Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЧЕПІГА-ЗЕЛЕНКЕВИЧ Яків Феофанович

Український педагог і освітній діяч

Народився 12 травня 1875 р. в с. Мар’янівка на Херсонщині. У 1898 р. закінчив Новобузьку вчительську семінарію. Вчителював у Донбасі. З 1918 р. жив у Києві, викладав у вищих навчальних закладах, брав участь у громадському житті. У 1926 р. переїхав до Харкова, де працював в Українському науково-дослідному інституті педагогіки УРСР (1928—1934). Автор праць з проблем морального і трудового виховання.

У 1913 р. вийшли друком праці »Проблеми виховання і навчання у світлі науки і техніки», »Проект української школи», в яких творчо узагальнено зарубіжний педагогічний досвід. Автор боровся за відродження української національної школи, її становлення і демократичний розвиток. Він вважав, що школа повинна бути продовженням сім’ї. Я. Чепіга-Зеленкевич підкреслював, що вплив учителя має поширюватися за шкільні стіни, вимагав від педагога національного розуміння дитини й національного самовиховання.

У 20-х роках учений дотримувався такої ж чіткої громадянської позиції. Він твердив, що не семирічна, а лише десятирічна народна школа може гарантувати високий загальний рівень освіти.

Свою дидактичну систему вчений будував на надійних психолого-педагогічних підвалинах. Дитина розвивається не стрибкоподібно, зауважував він, а в суворій послідовності. Навчання у нижчій початковій школі має бути загальним розвитком моральних, духовних і фізичних сил дитини і не більше. Він закликав педагогів учитися любити дітей і цією любов’ю спокутувати тяжкий гріх байдужості держави до морального виховання молодого покоління.

Помер 22 серпня 1938 р.

ЧИЖЕВСЬКИЙ Дмитро Іванович
ЧИКАЛЕНКО Євген Харлампійович
ЧУБИНСЬКИЙ Павло Платонович
ШЕСТОВ Лев Ісакович
ШИПОВИЧ Іван Омелянович
ШЛИКЕВИЧ Олександр Полікарпович
ШУГАЄВСЬКИЙ Валентин Андрійович
ШУЛЬГІН Яків Миколайович
ШУХЕВИЧ Володимир Осипович
ЩЕРБАЦЬКИЙ Григорій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru