Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - Слідчий огляд документів

Слідчому огляду вилучених документів передує їх "попереднє" дослідження для виявлення серед них речових доказів, які пізніше підлягатимуть слідчому огляду та подальшому долученню до справи. Звичайні ж письмові докази лише зберігаються у справі. Такий організаційний захід не замінює документальної ревізії, а дозволяє зосередити увагу на документах, використаних злочинцем для вчинення викрадення.

Процес огляду слідчим документа має на два основних етапи: а) виявлення та аналіз зовнішніх ознак і реквізитів; б) аналіз змісту - та здійснюється від загального змісту документа до важливої для справи частини.

Виділяють такі особливості тактики проведення огляду документів під час розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

По-перше, для з'ясування відповідності документа необхідній формі перевіряють реквізити документа. Так, до обов'язкових первинних реквізитів облікової документації відносять: найменування; дату складання документа; назву організації, від імені якої складено документ; стислий зміст господарської операції та її вимірювачів натуральному та грошовому еквіваленті; найменування посадових осіб, відповідальних за ведення господарської операції та правильність її оформлення; особові підписи зазначених осіб та їх розшифрування. До реквізити) машинограми відносять: назву (вид) машинограми; її номер; назву організації, що створила електронний документ та видала його копію - машинограму; ідентифікаційні реквізити осіб, відповідальних за його створення; окремі реквізити операції (номер операції, дата й час здійснення кожної операції, їх кількість, загальна сума, яка підлягає оплаті в касі, сума отриманих грошей, сума залишку в разі оплати).

По-друге, для усвідомлення достовірності форми документа в таких справах слідчий огляд машинограми - копії електронного документа щодо розрахунки) - повинен здійснюватися невідривно від безпосереднього огляду електронного документа з використаним допомоги відповідного спеціаліста. Слідчий може самостійно з'ясувати питання стосовно візуально виявлених протиріч у формі традиційного документа (наприклад печатки та штампа - відповідність печатки найменуванню підприємства, яке вона засвідчує, тощо), але без спеціаліста він не може встановити особливості підроблення форми документа. З'ясувати ознаки матеріального підроблення практично неможливо, якщо об'єктом дослідження є не оригінал, а будь-яка копія документа, виконана на ксерокопіювальному апараті або з використанням засобів комп'ютерної техніки.

По-третє, зміст документа перевіряють відповідно до відомих слідчому обставин учинення злочину, достовірність яких встановлено, з метою виявлення протиріч у змісті або нових фактів. Будь-який різновид розкрадання може бути відбито в облікових документах у одній із трьох форм: у вигляді протиріч у змісті одного документа; протиріч декількох взаємопов'язаних документів; протиріч ідентичних документів. Про підробки в бухгалтерських документах свідчать невідповідності в порядку їх оформлення і руху, невідповідність первинних та супровідних документів, нереальне відображення конкретної господарської операції. Тому рекомендовано застосовувати такі групи методів аналізу документів: формальну, нормативну та арифметичну перевірку окремого документа; метод зустрічної перевірки та взаємного контролю щодо взаємопов'язаних документів; метод поновлення кількісного обліку та метод порівняльного аналізу документів щодо таких, що відбивають однорідні документи, або машинограм та їх електронних форм.

По-четверте, під час огляду та зберігання документів необхідно поводитися з ними відповідним чином: не допускати перекручування форми та змісту, його зовнішнього вигляду; за потреби залучення цих документів до інших слідчих дій необхідно користуватися їх копіями.

Слідчий огляд носіїв електронної інформації
Допит свідків, підозрюваних (обвинувачених)
Призначення судових експертиз
Глава 23. Методика розслідування злочинів проти безпеки виробництва
1. Криміналістична характеристика злочинів проти безпеки виробництва
Слідова картина злочину
Характеристика особи потерпілого
Характеристика особи злочинця
2. Особливості порушення кримінальних справ за ознаками злочинів проти безпеки виробництва та початкового етапу розслідування
3. Особливості наступного етапу розслідування злочинів проти безпеки виробництва
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru