Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - Слідчий огляд носіїв електронної інформації

Слідчий огляд таких предметів рекомендовано проводити до призначення експертизи. Організація огляду засобів комп'ютерної техніки аналогічна до організації їх огляду під час обшуку та виїмки. Тому особливу увагу слід приділити особливостям опису окремих засобів комп'ютерної техніки, що обґрунтовано специфікою, пов'язаною з їх природою.

Носії електронної інформації описують із дотриманням таких загальних правил: а) дослідження відбувається від зовнішнього змісту (як технічного приладу) до внутрішнього (як інформації в електронній формі) та від індивідуальних ознак до тих, які свідчать про зв'язок зі злочинними діями; б) детальний їх огляд під час вилучення не виключає їх огляду як окремого предмета; в) до участі залучають експерта-криміналіста й висококваліфікованого спеціаліста з певного виду комп'ютерних технологій.

У ході слідчого огляду опис ЕОМ здійснюється за наступним планом.

1. Опис ЕОМ: а) розташування робочих механізмів ЕОМ та периферійних пристроїв відносно один одного на момент огляду та в просторі; б) тип, марка, конфігурація, колір, заводський та (якщо наявний) інвентарний номер системного блоку й кожного периферійного пристрою, що входить до нього у комплекті; в) тип, колір та індивідуальні особливості кожного з'єднувального та електропостачального проводу; г) стан ЕОМ на момент огляду (чи підключений до електропостачання); д) зміст інформації на моніторі; е) технічний стан (зовнішній стан корпусів, комплектність, працездатність пристроїв); ж) тип джерела електропостачання, його тактико-технічні характеристики й технічний стан; з) детальний опис змін, не передбачених стандартами конструкції ЕОМ.

2. Опис збирання інформації в електронній формі: а) процес збирання ЕОМ та периферійних пристроїв у комплект, наявний на час вилучення та підключення до електропостачання; б) наявність або відсутність програмних засобів захисту інформації, її зчитування та відправлення за технічними каналами; в) результати тестування спеціалістами з метою виявлення прихованої, раніше знищеної інформації; г) зміст архітектури інформації, що зберігається у ЕОМ та її периферійних пристроях; зміст самої інформації; д) роздрукування інформації на папері друкарськими засобами (за необхідності), тип, моделі та характеристики яких описують у протоколі; є) повторне, відповідно до закону, упакування у визначеній послідовності носіїв електронної інформації; упакування паперових носіїв отриманої інформації.

Огляд фізичних накопичувачів комп'ютерної інформації (дискет, оптичних дисків, зйомних вінчестерів, компакт-дисків тощо) має такі особливості: а) на початку огляду необхідно описувати індивідуальні ознаки захисту накопичувача комп'ютерної інформації від підроблення або несанкціонованого копіювання; б) перед дослідженням інформації обов'язкове створення резервної копії інформації; в) на подальшій стадії огляду фіксують загальний обсяг носія комп'ютерної інформації; формат розмітки; обсяг площини, вільної від запису інформації; кількість та номери збійних зон, секторів, ділянок тощо; кількість записаних файлів, програм, каталогів та логічна структура їх розміщення; формат та зміст кожного окремого файлу, програми; г) необхідно технічним способом захистити фізичний накопичувач від запису або стирання з нього інформації.

Перелік предметів огляду цим не вичерпується, можна говорити про пластикові карти, електронні записники, мобільні телефони. Слід пам'ятати, що новітні пристрої (мобільні телефони, пейджери тощо) мають спеціальні функції щодо вмонтованих диктофонів, відеокамер, фотоапаратів, модернізації інформації, користування Інтернетом тощо. Тому отримання в ході огляду цих предметів електронної інформації та їх процесуальне закріплення є додатковим завданням цього слідчого огляду.

Допит свідків, підозрюваних (обвинувачених)
Призначення судових експертиз
Глава 23. Методика розслідування злочинів проти безпеки виробництва
1. Криміналістична характеристика злочинів проти безпеки виробництва
Слідова картина злочину
Характеристика особи потерпілого
Характеристика особи злочинця
2. Особливості порушення кримінальних справ за ознаками злочинів проти безпеки виробництва та початкового етапу розслідування
3. Особливості наступного етапу розслідування злочинів проти безпеки виробництва
4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru