Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЧИКАЛЕНКО Євген Харлампійович

Український літературознавець, лінгвіст, історик, політолог

Народився 21 грудня 1861 р. в с. Перешори на Херсонщині у родині дрібного урядовця. З вересня 1875 р. він навчався в Єлизаветградському вищому земському реальному училищі 1-го розряду. Тут він познайомився з П. Тобілевичем, з яким одразу перейшли »на українську мову і стали на все життя друзями». На цей період припало знайомство Є. Чикаленка з творами М. Драгоманова, з організаторами Громади, київської Громади, »Отечественных записок». Закінчивши у 1881 р. училище, юнак намагався вступити до Київського та Харківського університетів, до Московської Петровської рільничої академії, проте в 1883 р. його як члена гуртка »Драгоманівська Громада» заарештовують і на п’ять років віддають під гласний нагляд поліції в с. Перешори, де він ревно займався господарством.

Поховавши 1895 р. восьмирічну доньку, Є. Чикаленко на знак пам’яті про неї передав тисячу карбованців до редакції часопису »Киевская старина» для оголошення конкурсу на однотомну популярну »Історію України», а згодом — двадцять п’ять тисяч на будівництво Академічного дому у Львові. Упродовж 1897— 1899 рр. близько знайомиться з О. Кониським, С. Єфремовим, і В. Леонтовичем. За його твердженням, він »все більше і більше втягався в український визвольний рух і нарешті захопився ним усією душею». Після виходу маніфесту 1905 р. українська інтелігенція заснувала газету »Громадська думка», яка вважалася власністю В. Симиренка, В. Леонтовича та Є. Чикаленка. Після ЇЇ закриття поліцією Чикаленко починає видавати »Раду» на кошти від проданих 200 десятин своєї землі.

На початку 1900-х років значно активізувався український рух. Утворилася низка політичних партій, що пропонували багато способів розв’язання національних, політичних та соціально-економічних проблем України. Так, у 1904 р. з ініціативи Є. Чикаленка Українська загальна організація (УЗО), що була федерацією близько 20 громад, багатьох студентських груп та окремих осіб, проголосувала за перетворення на ліберальну партію, яка мала за мету встановлення конституційного правління, проведення соціальних реформ, здобуття повних національних прав українців у межах федеративної Російської республіки. Є. Чикаленко був одним із організаторів й активних діячів Центральної ради.

З літературної спадщини Є. Чикаленка залишились невеликі томи »Щоденника» та »Спогадів» і повісті з українського життя того часу, видані в Америці Українською вільною академією наук та Науковим товариством ім. Т. Шевченка.

Помер 20 червня 1929 р. у Празі.

ЧУБИНСЬКИЙ Павло Платонович
ШЕСТОВ Лев Ісакович
ШИПОВИЧ Іван Омелянович
ШЛИКЕВИЧ Олександр Полікарпович
ШУГАЄВСЬКИЙ Валентин Андрійович
ШУЛЬГІН Яків Миколайович
ШУХЕВИЧ Володимир Осипович
ЩЕРБАЦЬКИЙ Григорій
ЩУРАТ Василь Григорович
ЮРИНЕЦЬ Володимир Олександрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru