоті 1087 м над р. м. Бад Кляйнкірхайм ідеальний для тих, хто бачить свій відпочинок у гармонійному поєднанні водних процедур і активного життя на курорті та в його околицях - піші й велосипедні маршрути. На курорті є два термальні комплекси, що складаються з оригінально оформлених термальних басейнів, різноманітних цілющих ванн, саун, солярію, масажного кабінету і центру краси. Бад Кляйнкірхайм відомий величезним вибором солодощів і теплою атмосферою, барами, ресторанами, нічними клубами. На висоті 1319 м над р. м. розмістилися знамениті карінтій-ські туристичні села - двоповерхові дерев'яні будинки з усіма сучасними зручностями.

Вармбад Філіах - невеликий курорт, розміщений приблизно за 3 км від другого за величиною міста Карінтії - Філіаха. Знаменитий термальними джерелами, що володіють цілющою силою, національним парком із територією 20 га, а також комфортабельними готелями.

Бад Блюмау - оздоровчий комплекс пропонує класичні методи: грязелікування, масаж, ванни з мінеральною водою (звукоте-рапію) та альтернативні методи: акапунктуру, шиатцу (масаж - відродження життєвої сили). В межах курорту розміщений термальний комплекс (15 тис. м2 водної площі) із критим і відкритим термальними басейнами (+36оС), лежаками, залом для гімнастики і тренажерним залом, солярієм. Відпочиваючим на термальних курортах пропонують екскурсії: озера та замки Карінтії, Гроссглокнер, Зальцбург, Тарвіс, Відень, музей дерев'яної архітектури в м. Марія Зааль, Гора Піраміденкогль, Парк гномів Гурк, Музей автомобілів "Порше", Музей ляльок Еллі Ріель у Треффене, Сталактитові печери в Обір, Зоопарк рептилій Хаппа і парк динозаврів у Клагенфурті, Парк "Мінімундус" у Клагенфу-рті, Заповідник Розегг.

Карінтія - південна провінція Австрії, що межує з Італією і Словенією. Її територія простягається на 110 км із півночі на південь і на 140 км із заходу на схід. Тут є найвища гірська вершина Австрії - Гроссглокнер (3797 м над р. м.). Рельєф більшої частини провінції горбистий з долинами та мальовничими озерами, на березі яких розміщені популярні курорти.

Невипадково мовою давніх кельтів слово "карінтія" означало "місце друзів" - тут кожний знайде собі куточок до душі: від веселого Фельдена з його святами і феєрверками до тихого і затишного Крумпендорфа.

У далекому минулому Карінтія була резиденцією кельтських королів, західноримською провінцією, герцогством німецьким, власністю Габсбургів. Вона зберегла пам'ятники архітектурної і культурної спадщини: собори, монастирі, замки і фортеці XII- XVII ст.

Столиця Карінтії - м. Клагенфурт налічує близько 90 тис. осіб, має свій аеропорт. Озера Карінтії найтепліші в Австрії, влітку вони прогріваються до 26-280С, вода в озерах офіційно визнана питною. Найбільше озеро Вертезеє простягається на 16,5 км у довжину і 1,2 км у ширину. Висота над рівнем моря - 440 м, глибина - 84,6 м. М'який субальпійський клімат та цілюще гірське повітря сприяє відновленню сил, а тепле сонце дарує незабутню засмагу. Знаменитими є курорти на березі озера: Фельден, Пертчах, Крумпендорф, Марія Верт. Найбільший романтичний і мальовничий курорт, розміщений на невеликому півострові на південному березі Вертерзеє.

Австрія
Андорра
Бельгія
Болгарія
Велика Британія
Греція
Данія
Естонія
Ірландія
Ісландія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru