Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КОПИНСЬКИЙ Ісая

Український церковний діяч, письменник

Рік народження невідомий. Походив з української право-X славної шляхти. Був ігуменом Межигірського та Києво-Братського монастирів, одним із засновників Київської братської школи. У 20-х роках XVII ст. обіймав посади єпископа в Перемишлі, Смоленську, Чернігові. Брав участь у боротьбі проти унії.

І. Копинський — автор твору »Алфавіт духовний», який набув широкої популярності серед східних і південних слов’ян (спочатку він поширювався у списках і лише в 1710 р. був виданий окремою книжкою).

У творі порушено проблеми морального, розумного й духовного начал. На думку автора, світ антропоцентричний, але його пізнання недостатнє для людини. Пізнаючи себе, вона розкриває свою двонатурність, тобто те, що вона водночас тілесна і духовна, зовнішня і внутрішня. Перед нею постає дилема: чому віддати перевагу — минущому суперечливому тлінному світові, з яким вона пов’язана тілом, чи своєму внутрішньому єству, розуму, безсмертному духові, яким вона подібна до Бога. Автор радить обрати інший шлях, бо лише він веде до пізнання Бога, єднання з ним, досягнення блаженства не лише на небі, а й на землі.

Концепція самопізнання І. Копинського переростає в теорію »розумного роблення», яка охоплює комплекс послідовних етапів — моральне самовдосконалення, працю, яка стає потребою і радістю, зречення всього тілесного, очищення і просвітлення розуму, самозаглиблення і, нарешті, пізнання Бога та єднання з ним. І тоді ще до воскресіння тіла людина воскресне душею, набуде божественної благодаті, досягне царства небесного.

1631 р. І. Копинського було обрано київським митрополитом, але вже наступного року скинуто й ув’язнено П. Могилою. Звільнившись 1635 р., продовжував виступати проти засилля католицизму в Україні.

Помер 15 жовтня 1640 р.

КОПИСТЕНСЬКИЙ Захарія (псевдонім Азарія)
МОГИЛА Петро Симеонович
МОГИЛЬНИЦЬКИЙ Антон Любич
НЕСТОР ЛІТОПИСЕЦЬ
ОГІЄНКО Іван Іванович
ПРОКОПОВИЧ Феофан
РІЧИНСЬКИЙ Арсен
САКОВИЧ Касіян
СЛАВИНЕЦЬКИЙ Єпіфаній
СЛІПИЙ Йосиф Іванович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru