Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - Визначення поняття "відмивання "брудних" грошей"

Ключові поняття

"Брудні" іроші; способи та стадії відмивання "брудних" грошей; організовані структури по відмиванню "брудних" грошей; мононаціональні та багатонаціональні злочинні групи; розпізнавання підозрілих операцій; легалізація "брудних" грошей; протидія відмиванню "брудних" грошей; ФАТФ; Рада Європи.

24.1. Поняття "брудні гроші". Відмивання "брудних" грошей як процес

Визначення поняття "відмивання "брудних" грошей"

Крім репутації "податкового раю", офшорні центри набули сумнівної слави місць, де відмиваються і легалізуються "брудні" гроші. Таким терміном називають гроші, набуті злочинним шляхом. А сукупність дій, які переслідують мету приховання справжніх джерел походження таких грошей і надають їм ознак легального походження, одержала назву "відмивання грошей".

Поняття "відмивання", або "чищення", грошей з'явилося відносно недавно. Його авторство приписують американцям, а точніше - чиновникам правоохоронних органів США, тобто полісменам. У повсякденний лексикон це слово ввійшло з другої половини 1970-х років, під час слідства в справі Уотергейт . У юридичному значенні цей термін вперше був використаний у 1982 p., знову ж таки в США в одному із судових процесів.

Незабаром він став повсюдно визнаним і був включений у науково-юридичний лексикон як усередині США, так і на міжнародному рівні, про що свідчить вживання його в Конвенції Ради Європи "Про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом", укладеної в 1990 p., яка була ратифікована Верховною Радою України законом „Про ратифікацію Конвенції про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом" (Відомості Верховної Ради.-1998- №16). Загальне визнання одержало визначення поняття "відмивання грошей", яке дав начальник Національної кримінальної поліції Австрії Том Шерман: "Відмивання грошей — це конверсія або "очищення" майна, яка бере початок від серйозного злочину з метою приховання джерела його походження. Цей злочин робить кожен, хто безпосередньо бере участь у процесі відмивання грошей або свідомо бере непряму участь у цьому процесі"[43, с. 253]. Нині поняття "відмивання грошей" перекладено багатьма мовами світу (англійською - money laundering, французькою - blanchiment, німецькою — Geldwascherei, італійською - riciclaggion, іспанською - blangeo de dinero, польською -pranie pieniedzy) і стало в них звичним. Можна без перебільшення сказати, що явище це набуло справді міжнародного характеру.

Відмивання "брудних" грошей визнане злочинним діянням у карному законодавстві багатьох країн світу й особливо в кримінальних кодексах США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Швейцарії, Польщі. У карному законодавстві Польщі, наприклад, міститься не тільки докладне формулювання складу злочину "відмивання грошей", а й позначене коло осіб, які можуть бути залученими в співучасники такого злочину з використанням свого службового становища. Відповідні зміни внесені і в Кримінальний кодекс України. Однак найповніше визначення "відмивання грошей" містить кримінальний кодекс США з доповненням від 27 жовтня 1986 p., що має поправку "Про протидію відмиванню грошей".

Відповідно до параграфа 19S6, злочин "відмивання грошей" здійснює "кожний, хто усвідомлює, що власність, залучена у фінансову угоду, - це доход від нелегальної діяльності, спрямованої на:

§ проведення або спробу проведення фінансової угоди, яка включає подібні доходи з наміром підтримки таких видів протизаконної діяльності, які включають які-небудь ознаки злочинних дій, організованої злочинності й обігу наркотиків;

§ проведення фінансової угоди з наміром порушення федеральних розпоряджень податкового кодексу;

§ свідоме проведення фінансової угоди з наміром приховання - цілком чи частково - самої суті справи, місця, джерела, власника або контролера доходів від вищезгаданої протизаконної діяльності;

§ проведення фінансової діяльності з ухилянням від обов'язку подачі звіту про обіг готівки".

Звернемо увагу на те, що другим за перерахуванням (і за значимістю) у статті американського кримінального кодексу названий злочин, пов'язаний з порушенням податкового законодавства. Ця стаття кримінального кодексу США містить важливі доповнення, які дозволяють кваліфікувати практично всі відомі юристам-практикам правопорушення, пов'язані з відмиванням грошей. Тому не дивно, що основні положення цієї статті запозичені і відтворені в законодавчих актах ряду держав. Це пов'язане здебільшого з тим, що серйозну гостроту останніми десятиліттями набула проблема міжнародної організованої злочинності.

Обсяги і масштаби відми вання "брудних" грошей
Організація процедури відмивання "брудних" грошей
Стадії процесу відмивання "брудних" грошей
Способи відмивання "брудних" грошей
А. Особливості відмивання грошей на стадії розміщення
Б. Способи відмивання грошей на стадії маскування
В. Способи відмивання грошей у стадії інтеграції
24.2. Розпізнавання операцій, пов'язаних з відмиванням ''брудних" грошей
Збирання і накопичення інформації
Оброблення даних
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru