Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПОЛЕТИКА Григорій Андрійович

Український політичний і громадський діяч

Народився 1725 р. в м. Ромни (нині Сумська область). Походив з українського старшинського роду. Закінчивши 1745 р. Київську академію, працював перекладачем з латинської та німецької мов у Петербурзькій академії наук.

У 1764—1773 рр. був головним інспектором шляхетного корпусу. Громадська діяльність Г. Полетики була спрямована на урівнення в правах українського шляхетства з російським дворянством. У1767—1769 рр. був депутатом Уложенної комісії від шляхетства Лубенського полку зі складання »Нового уложення». У виступах на засіданнях комісії та у творі »Історична звістка, на якій основі Мала Росія була під республікою Польською...» обстоював принципи автономного управління в Лівобережній Україні, обґрунтовував феодальні права і привілеї козацької старшини.

Г. Полетика був одним з найосвіченіших представників України в Петербурзі. Його бібліотека нараховувала кілька тисяч томів і, як писав він у листі до президента Адміралтейств-колегії М. Голеніщева-Кутузова, »була однією з кращих у Російській державі». 1771 р. бібліотека згоріла. Однак Г. Полетика зумів зібрати нову (переважно книги з історії України), яку зберігав у своєму маєтку неподалік від Ромнів.

Працюючи у 60-х роках XVIII ст. інспектором навчальної частини Московського кадетного корпусу, Г. Полетика всіляко підтримував розвиток літературної творчості викладачів, упроваджував друковані підручники тощо.

Він автор »Записки про початок Київської академії». Деякі історики (зокрема, О. Лазаревський) вважали Г. Полетику та його сина В. Полетику авторами »Історії Русів», опублікованої 1846 р. О. Боденським. Працював над історією України, однак роботу не завершив. Він також уклав шестимовний словник (російською, старогрецькою, латинською, французькою, німецькою та англійською мовами), який, на його думку, мав »сприяти

молодим людям у навчанні тих мов, котрі найславнішими в світі й найпотрібнішими наукам вважаються». Помер 8 грудня 1784 р. у Петербурзі.

ПОЛУБОТОК Павло Леонтійович
ПРОКОПОВИЧ В’ячеслав Костянтинович
РОЗУМОВСЬКИЙ Кирило Григорович
РОЗУМОВСЬКИЙ Олексій Григорович
САГАЙДАЧНИЙ Петро Кононович (Конашевич-Сагайдачний)
САЛІКОВСЬКИЙ Олександр Хомич
САМОЙЛОВИЧ Іван Самійлович
СІРКО Іван Дмитрович
СКОРОПАДСЬКИЙ Іван Ілліч
СКОРОПАДСЬКИЙ Павло Петрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru