Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 2. Методи криміналістики

Криміналістика, як й інші самостійні науки характеризується не тільки специфічним предметом, але й особливими методами його пізнання, сукупність яких утворює методологічні основи даної науки. Але потрібно враховувати, що в криміналістиці тісно поєднуються, з одного боку, методи наукового пізнання свого предмету, аз іншого - методи практичної діяльності з розслідування злочинів. Обидва види пізнавальної діяльності ґрунтуються на використанні одних і тих же філософських, загальнонаукових та окремо-наукових методів.

Філософські методи - це найбільш загальні підходи до процесу пізнання, в основі яких знаходиться діалектичний метод, в межах якого знаходять своє відображення закони: а) про загальний взаємозв'язок явищ природи і суспільства; б) про безперервний розвиток і змінення предметів пізнання; в) про первинність матерії по відношенню до свідомості та її здатність до віддзеркалення; г) про перехід кількісних змін у якісні зміни; д) про єдність і боротьбу протилежностей. Філософський рівень методології проявляється у використанні її категорій: загального, особливого та одиничного; частини і цілого; форми і змісту ті ін. До цього ж рівня відносять і формально-логічні методи пізнання (аналіз і синтез, індукція і дедукція, аналогія, гіпотеза тощо).

Загальнонаукові методи - це ті, що застосовуються в усіх або більшості наук. До них можуть бути віднесені: спостереження, опис, порівняння, вимірювання, експеримент, моделювання, математичні методи (вимірювання і рахування, геометричного і графічного аналізу тощо).

Окремонаукові методи - це ті, які використовуються в окремих науках, але оскільки криміналістика досліджує найрізноманітніші об'єкти вони використовуються і в криміналістичних дослідженнях. Це методи фізики, хімії, антропології, психології, соціології та ін.

У той же час потрібно розрізняти методи пізнання, які застосовуються криміналістом - науковцем і криміналістом - слідчим. У кожному з названих видів пізнавальної діяльності окрім загальних використовуються і специфічні методи, обумовлені взаємно пов'язаними, але ж все таки різними завданнями. У зв'язку з цим доцільним є розмежування методів криміналістики на: 1) методи наукового (теоретичного) пізнання; 2) методи практичного пізнання при розслідуванні злочинів.

Методи наукового (теоретичного) пізнання - це ті методи, які використовуються для вивчення предмету криміналістики і накопичення знань про нього. До таких методів можуть бути віднесені наступні.

Вивчення кримінальних справ (вивчення документів) - метод який використовується для накопичення знань про механізм вчинення злочинів і діяльність з їх розслідування. Кримінальна справа € зібранням процесуальних та інших документів, які детально відображають, з одного боку, обставини вчинення злочину (предмет доказування), а з іншого - слідчі ситуації та порядок дій органу дізнання і слідчого. Аналізу піддаються як протоколи слідчих дій (огляду місця події, допитів потерпілих, свідків, підозрюваних і обвинувачених, відтворення обстановки і обставин події), висновки експертиз, так і процесуальні рішення слідчого. В результаті вивчення великої кількості кримінальних справ встановлюються певні закономірності (залежності, зв'язки) між окремими елементами механізму злочинів, які мають статистичний характер (виражаються у відсотковому відношенні частоти їх прояву). Таким же чином встановлюються певні закономірності у діях органів дізнання і слідства - формуванні слідчих ситуацій і використанні певних способів дій та окремих прийомів збирання доказів.

Опитування осіб, які були учасниками слідчих дій - додатковий метод одержання інформації про предмет дослідження. Його використання обумовлено тим, що у матеріалах кримінальної справи далеко не завжди відображуються всі обставини злочину, які цікавлять дослідника-криміналіста. Як правило, не знаходять відображення у матеріалах справи і тактичні рішення слідчого. Тому в процесі наукового дослідження використовується формалізоване (анкетування) чи неформалізоване (інтерв'ювання) опитування учасників кримінального процесу: працівників правоохоронних органів (дізнавачів, слідчих, експертів); потерпілих і свідків; засуджених.

Вивчення опублікованої слідчої практики-метод, який полягає в аналізі надрукованих матеріалів практичного досвіду розслідування окремих злочинів (як правило, тяжких та особливо тяжких). Такі матеріали містяться у збірниках (бюлетенях), які видаються в системі Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури України для обміну передовим досвідом розслідування злочинів.

Вивчення статистичних даних та аналітичних матеріалів щодо стану злочинності, виявлення і розкриття злочинів за певний період. Такі матеріали періодично готуються в системі Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури і Верховного Суду України і є додатковим джерелом інформації про предмет криміналістики.

Методи практичного пізнання при розслідуванні злочинів - це ті методи, які використовуються слідчим та органом дізнання (а також прокурором і судом) для виявлення, фіксації, вилучення, дослідження і використання доказів. Названі методи називають спеціальними методами криміналістики, оскільки вони були сформовані безпосередньо у науці криміналістики (власно криміналістичні методи), або були запозичені з інших наук і пристосовані для вирішення завдань розслідування злочинів. Спеціальні методи криміналістики можна розділити на: 1) методи пізнання, які застосовуються безпосередньо слідчим та органом дізнання: 2) методи пізнання, які застосовуються шляхом залучення спеціаліста або призначення експертизи (використання спеціальних знань).

Методами пізнання, які застосовуються безпосередньо слідчим (органом дізнання), е методи, які входять в систему професійної підготовки слідчого. Ці методи вивчаються у навчальному курсі криміналістики при підготовці фахівців для відповідних підрозділів правоохоронних органів. До таких методів можуть бути віднесені:

- криміналістична діагностика, ідентифікація та встановлення

групової належності;

- криміналістичні версії і прогнозування;

- методи, які використовуються при застосуванні криміналістичної техніки (фотографування, звуко- і відеозапису);

- методи, які використовуються при збиранні слідів - відображень (трасологія);

- методи криміналістичного дослідження документів;

- методи криміналістичного дослідження зброї та боєприпасів;

- методи використання ознак зовнішності людини та інші.

Названа група методів є частиною змісту криміналістики і складає елемент її навчального курсу, орієнтованого на підготовку фахівців для правоохоронних органів.

Методами пізнання, які застосовуються шляхом залучення спеціаліста або призначення експертизи, є методи, запозичені в інших наук. Вони використовуються, як правило, без їх модифікації шляхом залучення спеціаліста до проведення слідчих дій (ст. 128-1КПК України) або призначення експертизи (ст., ст. 75, 76 КПК України). До таких методів, які найчастіше використовуються у названому аспекті, можуть бути віднесені:

- біологічні методи, які використовуються для дослідження об'єктів біологічного походження (крові та інших виділень організму людини або тварин, частинок шкіри, волосся, частинок рослин тощо);

- антропологічні методи, використання яких є потрібними при встановленні невідомого злочинця (опис зовнішності), встановленні особистості загиблої людини за кістками тощо;

- фізичні і хімічні методи, які використовуються при аналізі фізичних і хімічних властивостей матеріалів і речовин (речових доказів);

- психологічні методи, що використовуються при розробленні тактичних прийомів допиту та інших слідчих дій. Названа група методів належить до сфери використання спеціальних знань при розслідуванні злочинів, яка у навчальному курсі криміналістики висвітлюється в окремих темах та спеціальному курсі, в залежності від профілю підготовки фахівців.

3. Система криміналістики
4. Зв'язок криміналістики з іншими науками та її значення у професіональній підготовці фахівців для правоохоронних органів
Глава 2. Криміналістична ідентифікація і діагностика
1. Поняття і наукові засади криміналістичної ідентифікації
2. Об'єкти криміналістичної ідентифікації
3. Види, суб'єкти, форми криміналістичної ідентифікації
4. Поняття, об'єкти, види, суб'єкти, форми встановлення групової належності
5. Загальна характеристика етапів (стадій) ідентифікації та встановлення групової належності
6. Поняття, об'єкти, види, суб'єкти, форми криміналістичної діагностики
7. Значення криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики в кримінальному судочинстві, використання їх даних у інших сферах юридичної практики
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru