Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів - Сирохман І.В. - 8.8. ПАКУВАННЯ МАРКУВАННЯ І ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ ЦУКЕРОК

Цукерки виготовляють загорнуті і не загорнуті, поштучні і фасовані, а також у вигляді сумішей та наборів. їх загортають в етикетку, етикетку з підгорткою, етикетку з фольгою, етикетку з підгорткою і фольгою або фольгу. Етикетка і підгортка повинні щільно облягати цукерки і легко від них відокремлюватись. У разі загортання цукерок на машинах допускається зміщенність фольги або підгортки відносно етикетки не більше ніж 2 мм і до 5 % цукерок недостатньо щільно загорнутих або з надірваними етикетками в місцях перекручування.

Цукерки випускають ваговими і фасованими. Фасують вироби у коробки, пачки або пакети окремими видами або в наборах. Цукерки загорнуті вагові збивні, суфле і лікерні укладають у ящики рядами масою нетто не більш як: лікерні - 6 кг, збивні - 8 кг, виготовлені за спеціальним замовленням масою нетто не більше ніж 6 кг, решту видів пакують у ящики укладанням або насипанням масою нетто не більш як у ящиках із гофрованого картону - 12; у дощатих або фанерних ящиках - 15 кг. Цукерки Вершкова тянучка і Малютка, що їх виробляють на ірисо-формувально-загортальних машинах, упаковують в ящики насипом масою нетто не більшою ніж 6 кг. Цукерки Пташине молоко випускають такою загорнутими та упакованим в баул.

Незагорнуті цукерки укладають в ящики рядами з перестиланням рядів пергаментом, підпергаментом, парафінованим папером або целофаном чи полімерними матеріалу, дозволеними МО3 України масою нетто до 10 кг. Цукерки Ніжна помадка, Журавлина у цукровій пудрі, Фрукти, цукати та гріхи в шоколаді упаковують в ящики насипом масою нетто до 5 кг, цукерки Київська помадка - до 8 кг.

Маркування на етикетках цукерок включає назву підприємства-виробника, його місцезнаходження і назву цукерок; на коробках додатково: товарний знак, масу нетто, кінцевий термін споживання чи дату виготовлення і термін придатності до споживання, склад продукту із зазначенням назв харчових добавок, що входять до рецептури, інформаційні дні про харчову (білки, жири і вуглеводи) та енергетичну цінність у 100 г цукерок ккал; позначення стандарту, умови зберігання, штрих-код. Транспортна тара з цукерками маркується так само як і карамелі. Під час пакування коробок, пачок, пакетів у термоусадкову плівку не дозволено зазначати кінцевий термін споживання чи дату виготовленні і термін придатності до споживання на зовнішній стороні плівки.

На етикетках і споживчій тарі з цукерками для хворих на діабет додатково зазначають: символ, який характеризує належність продукту до групи виробів для хворих на діабет; вміст (розрахунковий) у 100 г продукту: ксиліту, сорбіту, іншого замінника цукру, загального цукру (у перерахунку на цукрозу) і жиру, г; добову норму вживання (сорбіту, ксиліту), що не перевищує 30 г, іншого замінника цукру - відповідно до рекомендації МОЗ України; напис "Вживати за призначенням лікаря".

Вимоги до якості цукерок. Якість цукерок оцінюють за зовнішнім виглядом, формою, структурою, смаком і запахом. Загорнуті вироби повинні мати цілу обгортку, що щільно їх облягає. Під-гортка може виступати з-під етикетки не більше як на 2 мм.

Поверхня виробів має бути сухою, а глазурованих шоколадною глазур'ю - блискучою, трохи хвилястою, рівною, що повністю покриває корпус, без просвітів або мати малюнок на поверхні. Глазуровані вироби можуть мати просвічування або матовість нижньої сторони цукерок.

У цукерках, оздоблених різними сипкими напівфабрикатами до глазурування або після нього, допускається нерівномірне оздоблення поверхні та просвічення. Для цукерок із збивними, кремово-збивними, фруктовими і желейними корпусами, з корпусами типу нуги та ірисної маси допускаються очка, під час загортання на машинах - злегка надтріснута глазур, що не спричиняє просочування цукеркової маси.

Цукерки неглазуровані повинні мати суху не липку поверхню, в окремих допускаються сліди крохмалю, а в помадних і глазурованих цукровою і помадною глазур'ю, можуть бути на поверхні незначні скупчення кристалів цукру у вигляді світлих плям.

Для цукерок, вироблених на основі кондитерських жирів з додаванням або без додавання горіхів, а також, глазурованих кондитерською глазур'ю, допускається тьмяна поверхня і незначні просвічування корпусу. Для неглазурованих цукерок, що їх виробляють на основі кондитерських жирів методом випресовування, на нижній стороні поверхні допускається легкий світлий наліт.

У цукерках на вафельній основі може бути незначне просвічування корпусу з боків та на денці.

Шоколадні цукерки Асорті та відформовані з шоколадної або кондитерської маси для формування з начинками повинні мати блискучу лицьову поверхню з чітким малюнком, без посивіння і помітних пошкоджень.

Для шоколадних цукерок Асорті та типу Асорті з начинками, цукерок із заспиртованими фруктами, ягодами та з корпусами із сухих ягід і фруктів, у шоколадній або кондитерській глазурі може бути незначне просочування на поверхню цукеркової маси.

Цукерки випускаються відповідної форми, яка повинна бути правильною, без деформації. Вироби, що формуються випресо-вуванням і різанням, можуть мати не рівні зрізи.

Для цукерок, виготовлених на ірисо-формувальних машинах, допускається нерівний зріз і незначна деформація, а для цукерок із сухофруктів та цукатів - незначна деформація.

Для більшості виробів важливою є однорідність структури, рівномірність розподілу твердих включень.

Частину цукерок оцінюють за консистенцією (фруктово-ягідні, помадні, молочні, лікерні, збивні та ін.).

Смак і запах - приємні, гармонійні, характерні для відповідних видів. Цукерки з гідрогенізованими жирами можуть мати присмак, властивий цим жирам. Жировмісні цукерки не повинні мати салистого, прогірклого або іншого неприємного присмаку.

Вологість корпусів кожного виду цукерок нормується стандартом і за необхідності її легко визначити методом висушування до постійної маси. Найвища вологість передбачена для корпусів із заспиртованих фруктів та ягід - 45 %, досить висока - для лікерних, фруктових, желейних, желейно фруктових корпусів з додаванням драглеутворювачів і фруктово-ягідної сировини - 31 %, а з додаванням модифікованого крохмалю та корпусів із цукатів і фруктів - 30 %. Досить висока вологість у фруктово-грильяжних, збивних та кремово-збивних корпусів - 25 %. Найбільш низька вологість передбачена для цукеркової маси на основі кондитерського і рослинного жиру і шоколадно-кремових із какао-масла - 3 %, маси типу праліне із насіння олійних, зернових, бобових культур та інших компонентів і праліне - 4 %.

Масова частка жиру є важливим показником і нормується для наступних корпусів, не меньше, %: помадно-кремових - 13, праліне - 21, двошарових типу Жар-птиця - 22, шоколадно-кремових з какао-маслом - 33 і шоколадно-кремових - 37. Для деяких корпусів передбачена гранична масова частка розчинних вуглеводів (загального цукру у перерахунку на цукрозу), %: марципанові - 75, праліне і цукеркові маси типу праліне із насіння олійних, зернових, бобових культур та інших компонентів - 65.

Стандартом передбачена гранична масова частка редукуваль-них речовин для наступних корпусів, %: помадних та шарів корпусів перед глазуруванням - І4, а з додаванням інвертази - 16; фруктових, желейних, желейно-фруктових всіх типів - 60.

У шоколадних цукерках Асорті масова частка начинки повинна бути не більше ніж 50 %. Масова частка золи, нерозчинної в 10 %-му розчині соляної кислоти повинна бути не більше ніж 0,1 %. Масова частка загального цукру у корпусах, шарах, начинках і неглазурованих цукерках з праліне і марципанових цукеркових мас первинна бути згідно з розрахунковим вмістом за рецептурою і допустимим відхиленням ±3 %.

У корпусів цукерок для хворих на діабет нормується масова частка розчинних вуглеводів і жиру відповідно до розрахункового вмісту за рецептурою з допустимим відхиленням ±3 %.

Показником, що визначає безпечність споживання цукерок, є граничний вміст токсичних елементів, мг/кг: ртуть - 0,001, кадмій - 0,1, миш'як - 0,5, свинець - 1, мідь 15, цинк - 30.

Вміст мікотоксинів і пестицидів у цукерках не повинен перевищувати рівні, передбачені МБВ № 5061 і регламентуються у сировині. Мікробіологічні показники нормуються у розрізі корпусів. Наприклад, дріжджі нормуються у цукерках з лікерним, желейним, помадним, корпусом із зірваних круп, на основі праліне та жирової маси не >50 КУО в 1 г. Плісняві гриби у корпусах лікерних, желейних, помадних, молочних і збивних та типу нуги - 50 КУО в 1 г, а в кремових, на основі праліне та жирової маси - 100 КУО в 1 г, і на основі ядер горіхів - 103 КУО в 1 г.

Патогенні мікроорганізми, у тому числі бактерії роду Сальмонела, не допускаються в 25 г, а бактерії групи кишкових паличок (коліформи) в 1 г цукерок з помадним корпусом, 0,1 г з корпусом кремовим, грильяжним, марципановим, неглазурованих помадних, молочних і 0,01 у цукерках з корпусом фруктовим, желейним, желейно-фруктовим, молочним, збивним, шоколадним, з начинками між шарами вафель.

Обмежується вміст мезофільних аеробних та факультативно- анаеробних мікроорганізмів КУО в 1 г: у цукерках неглазурова-них помадних і молочних - 5102, на основі праліне - 1-І03, а глазурованих шоколадною або кондитерською глазур'ю з корпусом: молочним, збивним, на основі праліне та жирової маси, з начинками між шарами вафель - 5104, фруктовим, желейно-фруктовим - 5103, грильяжним, марципановим - 5102, лікерним, желейним, помадним, шоколадним, із зірваних круп, Асорті та відформованих у кондитерську та шоколадну масу - 5-10 , з кремовим - 5-103.

Масова частка глазурі у глазурованих цукерках, жиру у корпусах, шарах, начинках з праліне і кремових цукеркових мас повинна бути відповідно до розрахункового вмісту за рецептурою з допустимим відхиленням відповідно ±2 і ±3 %.

Масова частка загальної сірчистої кислоти у фруктових корпусах допускається до 0,01 %. Співвідношення вафельного листа і начинки повинно бути відповідно до розрахункових значень за рецептурою граничними відхиленнями ±5 %.

Окремі науковці пропонують використовувати склад летких компонентів, їх зміни, що мають місце під час зберігання цукерок. Індикаторною речовиною реакції окислення є аліфатичні альдегіди, переважно гексаналь, концентрація якого збільшується і через 6 місяців корелює із зміною інших фізико-хімічних показників.

У цукерках можуть зустрічатись наступні дефекти. Рубці на дні виробів з'являються у випадку використання холодної поверхні сітчастого транспортеру. Пухирці повітря у глазурі виникають внаслідок великої швидкості перемішування, або у разі використання холодної глазурі. Внаслідок перетемперування отримують грубу структуру глазурі. Цукрове посивіння може з'явитись за високої вологості навколишнього середовища, переохолодженні, стиканні з вологими предметами.

Деформовані вироби бувають у випадку неправильного розміщення конвеєра, занадто великій швидкості повітря під час обдування глазурованих корпусів, низькій температурі глазурі. Внаслідок високої температури маси і порушення роботи сітчастого транспортера можуть з'явитись "хвостики".

Неповне покриття виникає із-за низької температури глазурі, недостатньо ефективного її перемішування. Розм'якшення глазурі може зустрічатись у випадку її перетемперування або за низької температури плавлення жиру. Маслянистість з'являється за порівняно високої температури плавлення жиру або недотемперування глазурі. Тьмяний глянець виникає у випадку використання обмежено відтемперованої глазурі, за підвищеної вологості навколишнього середовища, неправильного охолодження.

Грубодисперсна помада є наслідком повільного збивання і охолодження маси. Білі плями на поверхні неглазурованих цукерок виникають у випадку недостатної обробки помадних мас, з наступним їх висиханням, кристалізацією, тобто виділенні частини цукру у вигляді кристалів з перенасиченого стану.

8.9. ЗБЕРІГАННЯ ЦУКЕРОК
РОЗДІЛ 9. ДРАЖЕ, ІРИС І ЖУВАЛЬНА ГУМКА
9.1. ДРАЖЕ
9.2. ІРИС
9.3. ЖУВАЛЬНА ГУМКА
РОЗДІЛ 10. ХАЛВА
РОЗІДЛ 11. БОРОШНЯНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
11.1. ВПЛИВ СИРОВИНИ НА ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
11.2. ПЕЧИВО
11.3. КРЕКЕРИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru