Продуктивність можна розглядати в різних аспектах. Традиційний підхід — це вимірювана продуктивність праці, яка характеризує ефективність затрат праці в матеріальному виробництві.
Класичне поняття продуктивності зображено у вигляді схеми (рис. 65).
Рис. 65 Загальне поняття продуктивності
Підвищення продуктивності — результат управління і втручання у вирішальні перетворення. Воно відбувається за дотримання будь-якої з перелічених нижче умов:
• продукція зростає, затрати зменшуються;
• продукція зростає, затрати залишаються незмінними;
• продукція зростає, затрати зростають, але повільнішими темпами;
• продукція залишається незмінною, затрати зменшуються;
• продукція скорочується, затрати скорочуються, але швидшими темпами.
Алгоритм процесу управління продуктивністю операційної системи організації охоплює такі етапи:
• чітке встановлення межі системи;
• визначення організаційного оточення;
• ухвалення цілей організаційної системи;
• виокремлення основних підгруп ресурсів, які споживає операційна система;
• визначення основних видів перетворень, які мають місце в операційній системі з метою перетворення витрат у продукцію;
• планування бажаних результатів, які сподіваються отримати від реалізації продукції;
• розроблення критеріїв чи вимірювачів результативності та їхніх пріоритетів;
• визначення видів і пріоритетів коефіцієнтів продукції, витрат, які забезпечують менеджера допоміжною корисною інформацією продукціонування системи;
• розробка критеріїв оцінки, регулювання зворотного зв'язку та планування поліпшень.
Традиційно ефективність використання трудових ресурсів на вітчизняних підприємствах втілюється в зміні продуктивності праці — результативному показникові роботи підприємства, в якому поєднуються задовільні сторони роботи та її недоліки.
Продуктивність живої праці визначається затратами робочого часу в даному виробництві, на даному підприємстві, а продуктивність суспільної праці — затратами живої і суспільної праці.
Загальноприйнятий рівень продуктивності праці характеризується двома показниками:
• виробленням продукції за одиницю часу (прямий показник);
• трудомісткістю виготовлення продукції (зворотний показник).
Ці показники виробітку та трудомісткості представлені такими формулами:
де b — виробіток продукції за одиницю часу;
В — обсяг виробленої продукції;
Т — затрати живої праці на виробництво продукції;
t — трудомісткість виготовлення продукції.
Залежно від складу трудових затрат розрізняють:
• технологічну трудомісткість, яка охоплює всі затрати основних працівників, tтех;
• трудомісткість обслуговування виробництва, що вбирає затрати допоміжних робітників, tобсл ;
• трудомісткість управління виробництвом, яка охоплює затрати праці ІТП, службовців, персоналу обслуги та охорони, tупр
• повну трудомісткість, яка являє собою затрати праці всіх категорій промислово-виробничого персоналу:
Важливим етапом аналітичної роботи на підприємствах є пошук резервів продуктивності праці, розробка організаційно-технічних заходів реалізації цих резервів.
Сучасна вітчизняна класифікація резервів підвищення продуктивності праці вирізняє такі групи:
• підвищення технічного рівня: механізація та автоматизація виробництва, запровадження нових видів обладнання; впровадження нових технологічних процесів; поліпшення конструктивних властивостей виробів; поліпшення якості сировини й конструктивних матеріалів;
• поліпшення організації виробництва і праці: підвищення норм і зон обслуговування; скорочення кількості робітників, які не виконують норм; спрощення структури управління операційною системою; автоматизація облікових та обчислювальних робіт; зміна робочого періоду; підвищення рівня спеціалізації виробництва;
• структурні зміни у виробництві: зміна питомої ваги окремих видів продукції; зміна трудомісткості виробничої програми; зміна частки купованих напівфабрикатів і комплектуючих виробів; зміна питомої ваги нової продукції.
10.6. Управління трудовими ресурсами
Розділ 11. ЕКОЛОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ
11.1. Сучасна екологічна ситуація в Україні
11.2. Суть екологічного менеджменту
11.3. Стандарти й міжнародні рекомендації в галузі систем екологічного менеджменту
Британський стандарт у галузі систем екологічного менеджменту BS 7750.
Серія міжнародних стандартів системи екологічного менеджменту ISO 14000.
11.4. Роль екологічного менеджменту у формуванні конкурентоспроможності
11.5. Шляхи формування екологічного менеджменту в Україні