Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 4. Зв'язок криміналістики з іншими науками та її значення у професіональній підготовці фахівців для правоохоронних органів

Хоча криміналістика і використовує теоретичні положення і методи природничих і технічних наук, за своєю природою вона є юридичною наукою, оскільки тісно пов'язана з кримінальним правом, кримінальним процесом і кримінологією, які утворюють блок (цикл) кримінальних наук. Цей зв'язок у значній мірі обумовлений спільним об'єктом вивчення цих наук, який утворюють два взаємопов'язаних види людської діяльності "злочинна діяльність-боротьба зі злочинністю.

Криміналістика і наука кримінального права.

Зв'язок криміналістики і кримінального права визначається тим що ці науки мають спільний об'єкт вивчення, яким виступає злочинна діяльність. При цьому пріоритетність належить кримінальному праву, оскільки саме там формується поняття злочину взагалі і поняття злочинів окремих видів. Принципово важливою для криміналістики є кримінально-правові категорії "склад злочину", "спосіб злочину", "співучасті у злочині" та інші, які є визначальним для багатьох теоретичних положень криміналістики.

Потрібно зазначити, що основоположник криміналістики - Галс Гросс вважав криміналістику допоміжною наукою щодо кримінального права та визначав її як вчення про реалії кримінального права.2 Особливо наочно проявляється цей зв'язок у такій частині криміналістики, як методики розслідування злочинів окремих видів. їх побудова відповідає структурі особливої частини кримінального права, наукові положення якої є вихідними у відповідних криміналістичних методиках. Зокрема, кримінально-правова характеристика злочинів окремих видів є базою для формування криміналістичної характеристики відповідних злочинів і розробки рекомендацій щодо завдань розслідування і засобів їх вирішення.

Криміналістика і наука кримінального процесу.

Зв'язок криміналістики і кримінального процесу також визначається тим, ці дві науки мають спільний об'єкт вивчення, яким виступає діяльність з розслідування злочинів (боротьба зі злочинністю). Як і у випадку з кримінальним правом, криміналістика виконує допоміжну роль - її рекомендації ґрунтуються на процесуальних положеннях і фактично спрямовані на реалізацію процесуальних приписів. Кримінально-процесуальна наука визначає статус учасників кримінального процесу, порядок проведення слідчих дій і, відповідно, межі застосування тактичних прийомів, науково-технічних засобів, методичних рекомендацій. З іншого боку потрібно зазначити, що неодноразово розроблювані у криміналістиці положення і рекомендації відтворювалися у статтях кримінально-процесуального законодавства, перетворюючись у його приписи. Наприклад, криміналістичні рекомендації щодо використання при розслідуванні злочинів такого методу пізнання як експеримент сприяли появі в кримінально-процесуальних кодексах такої слідчої дії як відтворення обстановки і обставин події. Тому для науки кримінального процесу і криміналістики спільними є низка теоретичних положень, наприклад, теорія судових доказів, вчення про слідчі дії та деякі інші.

Криміналістика і кримінологія.

Зв'язок криміналістики і кримінології також ґрунтується на спільній частині об'єкта вивчення, якою є злочинна діяльність. Кримінологія вивчає злочинну діяльність з точки зору її детермінації певними факторами (причини і умови, що сприяють злочинності) і має завданням розробку рекомендацій щодо усунення або нейтралізації цих факторів. Оскільки кримінологічні положення і рекомендації реалізуються в діяльності з розслідування злочинів, предметні області кримінології і криміналістики перетинаються. Кримінально-процесуальний закон вимагає від органу дізнання, слідчого, прокурора при провадженні дізнання досудового слідства і судовому розгляді кримінальної справи виявляти причини і умови, які сприяли вчиненню злочину, а встановивши їх приймати заходи щодо усунення (ст. 23,23-1 КПК України). Відповідно у криміналістичній методиці розробляються рекомендації щодо реалізації даного припису (профілактична діяльність слідчого). При цьому як вихідні використовуються кримінологічні концептуальні положення щодо детермінації злочинів, поняття причин злочинності і окремих злочинів, поняття умов, що сприяли вчиненню злочинів. Тобто криміналістична методика виступає каналом впровадження теоретичних положень кримінології у практичну діяльність органів дізнання і досудового слідства.

Таким чином, входячи у блок кримінально-правових наук, криміналістика відіграє важливу роль у професійній підготовці фахівців для правоохоронних органів. По-перше, криміналістика як прикладна наука, націлена на формування системи знань і практичних умінь, необхідних для розслідування злочинів. В результаті вивчення криміналістики випускник юридичного вищого навчального закладу повинен:

1) знати: види слідів злочинів, механізм їх утворення; правила виявлення, фіксації, вилучення, аналізу слідів злочину - джерел доказів та їх використання для висунення версій і вирішення завдань розслідування тощо;

2) уміти: використовувати криміналістичну техніку з метою виявлення, фіксації та вилучення слідів злочину; використовувати тактичні прийоми проведення слідчих дій; планувати та організовувати розслідування злочинів окремих видів тощо.

По-друге, криміналістика виступає каналом впровадження у практичну діяльність правоохоронних органів нормативно-правових приписів і концептуальних положень кримінального права, кримінального процесу і кримінології.

Глава 2. Криміналістична ідентифікація і діагностика
1. Поняття і наукові засади криміналістичної ідентифікації
2. Об'єкти криміналістичної ідентифікації
3. Види, суб'єкти, форми криміналістичної ідентифікації
4. Поняття, об'єкти, види, суб'єкти, форми встановлення групової належності
5. Загальна характеристика етапів (стадій) ідентифікації та встановлення групової належності
6. Поняття, об'єкти, види, суб'єкти, форми криміналістичної діагностики
7. Значення криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики в кримінальному судочинстві, використання їх даних у інших сферах юридичної практики
РОЗДІЛ II. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТЕХНІКА
Глава 3. Загальні положення криміналістичної техніки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru