Економічна безпека підприємств, організацій та установ - Ортинський В.Л. - 3.3.5.12. Використання собак-охоронців для гарантування безпеки

Історія використання для охорони людини різних тварин така ж давня, як і історія людського суспільства. Як відомо, "гуси Рим врятували", і було це за 390 років до початку християнської ери! Сторожами були змії та крокодили, отруйні павуки і скорпіони, барси й рисі, дикі кабани та очеретяні коти... Та минули століття, і стало зрозуміло, що немає кращого друга і захисника для людини, ніж собака.

Звичайно, не йдеться про милих собачок на зразок болонки або такси, що радісно кидаються на шию будь-кому, хто увійшов до квартири, і зворушливо махають хвостом, побачивши кісточки в чужих руках. Ні. собаки мають бути добре дресировані спеціально для сторожової служби. У цьому разі собакам немає рівних за надійністю та ефективністю: їх не підкупиш і не залякаєш, не застанеш зненацька. Вони менш уразливі, ніж люди, більш живучі, агресивніші. Собака весь, від морди до хвоста, є живою зброєю.

Чому ж у такому разі їх досить рідко використовують бізнесмени для охорони? Відповідь проста: з ними багато клопоту. Собак треба спеціально тренувати, годувати, вигулювати, лікувати. На все це потрібен час, гроші, терпіння і відповідні знання, бо у використанні собак є певні тонкощі, які обов'язково треба враховувати:

1. Собака - жива істота, дуже розумна та емоційна. Придбавши собаку, ви берете на себе відповідальність за неї. Водночас тримати серйозного собаку для серйозних цілей, не маючи для цього ні знань, ні досвіду, ні часу, можуть тільки несерйозні люди.

2. Людина, яка гратиме роль провідника службового собаки (ви чи хтось із членів сім'ї або ваш співробітник), обов'язково має пройти курс підготовки і провести дресирування собаки. Кваліфікованою є лише тварина, яка навчилася правильно діяти в екстремальних ситуаціях нападу. Це означає, що вона вміє розпізнавати небезпеку, атакувати озброєних злочинців, захищатися від них, виконує команди свого провідника.

3. Собака повинен жити в належних умовах. Неприпустимі для нього надто ніжні й надто суворі умови. Так, собаку треба годувати двічі на день, основна їжа - вівсянка, зварена без солі, кілька мозкових кісточок і час від часу - консервований собачий корм з вітамінами й мікроелементами. Собаку має годувати тільки одна людина - її провідник. З чужих рук дресирована собака їжу брати не повинна. Неприпустимо годувати сторожового собаку цукерками, ковбасою та іншими "людськими" ласощами.

4. Собаку потрібно регулярно тренувати у спеціально обладнаному місці: вона має бігати, стрибати через перешкоди, повзати, нападати на навчальний макет, на людину, що зображує злочинця, вислизати від наведеного на неї ствола пістолета, рушниці, автомата, від петлі-зашморгу. Потрібно систематично розвивати в нього "злість".

5. Категорично забороняється бити собаку, кричати на нього, топати ногами, відбирати їжу, лізти до нього у п'яному стані, жартома нацьковувати на людей (собака жартів не розуміє), знущатися з нього (ось знущання, як не дивно, собака розуміє дуже добре). Намордник слід надівати лише там, де це потрібно. Повідець має бути коротким, легко зніматися, щоб ваш захисник не міг зачепитися за будь-який предмет.

6. За своєю конституцією (статурою) собак поділяють на три основних типи: важкі (наприклад, доги, ротвейлери. чорні тер'єри), середні (німецькі вівчарки, різеншнауцери, великі добермани), малі (ердельтер'єри, боксери, пітбультер'єри). Оптимальний варіант - середній тип. А найкращий собака - вівчарка або лайка, за умови, що вівчарка зліша, а лайка розумніша.

7. Є "модні" породи собак. Це собаки-вбивці, яких спеціально використовують для так званих "собачих боїв": пітбультер'єри, стафордшири, великі доги. Всі вони надзвичайно агресивні, погано керовані, емоційно легкозбудливі, а тому - дуже небезпечні, насамперед для самих власників. Відомо немало випадків, коли пітбультер'єри, образившись на господаря, нападали на нього сплячого і вбивали. Ці собачки легко перекушують кістку руки, не те що горло. І як тільки відчують, що господар їх побоюється, то вмить переймуть ініціативу. Тому в цивілізованих країнах таких собак або забороняють тримати в приватних будинках, або вимагають реєстрації в поліції та регулярних звітів про їх належну поведінку.

Не рекомендується тримати для охорони коллі, чия дурість загальновідома. Взагалі сторожовий собака має бути розумним, слухняним, легко і високо стрибати, мати здорові гострі зуби, могутні лапи, сильне дихання, широкі груди, короткий хвіст. Кастрація бойової собаки неприпустима.

8. Основні варіанти атаки собак "середнього" типу полягають у стрибку на плечі, в ударі всіма чотирма лапами (або грудьми) в поперек, а також в ударі головою під коліна. Як тільки Людина впала, собака пускає в хід зуби. Дресировані собаки вміють кусати за ноги, горло, пах. Особливо важливо виробити у собаки рефлекс укусу тієї руки, яка тримає зброю, і нападати не тільки ззаду або збоку (так чинять ненавчені собаки), а й спереду. Всі види атак потрібно відпрацювати з твариною до повного автоматизму дій.

Методи дресирування нині досить досконалі. На жаль, дуже часто справа не йде далі за купівлю породистої тварини з прекрасним родоводом, тоді як для сторожової служби зовнішній вигляд собаки, стан її тіла і психіки набагато важливіші за всі ці паспорти (нерідко "липові"). Не будьте надмірно довірливі, зверніться до фахівця і купуйте тварину тільки разом з ним. Не завжди найдорожчий собака і його порода є найкращими. Дуже породисті тварини - це вигляду, а не його розквіт. Адже вам звір потрібний для бою, а не для конкурсу на найкрасивіший хвіст, чи не так?

9. У яких місцях собака може бути поряд з вами? У дуже багатьох: у квартирі, в офісі, на дачі, в автомобілі, в гаражі, під час прогулянки з дружиною або з дітьми. Хіба що в театрі і в ресторані її присутність недоречна.

3.3.5.13. Технологічні заходи гарантування безпеки
3.3.5.14. Гарантування фізичної безпеки
3.3.5.15. Заходи протидії рекету, замахам, захопленню заручників. Правила поведінки особи під час її захоплення як заручника
3.3.6. Перевірка роботи служби безпеки
Оцінка діяльності служби безпеки за допомогою коефіцієнтів
Експертна оцінка
Оцінка за системою "BARS"
Оцінка за сукупністю показників
3.3.7. Використання послуг Державної служби охорони як альтернатива створення служби безпеки підприємства
ТЕМА 4. Недобросовісна конкуренція і захист комерційної таємниці
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru