Науково-практичний коментар Закону України "Про нотаріат" - Коротюк О. В. - Стаття 86. Повернення прийнятих у депозит грошових сум і цінних паперів

Повернення грошових сум і цінних паперів особі, яка внесла їх у депозит (дебітору), допускається лише за письмовою згодою на те особи, на користь якої було зроблено внесок (кредитора), або за рішенням суду.

Чинне законодавство передбачає право нотаріуса на видачу з депозиту грошових сум або цінних паперів, а також на їх повернення.

Порядок видачі грошових коштів або цінних паперів розкрито в п. 9 гл. 21 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, відповідно до якого видача з депозиту грошових сум або цінних паперів здійснюється за заявою, яку подає депонент, за заявою та рішенням господарського суду, які подає ліквідатор громадянина - підприємця. На заяві нотаріусом здійснюється службова відмітка про встановлення особи депонента, ліквідатора громадянина - підприємця, реквізити документа, на підставі якого особу було встановлено, та вказується документ, що підтверджує право на одержання депозитних сум (свідоцтво про право на спадщину, рішення суду, довіреність тощо). Видача банками грошових сум депонентам проводиться на підставі платіжних доручень приватних нотаріусів шляхом безготівкового перерахування на рахунок депонента або переказу коштів для виплати депоненту готівкою в банку. Копія платіжного доручення, на підставі якого перераховано грошові суми, залишається у справах державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса. Про одержання від нотаріуса цінних паперів депонент розписується на заяві, указаній у під п. 9.1 п. 9 гл. 21 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Важливо, що видача грошових коштів або цінних паперів з депозиту нотаріуса є виконанням нотаріусом змісту вказаної нотаріальної дії. Так, прийняття зазначених коштів чи цінних паперів у депозит здійснюється безпосередньо з метою їх передачі депоненту (див. коментар до ст. 85 Закону України "Про нотаріат"). Поряд із цим нотаріальна дія вважається вчиненою з моменту прийняття грошової суми чи цінних паперів у депозит.

Видача прийнятих грошових сум чи цінних паперів з депозиту здійснюється за наявності звернення до нотаріуса депонента. Можливе також здійснення їх видачі спадкоємцям після припинення охорони майна (див. коментар до ст. 65 Закону України "Про нотаріат").

Повернення грошових сум або цінних паперів здійснюється особі, яка внесла їх у депозит за правилами, визначеними п. 10 гл. 21 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, згідно з яким повернення грошових сум і цінних паперів особі, що внесла їх у депозит, допускається лише за згодою депонента. Вимога про повернення грошових сум і цінних паперів і згода на їх повернення повинні бути оформлені письмово. Невитребувані з депозиту грошові суми та цінні папери, що підлягають передачі фізичним та юридичним особам, зберігаються в депозиті державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса протягом трьох років і після закінчення встановлених строків їх зберігання підлягають перерахуванню до Державного бюджету України в порядку, установленому чинним законодавством України. Грошові суми, що зберігаються в органах Державної казначейської служби України, спрямовуються до загального фонду державного бюджету України як інші неподаткові, надходження. До державного бюджету наприкінці бюджетного року перераховуються також суми нарахованих банком відсотків за зберігання на поточних рахунках грошових сум, зданих у депозит.

Перерахування невитребуваних грошових сум до бюджету відображається у графі 8 Книги обліку особових рахунків депонентів. Отже, прийняті в депозит грошові суми підлягають:

- видачі депоненту (у разі його звернення до нотаріуса із відповідною заявою);

- поверненню боржнику (у випадку надання письмової згоди депонента та подання нотаріусу боржником письмової вимоги про повернення грошових сум чи цінних паперів);

- перерахуванню до Державного бюджету України (у разі їх неповернення та невидачі протягом трьох років з моменту прийняття в депозит) разом з нарахованими на них відсотками (нарахування відсотків здійснюється, якщо це передбачено договором про відкриття рахунку, укладеного між нотаріусом та банківською установою).

ГЛАВА 14. ВЧИНЕННЯ ВИКОНАВЧИХ НАПИСІВ
Стаття 87. Стягнення грошових сум або витребування майна за виконавчим написом
Стаття 88. Умови вчинення виконавчих написів
Стаття 89. Зміст виконавчого напису
Стаття 90. Порядок стягнення за виконавчим написом
Стаття 91. Строк пред'явлення виконавчого напису
ГЛАВА 15. ВЧИНЕННЯ ПРОТЕСТІВ ВЕКСЕЛІВ, ПРЕД'ЯВЛЕННЯ ЧЕКІВ ДО ПЛАТЕЖУ І ПОСВІДЧЕННЯ НЕОПЛАТИ ЧЕКІВ
Стаття 92. Вчинення протестів векселів
Стаття 93. Прийняття чеків для пред'явлення до платежу і посвідчення неоплати чеків
ГЛАВА 16. ВЧИНЕННЯ МОРСЬКИХ ПРОТЕСТІВ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru