Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 3. Система криміналістики

Знання, які формуються в результаті вивчення криміналістикою свого предмету, утворюють зміст даної науки. Зміст кожної науки складається з певним чином структурованих елементів, які знаходяться між собою у взаємозв'язку і утворюють систему знань.

Система криміналістики уявляє собою сукупність взаємно пов'язаних теоретичних положень і практичних рекомендацій з розслідування злочинів структурованих на чотири розділи, які при формуванні навчального курсу можуть утворювати змістовні модулі.

1. Загальна теорія криміналістики (загальнотеоретичні положення ) - це сукупність теоретичних положень найбільш загального характеру, які є базовими для інших розділів. По-перше, до неї віднесені положення наукознавчого характеру: вчення про предмет та історію розвитку криміналістики; методи і систему криміналістики; її зв'язки з іншими науками та деякі інші знання про криміналістику як науку. По-друге, до загальнотеоретичних віднесені вчення про загальні криміналістичні методи, які використовуються при розслідуванні злочинів: діагностику, ідентифікацію і встановлення групової належності; версії і прогнозування; використання спеціальних знань (спеціальних методів інших наук) та деякі інші.

2. Криміналістична техніка ~ це сукупність теоретичних положень про механізм утворення окремих видів слідів злочину і розроблюваних на їх основі технічних засобах (інструментах і матеріалах), прийомах їх використання для виявлення, фіксації, вилучення і дослідження доказів. В основі криміналістичної техніки знаходяться знання закономірностей утворення інформації про злочин і використання досягнень природничих і технічних наук у практиці боротьби зі злочинністю. Криміналістична техніка включає в себе такі елементи: криміналістичну фотографію, звуко і відеозапис; трасологію; судову балістику і вибухо-техніку; криміналістичне дослідження документів; криміналістичне ототожнення людини за ознаками зовнішності та деякі інші.

3. Криміналістична тактика е розділом, який включає теоретичні положення і практичні рекомендації щодо визначення і вирішення окремих (тактичних) завдань розслідування на шляху реалізації стратегічного завдання кримінального судочинства, визначеного у ст. 2 КПК України. В основі криміналістичної тактики знаходяться знання закономірностей формування слідчих ситуацій, визначення завдань розслідування і вибору засобів їх вирішення, якими виступають окремі слідчі дії, тактичні прийоми та їх комплекси (комбінації, операції). Криміналістична тактика включає в себе положення щодо підготовки і проведення слідчих дій: огляду; обшуку і виїмки; допиту; пред'явлення для впізнання; відтворення обстановки і обставин події.

4. Криміналістична методика є особливим розділом (частиною), який уявляє собою сукупність теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо планування та організації розслідуванню окремих видів злочинів. У методиці реалізуються положення криміналістичної техніки і тактики з урахуванням особливостей завдань, що вирішуються при розслідуванні різних злочинів. В основі криміналістичної методики знаходяться знання закономірностей механізму вчинення злочинів окремих видів, а також закономірностей їх розслідування, пов'язаних з формуванням слідчих ситуацій та їх впливом на проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів. Криміналістична методика включає в себе методики розслідування злочинів окремих видів (вбивств, зґвалтувань, крадіжок, грабежів, розбоїв, шахрайств та інших).

4. Зв'язок криміналістики з іншими науками та її значення у професіональній підготовці фахівців для правоохоронних органів
Глава 2. Криміналістична ідентифікація і діагностика
1. Поняття і наукові засади криміналістичної ідентифікації
2. Об'єкти криміналістичної ідентифікації
3. Види, суб'єкти, форми криміналістичної ідентифікації
4. Поняття, об'єкти, види, суб'єкти, форми встановлення групової належності
5. Загальна характеристика етапів (стадій) ідентифікації та встановлення групової належності
6. Поняття, об'єкти, види, суб'єкти, форми криміналістичної діагностики
7. Значення криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики в кримінальному судочинстві, використання їх даних у інших сферах юридичної практики
РОЗДІЛ II. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТЕХНІКА
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru