Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 4.3.8. Депозитні операції

Усі операції за вкладами населення виконуються в застосуванні Вклады (команда Приложения/Задачи/Проценты / Вклады).

Після визначення умов відбору рахунків на екран виводиться вікно CalcRules (рис. 4.36), яке поділено на дві частини: верхня частина має локальне меню і призначена для відображення переліку запропонованих банком видів вкладів; нижня - призначена для фіксації депозитних клієнтських рахунків.

Вікно CalcRules

Рис. 4.36 Вікно CalcRules

Системою Scrooge для ведення депозитних операцій передбачено виконання низки послідовних операцій: формування бази видів вкладів, що їфопонуе банк; реєстрація клієнтів-вкладників; відкриття потрібних для реалізації задачі рахунків; прив'язка депозитних рахунків до виду вкладу; прийняття суми вкладу; нарахування і видача процентних сум за вкладами; повернення суми вкладу.

Формування в базі даних банку довідника видів вкладів (ця робота виконується заздалегідь, до появи клієнтів у банку, і передбачає використання аналітичних рахунків № 6110, 7040, 3801 тощо). Для додавання до довідника виду вкладу слід спочатку активувати верхню частину вікна CalcRules, а потім кнопку Добавить - на екран виводиться вікно Вставка із шаблоном запису виду вкладу. Заповнену форму шаблону відображено на рис. 4.37.

Вікно Вставка із шаблоном виду вкладу

Рис. 4.37. Вікно Вставка із шаблоном виду вкладу

Реєстрація клієнта (команда локального меню вікна CalcRules Цей-ствия/Реестрация клиента) базується на даних паспорта клієнта і полягає в заповненні картки клієнта з подальшим збереженням інформації в базі даних.

Після реєстрації клієнт має відкрити комплекс рахунків - депозитний з ознакою Вклад, процентний (без ознаки), поточний (з ознакою поточний). Відкриття депозитного рахунку вимагає введення терміну дії депозитного рахунку. Відкриті депозитні рахунки відображаються у вікні CalcRules, усі інші рахунки фіксуються у вікні Счета.

Наступним етапом роботи є прив'язка депозитних клієнтських рахунків до видів вкладів (укладення угоди з клієнтами). Технологія реалізації цього етапу роботи передбачає, перш за все, відображення всіх депозитних рахунків у вікні CalcRules (Просмотр/Все счета) і виділення у верхній частині вікна виду вкладу. Клавішею Enter у нижній частині вікна CalcRules виділяють ті депозитні рахунки, які слід віднести до вибраного виду вкладу, і виконують команду Договора/Отнести отмеченные - з'являється вікно Номер (рис. 4.38), до якого треба додати номер виду вкладу.

Для того, щоб переконатись у достовірності виконаних операцій із прив'язки депозитних рахунків до виду вкладу, треба виконати команду Просмотр/При надлежащие - у нижній частині вікна CalcRules ми побачимо перелік депозитних рахунків, які віднесені до певного виду вкладу.

Вікно Номер для визначення порядкового номера виду вкладу

Рис. 4.38. Вікно Номер для визначення порядкового номера виду вкладу

Щомісячно банк нараховуватиме процентні суми за кожним депозитним рахунком, які мають фіксуватися на процентному клієнтському рахунку або на депозитному рахунку. Для автоматичного попадання процентних сум на ці рахунки слід прив'язати вказані рахунки до клієнтського депозитного рахунку. Таку прив'язку починають із виділення у вікні CalcRules клієнтського депозитного рахунку з наступною активацією кнопки Изменить - на екран виводиться вікно Изменение, до якого слід додати клієнтські процентний і поточний рахунки (рис. 4.39).

Вікно прив'язки рахунків до клієнтського депозитного рахунку

Рис. 4.39. Вікно прив'язки рахунків до клієнтського депозитного рахунку

Для реалізації операції прийняття суми вкладу від клієнта слід у нижній частині вікна CalcRules виділити депозитний клієнтський рахунок і виконати команду локального меню Действия/Принять вклад - на екран виводиться вікно Вставка, до якого треба додати рахунок каси і суму вкладу (рис. 4.40).

вікно Вставка із шаблоном документа на оформлення вкладу

Рис. 4.40. Вікно Вставка із шаблоном документа на оформлення вкладу

сформований документ заноситься системою до Менеджера документов і згодом має бути завізований, суму завізованого документа (суму вкладу) тепер можна бачити у вікні CalcRules у графі Остаток депозитного рахунку.

процентні суми за кожним депозитним рахунком банк нараховує щомісячно. під час нарахування процентів система на екран виводить повідомлення, на які відповідно повинен реагувати користувач. якщо нарахування процентів виконується з опцією Проводки, система генерує документ, який відправляє до Менеджера документов і який згодом має бути завізованим.

нараховані проценти за вкладом на бажання клієнта можуть бути щомісячно виплачені: у вікні CalcRules виділити клієнтський депозитний рахунок, а потім виконати команду Действия/Выдать проценты. згенерований документ система відправляє до Менеджера документов, згодом він має бути завізований.

після закінчення дії угоди вклад повертають клієнтові. для цього потрібно активувати в нижній частині вікна CalcRules угоду клієнта і виконати команду Действия/Вернуть вклад - на екран виводиться шаблон документа, до якого система автоматично додає суму за обслуговування клієнта і низку інших показників (рис. 4.41).

вікно Вставка з даними на повернення суми вкладу

Рис. 4.41. вікно Вставка з даними на повернення суми вкладу

система генерує документ, який заноситься до Менеджера документов і який згодом має бути завізований. після операції Виза клієнтська угода буде виключена з переліку клієнтських угод вікна CalcRules.

4.3.9. Модуль Валюта
4.4. СИСТЕМА АВТОМАТИЗАЦІЇ БАНКІВСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ БАРС MILLENNIUM
4.4.1. Загальна характеристика системи
4.4.2. Основні функціональні модулі САБО БАРС Millennium
4.4.3. АРМ Адміністратора
4.4.4. АРМ Технолога
4.4.5. Робоче місце Операціоніста
4.5. СИСТЕМА БАНКІВСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ (CБОН)
4.5.1. Загальна характеристика системи
4.5.2. Конфігурації технічних засобів системи СБОН+
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru