Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ШУГАЄВСЬКИЙ Валентин Андрійович

Український історик, археолог, краєзнавець

Народився 1884 р. в Києві. Закінчив Петроградський археологічний інститут. Упродовж восьми років працював у відділі монет і медалей Ермітажу. Був дійсним членом наукових інституцій Москви, Петербурга, Києва. З 1908 р. почалося його співробітництво з Чернігівською вченою архівною комісією. Йому належать найцікавіші знахідки на Татарській Гірці поблизу Чернігова (про це він доповів на XV Археологічному з’їзді у Новгороді 1911 р.).

Упродовж 1911—1912 рр. В. Шугаєвський у складі членів комісії Є. Карноухова та К. Ставровського обстежив басейн річки Остер. Вони першими виявили городище доби Київської Русі поблизу с. Виповзів та провели розкопи.

Велику увагу вчений приділяв упорядкуванню та поповненню історичного музею Архівної комісії — разом із Є. Карноуховим склав каталог музею, вивчав скарби монет. У 1918— 1919 рр. працював у відділі охорони пам’яток давнини й мистецтва в Головному управлінні мистецтв і національної культури.

У 1918 р. опублікував наукову працю »Монета и денежный счет в Левобережной Украине в XVII в.». Книжкою було започатковано вивчення монет і методів грошової лічби українського ринку XVII ст.

На початку 20-х років В. Шугаєвський очолював відділ українських старожитностей, був директором Державного музею. Докладав чимало зусиль для врятування від загибелі історико-культурних цінностей під час ліквідації монастирів на Чернігівщині у 1922—1923 рр.

У 20-х роках видав кілька наукових праць, зокрема про топографію Чернігова XVIII ст.

У 30-х роках В. Шугаєвський — професор нумізматики у Київському інституті археології, Всеукраїнському археологічному комітеті. Досліджував скарби римських монет і медалей, готував нумізматичну карту України. Напередодні війни працював науковим співробітником Всеукраїнського історичного музею в Києві, з 1943 р. — у музеях Самбора та Праги. Після другої світової війни жив в еміграції у Німеччині та США. 1952 р. в науковому збірнику Української вільної академії наук було опубліковано його дослідження »Монета і грошова лічба на Україні в XVII ст.».

Помер 1966 р. в еміграції.

ШУЛЬГІН Яків Миколайович
ШУХЕВИЧ Володимир Осипович
ЩЕРБАЦЬКИЙ Григорій
ЩУРАТ Василь Григорович
ЮРИНЕЦЬ Володимир Олександрович
ЮРКЕВИЧ Памфіл Данилович
ЯВОРНИЦЬКИЙ Дмитро Іванович
Митці і дослідники мистецтва
АЙВАЗОВСЬКИЙ (Гайвазовський) Іван Костянтинович
АКИМЕНКО (Якименко) Федір Степанович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru