Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 2. Огляд документів і криміналістичні правила поводження з документами - речовими доказами

Слідчий огляд документів - це слідча дія, яка проводиться слідчим на підставі і з дотриманням норм кримінально-процесуального закону, що полягає у вивченні документів за допомогою необхідних прийомів і засобів з метою виявлення і фіксації загальних даних документів, а також ознак і особливостей, що можуть свідчити про факт скоєння чи приховування скоєного злочину й обставини, що мають значення для справи.

Слідчий огляд документів має своєю метою безпосереднє вивчення (сприйняття документів), фіксацію і вилучення деяких з них у якості речових або письмових доказів для розслідування або запобігання злочинам.

Огляд документів є різновидом спеціальної слідчої дії - огляду, що регламентується ст.ст. 190,191, 195 КПК України. Основним змістом цієї слідчої дії є вивчення документів з метою встановлення їхніх групових характеристик за змістом, виявлення їхніх індивідуальних ознак, встановлення справжності (дійсності), відображення загального стану, а також виявлення ознак підроблення.

Огляд може бути як самостійною слідчою дією, так і проводитися в рамках інших слідчих дій. В останньому випадку місце огляду документів визначається місцем відповідної слідчої дії. Однак ретельне дослідження документів навряд чи можливо, наприклад, у будинку підозрюваного при проведенні обшуку. Тому рекомендується проводити повторний огляд документів як самостійну слідчу дію, якщо спочатку такий огляд проводився в рамках інших слідчих дій. А в ході проведеної слідчої дії варто лише встановити кількість і призначення виявлених документів, описати їх у протоколі і вилучити.

Основні завдання слідчого огляду документів.

1. Визначення загальної характеристики документа. Потрібно з'ясувати, ким вин виданий, про що говориться в документі, тобто який його зміст, які реквізити наявні на документі, який зовнішній вигляд документа.

2. Встановлення ознак і особливостей, що можуть свідчити про факти й обставини, важливі під час розслідування кримінальної справи. Для вирішення цього завдання вивчаються зміст і форма документа; матеріали документа (папір, матеріал для його виготовлення), окремі фрагменти документа, відбитки печаток, штампів, тексти й ін. Документи можуть свідчити про доказові факти сукупністю наступних ознак або особливостей:

а) перебуванням у певному місці або у певної особи;

б) змістом, що вказує на певні обставини справи, належність документа певній особі тощо;

в) виконанням у цілому або в окремих частинах (фрагментах) певною особою, на певному принтері, друкарській машині і т. д., а також виконанням не цією особою, а кимось іншим і т. д.;

г) наявністю певних змін шляхом підчищень, дописок, травлення, вставок і т. д.;

д) наявністю певних ознак і особливостей (складки, залиті або закреслені елементи й ін.)" що вказують на спосіб виготовлення або використання документа і т. д.

3. Індивідуалізація й опис документів, що можуть бути речовими доказами, документи слід описувати в протоколі так, щоб виключалися сумніви в тому, що виявлені або надані та залучені до справи саме ці документи і саме в цьому їхньому стані. У протоколі повинні бути описані ознаки, що у достатньому ступені індивідуально характеризують кожний документ.

4. Виявлення ознак, які сприяють розшуку виконавця документа або засобів виготовлення документа, для виявлення злочинця і з'ясування обставин підготовки і скоєння злочину.

Крім названих основних завдань огляду документів, вирішуються певні окремі завдання або окремі питання, що виникають у зв'язку з конкретними обставинами справи, характером і особливостями документів, що оглядаються.

Під час огляду документів згідно закону залучаються поняті та спеціалісти. Важливо, щоб особи, запрошені як поняті, не мали дефектів зору, які перешкоджають посвідченню виявлених фактів і результатів огляду (наприклад, ускладнені форми короткозорості або далекозорості, дальтонізм та ін.). Корисно вибирати як понятих осіб, знайомих із діловодством і правилами складання документів: діловодів, рахункових працівників, секретарів (крім секретарів, що працюють у правоохоронних органах).

Участь спеціаліста під час огляду документів допомагає слідчому більш швидко і точно розібратися в сутності і значенні для розслідуваної справи документів, що оглядаються, виявити і правильно описати ті або інші ознаки, виявлені в них. У ході огляду слідчий може консультуватися у спеціаліста щодо тих або інших спеціальних питань. Але ні питання, ні відповіді на них не повинні фіксуватися в протоколі огляду, хоча думка спеціаліста з цього приводу може посприяти слідчому при подальшому розслідуванні у справі.

Під час слідчого огляду документів виявлення і вивчення особливостей і ознак проводиться шляхом спостереження, тобто зорового сприйняття. При звичайних умовах спостереження "неозброєним оком" неможливо розрізнити дрібні і найдрібніші деталі (наприклад, штрихи), знайти незначні розходження в кольорі штрихів та ін. Хоча у ряді випадків подібні ознаки свідчать про підроблення або інші важливі особливості документа. Для їхнього виявлення необхідно використовувати належні науково-технічні засоби і прийоми, розроблені криміналістикою.

Під час проведення огляду документів можуть використовуватися такі науково-технічні засоби:

* освітлювальні прилади (наприклад, звичайна настільна лампа);

o спеціальні засоби криміналістичної техніки, що містяться в слідчому чемодані (світлофільтри, мікроскоп, лупа, ультрафіолетовий освітлювач, інфрачервоний перетворювач тощо);

o засоби виміру і порівняння (штангенциркуль, лінійка, мікрометр, вимірювальна лупа тощо);

* пакувальні матеріали (паперові конверти, картонні коробки, поліетиленові пакети тощо);

o засоби для опечатування документів (скотч, сургуч, клей тощо);

* засоби для виявлення пальців рук на папері (набір порошків білого та чорного кольорів, хімічні розчини).

Під час огляду документів слід дотримуватися певних загальних та спеціальних правил поводження з документами - речовими доказами, нехтування якими може призвести до їх втрати або псування.

Загальні правила:

1) документи не слід підшивати в кримінальну справу, їх потрібно зберігати при справі в пакеті;

2) потрібно намагатися зберігати документи в розгорнутому вигляді; якщо ж формат не дозволяє це зробити, то складати можна тільки по старих складках (утворення нових може ускладнити вирішення низки питань експертом);

3) на пакеті з документами повинне бути зазначене точне найменування документа, що зберігається в ньому; якщо документ не має дати, номера або інших помітних ознак, то варто наводити слова, з яких він починається і якими закінчується;

4) написи на пакетах повинні робитися до того, як у пакети будуть складені документи, тому що на документах утворяться сліди надавлення від пишучого приладу, що можуть бути прийняті експертом за такі, що стосуються кримінальної справи;

5) на документах не можна робити будь-яких позначок (проставляти номера аркушів кримінальної справи, робити креслення тощо);

6) вивчаючи документи самостійно, пред'являючи їх під час допитів тощо, слідчий ні в якому разі не повинен користуватися в якості вказівки пишучими приладами, тому що навіть малопомітні або непомітні для неозброєного ока штрихи, що можуть при цьому утворитися, ускладнять проведення експертизи;

7) вилучаючи документи з підшивки, слідчий не повинний їх виривати;

8) при огляді і попередньому дослідженні проїзних квитків ні слідчий, ні спеціаліст не повинні застосовувати методи і засоби, що можуть якось зашкодити документу (не можна застосовувати міцні ультрафіолетові лампи, виявляти невидимі записи хімічними і механічними засобами й ін.);

9) без необхідності не слід пред'являти допитуваному оригінал документа, тому що він може бути навмисно їм пошкоджений, потрібно користуватися фотографічними копіями або ксерокопіями;

10) найбільш важливі документи потрібно зберігати, вивчати і пред'являти в поліетиленових пакетах таких розмірів, щоб у них документи містилися в розгорнутому вигляді; виймати їх із поліетиленових пакетів потрібно тільки у випадках особливої необхідності; перед тим, як помістити документ у пакет, документ варто просушити.

Спеціальними правилами рекомендується керуватися при поводженні з розірваними або старими документами, документами, що постраждали від вологості, впливу високої температури.

Згідно із ст. 195 КПК України протокол огляду складається з додержанням загальних правил щодо складання протоколу слідчих дій, передбачених у статті 85 цього Кодексу. В протоколі зазначають підстави для проведення огляду, описують все, що було виявлено, в тій послідовності, в якій це відбувалося, і в тому саме вигляді, в якому спостерігалось під час проведення дії. До протоколу додають відповідні схеми, фотознімки, плани, документи.

3. Наукові засади криміналістичного почеркознавства і авторознавства
4. Почеркознавча і авторознавча експертизи.
5. Техніко-криміналістична (технічна) експертиза документів
Способи матеріального підроблення документів
Види технічної експертизи документів
Глава 8. Криміналістична габітологія
1. Поняття, природничо-наукові засади криміналістичної габітології, її значення для розкриття і розслідування злочинів
2. Поняття, елементи, ознаки зовнішнього вигляду людини, їх класифікація, властивості та ідентифікаційне значення
3. Джерела інформації про ознаки зовнішності людини, способи її одержання
4. Загальна характеристика криміналістичних методів, засобів і прийомів фіксації ознак зовнішнього вигляду людини
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru