Управління людськими ресурсами - Воронкова В.Г. - 14.5. Планування потреби в персоналі

Планування персоналу як система комплексних рішень дозволяє: забезпечити організацію необхідним персоналом;

підібрати людей, здатних вирішувати поставлені цілі, формувати нові підходи до їх рішення;

забезпечити необхідний рівень кваліфікації робітників;

забезпечити активну участь робітників в діяльності організації.

Існує декілька етапів в процесі планування потреби в персоналі:

визначення типів потреби в персоналі;

визначення цілі планування;

визначення виду планування потреби в персоналі;

визначення методу планування потреби в персоналі.

Таблиця 14.1

Бізнес-план підприємства

Найменування розділуЗмістПоказники
План маркетингуСтратегія маркетингу; перелік завдань і проблем; програма дії; бюджети; порядок контролю; оцінка потенційних небезпек і реальних можливостейПрограма маркетингу

Можлива прибутковість нових виробів

Кількість реальних та потенційних конкурентів

Оцінна ємність ринку

Рівень необхідних інвестицій

Передбачувані витрати на організацію

нового виробництва

Оцінка життєвого циклу нових виробів

Тривалість циклу створення комерційно

зрілого нового виробу-товару

Наявність матеріальних і трудових ресурсів

Сегменти ринку нового товару

Терміни окупності всього проекту розробки,

виробництва і випуску нового товару

Прибуток, за роками

Витрати на рекламу

Витрати на маркетинг
Оцінка ринків збуту продукціїСклад,

місцезнаходження і розміщення ринків, найбільш важливі ринки; сегментація й основні сегменти, плани по кожному ринку; кон'єктура; конкуренти; основні напрями розвитку ринків та їх сегментів; переваги і недоліки ринків; імідж підприємства
Ємність кожного ринку

Ємність кожного сегменту

Тривалість освоєння ринку

Частка кожного сегмента у вартісному вираженні

Прогнози розвитку ємкості ринків та їх сегментів

Конкурентноздатність товарів Ранги і пріоритети ринків Тривалість життєвого циклу товарів Можливе зростання продажу по кожному ринку і сегменту

Позитивні і негативні фактори та оцінка їхнього впливу
Виробничий

потенціал

підприємства
Розрахунки виробничих потужностей підприємства, цехів і підрозділів; виробнича структура підприємстваМаксимально можливий річний випуск продукції

Приріст виробничої потужності Фондовіддача

Отримання продукції: з виробничої площі; з одиниці основного устаткування Коефіцієнт використання виробничої потужності

Коефіцієнт використання ефективного фонду роботи устаткування Інтенсивні й екстенсивні фактори

Продовження таблиці 14.1

План

виробництва
Техніко-економічне обґрунтування плану Випуску продукції; оперативно-календарні нормативи; методи організації виробничих процесів у часі і просторіНоменклатура

Обсяг товарної продукції (у натуральному і вартісному вираженні)

Обсяг реалізованої продукції в оптових цінах

Виробнича програма

Економічна ефективність виробництва

Тривалість виробничого циклу виробів

Обсяг незавершеного виробництва

Розміри оптимальних партій деталей і серій виробів

Рівень автоматизації процесів
Організаційний планОрганізаційна структура управління; реальність серійного масового випуску виробів; характеристика трудового персоналу; можливості організації виробництва за конкурентоздатною ціною; основні напрями удосконалення виробів та організації виробництва, праці і управлінняПрогресивність методів управління Особливість виробництва Безперервність процесів Коефіцієнти спеціалізації підприємства та його підрозділів, робочих місць Комплексність підготовки випуску нових виробів

Стабільність номенклатури Частка передових форм і методів організації виробництва і праці Використання робочого часу Централізація й спеціалізація допоміжних і обслуговуючих виробництв та служб
Фінансовий планБаланс доходів і витрат; фінансові методи і важелі забезпечення доходів і витрат; оптимізація обсягу виробництва, прибутку і витрат; оперативне планування фінансів, розрахунки прибутку, рентабельності, амортизаційних відрахувань, оборотних коштів, та їхнього приросту; потреби кредитів; потреби у бюджет та ін.; склад і джерела фінансування; кредитні взаєминиРентабельність Балансовий прибуток Прибуток від реалізації Доход

Маржинальний доход

Витрати і собівартість

Постійні і перемінні витрати

Платоспроможність

Норматив власних оборотних коштів

Оборотність оборотних коштів

Величини запасів і витрат

Кошти і фінансові вкладення

Оцінка ділової активності

Величина неплатежів

Нормативна стійкість

Капіталовіддача

Коефіцієнт співвідношення позикових і власних засобів

Соціальний планЗаходи з удосконалення соціального стану колективу по працюючих, культурного рівня, поліпшення умов життя і побуту працівників та їхніх родин; підвищення трудової активності

працівників; форми

забезпечення особистої

та колективної

зацікавленості

працівників у

поліпшенні кінцевих

результатів діяльності

підприємства;

розрахунки фондів

винагороди і соціальних

виплат
Чисельність працюючих за групами, кваліфікацією, спеціальностями Число робітників, які підвищили свою кваліфікацію

Число робітників, що беруть участь в управлінні у різних формах Розміри премій, винагород Пільги працівникам по житлу, навчанню дітей, медичному обслуговуванню Забезпеченість у їдальнях Забезпеченість відпочинком у санаторіях, профілакторіях, туристичними поїздками
Оцінка ризику і страхуванняРозрахунки ризиків; аналіз можливих ситуацій і джерел; причини ризику 1 збитків; оцінка ризиків і заходи щодо попередження ризиків і збитків; види страхуванняРозмір можливих витрат Рівень ризику Імовірність ризику Запас міцності підприємства Частота виникнення втрат Експертна оцінка ризику Ефективність управління ризиком Витрати на страхування

Типи потреб в персоналі:

1. Нормативна — загальна кількість робочих місць (з вказівкою ступеня і міри їх завантаження — на повний робочий день, на неповний робочий день, по мірі необхідності) в умовах роботи організації на повну потужність.

2. Чиста (на період). — кількість заповнюваних місць, необхідних при планованому завантаженні на протязі періоду (місяця, кварталу, року).

3. Валова (на період) — кількість робітників (штатних і нештатних), необхідних організації для забезпечення її роботи на протязі періоду при запланованому навантаженні.

Таблиця 14.2

Змісти, розділів бізнес-плану виробу

Зміст розділу
1. РинокАналіз поточної ситуації в галузі, на ринку; оцінка перспектив; сегментування ринку; визначення обсягу і ємності ринку збуту;

позиціонування продукції на ринку; пошук необхідних даних та їх аналіз
2. Характеристика виробуДетальна текстова характеристика виробу, що випускається, чи планованого до випуску; перелік потреб, задовольняти які покликаний даний виріб; особливості і переваги виробу, його відмінні риси, недоліки, оцінка якості, обсяги продажу за минулі періоди чи прогноз майбутнього продажу
3. Вироби-конкурентиОцінка конкурентної ситуації на ринку; пошук основних виробів-конкурентів; збирання інформації про обсяги випуску, технічні характеристики цих виробів; аналіз рівня цін і способів просування у конкурентів
4. План виробництваХарактеристика виробничих можливостей (потужності, виробнича площа і т. ін.); визначення потрібної кількості устаткування та інших основних фондів, а також розрахунок загальної суми оборотних коштів; складання маршрутної технології; визначення умов придбання сировини і матеріалів, розрахунок потреби в них; визначення сукупних витрат; планування обсягів виробництва; розрахунок собівартості виробу
5. МаркетингАналіз маркетингового середовища, виявлення факторів, що впливають на нього, встановлення основних маркетингових цілей, шляхів, способів і методів їхнього досягнення; розробка стратегії просування виробу; вибір ефективних каналів розподілу; визначення ціни, маркірування й упакування; розрахунок основних планових стратегічних показників
6. Оцінка ризикуАналіз факторів, що впливають на процес виробництва даного виробу; визначення можливих втрат; пошук альтернативних джерел постачання; розробка альтернативних стратегій; кількісна оцінка ризику

Цілі планування:

1. Забезпечення виробничого (в широкому смислі) процесу організації персоналом з врахуванням необхідної чисельності і якості.

2. Ефективна організація роботи з персоналом як в короткостроковому (комплектування персоналу), так і в довгостроковому (розвиток персоналу) аспектах.

3. Організація роботи служби управління персоналом зображена на рис. 14.8. 504

Схема планування потреби в персоналі

Рис. 14.8

Схема планування потреби в персоналі

Види планування потреби в персоналі

Проектне: Визначення нормативної потреби в персоналі (при створенні підприємства) чи її зміни при здійсненні організаційних змін (скорочення, розширення, повне чи часткове перепрофілювання, впровадження нової техніки).

Поточне:

* визначення чистої потреби в персоналі на період (місяць, квартал, рік — не більше) як відхилення від нормативної потреби за рахунок дії таких факторів, як зміна завантаження підприємства, фактична кваліфікація персоналу;

• визначення валової потреби в персоналі на той же період як відхилення від чистої потреби за рахунок дії таких факторів, як дисципліна, хвороби, плинність тощо.

Перспективне: Визначення валової потреби в найбільш важливих чи "дефіцитних" категоріях персоналу на перспективу (два роки і більше) і можливостей її задоволення за рахунок внутрішніх джерел.

Планування людських ресурсів включає вивчення особливостей роботи як систематичного аналізу роботи всередині організації. Після того, як менеджери цілком вивчать специфіку професій і роботу, яку треба виконувати в цій організації, вони можуть починати процес планування з метою забезпечити майбутні потреби організації у людських ресурсах. Менеджер передусім визначає тенденції використання людських ресурсів у попередніх періодах, майбутні організаційні плани та загальні економічні тенденції. Прогнозування пропозиції праці передбачає два завдання:

1) прогнозування внутрішньої пропозиції;

2) прогнозування зовнішньої пропозиції.

Найпростіший метод полягає у пристосуванні теперішнього рівня укомплектування персоналом до очікуваного розміру шшнності кадрів та посадових переміщень.

Планування потреби в персоналі — начальна ступінь процесу кадрового планування, що базується на даних про заплановані робочі місця, штатний розклад, план заміщення вакантних посад і іншої інформації про персонал і організацію. При визначенні потреби в персоналі в кожному конкретному випадку рекомендується участь керівників відповідних підрозділів. Планування персоналу — процес роботи з кадрами, що включає в себе декілька етапів:

1) підготовчий — інформаційно-довідковий;

2) про ведення відбору чи атестації;

3) проведення системної після атестаційної роботи з кадрами керівників і спеціалістів, що включає навчання, стажування, тренінги, контроль і перевірку виконання, аналіз прийняття управлінських рішень і їх ефективність. Планування використання персоналу — це заходи по створенню умов для

ефективної реалізації психофізіологічних можливостей, розумово-кваліфікаційних здібностей, створення творчої, здорової психофізіологічної атмосфери в організації. Слід забезпечити умови праці, які є гідними людини. Особливу увагу при цьому слід приділяти питанням зайнятості молоді, жінок, працівників похилого віку, осіб з обмеженими здібностями.

Планування кадрового резерву — планування персонального просування; їх послідовності і відповідних заходів. Плани кадрового резерву можуть складатися у вигляді схем заміщення посад, які мають різні форми в залежності від особливостей і традиції різних організацій.

Схеми заміщення посад являють собою варіант схеми розвитку організаційної структури організації, орієнтованої на конкретні особистості з різноманітними пріоритетами.

Планування залучення персоналу — цілеспрямовані заходи щодо прийому персоналу з метою задоволення в перспективі потреби організації в кадрах за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел. Внутрішні джерела залучення персоналу дозволяють краще використати персонал; перерозподілу завдань і переміщенню, просування по службі працівників. Зовнішні джерела залучення персоналу — це найом нових працівників чи залучення лізингу персоналу.

Планування розходів на персонал — це основа розроблення виробничих і соціальних показників організації. Введення нових технологій пред'являє більш високі вимоги до кваліфікації персоналу, який стає більш дорогим. Зміни законів в сфері трудового права, поява нових тарифів, підвищення цін на товари першої необхідності також збільшує розходи на персонал.

14.6. Стратегічне ринкове планування
14.7. Корпоративна стратегія
Висновки
Розділ 15. Концепція планування людських ресурсів в умовах ринку.
15.1. Сутність планування
15.2. Класифікація планів
15.3. Принципи планування
15.4. Методи планування
15.5. Причини здійснення планування
15.6. Переваги і недоліки планування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru