Науково-практичний коментар Закону України "Про нотаріат" - Коротюк О. В. - Стаття 28. Страхування цивільно-правової відповідальності приватного нотаріуса

Для забезпечення відшкодування заподіяної внаслідок вчиненої нотаріальної дії шкоди приватний нотаріус зобов'язаний до початку зайняття приватною нотаріальною діяльністю укласти договір страхування цивільно-правової відповідальності.

Держава не несе відповідальності за шкоду, заподіяну неправомірними діями приватного нотаріуса при здійсненні ним нотаріальної діяльності.

Приватний нотаріус не несе відповідальності по зобов'язаннях держави.

Мінімальний розмір страхової суми становить сто п'ятдесят мінімальних розмірів заробітної плати.

Розмір відшкодування заподіяної шкоди визначається за згодою сторін або в судовому порядку.

Страхування цивільно-правової відповідальності нотаріуса є гарантією захисту прав та інтересів особи, яка звернулася до нотаріуса, від їх порушень з боку незаконних чи недбалих діянь самого нотаріуса. Цей вид страхування слід віднести до страхування професійної відповідальності осіб (п. 27 ст. 7 Закону України "Про страхування"). Слід звернути увагу на те, що згідно з ч. І наведеної статті відшкодування шкоди за рахунок суми страхового відшкодування можливе лише у випадку, якщо така шкода завдана внаслідок вчинення нотаріальної дії. Таким чином, страхування не поширюється на випадки, коли нотаріус відмовив у вчиненні нотаріальної дії або шкода була завдана внаслідок надання ним неправильної консультації, тощо. На нашу думку, згадане положення закону не є об'єктивно справедливим і викликає ряд зауважень. Так, має місце невідповідність змісту статті її назві. Логічно, що "страхування цивільно-правової відповідальності приватного нотаріуса" повинно розумітися в контексті настання будь-якого випадку цивільно-правової відповідальності особи, яка перебуває в статусі приватного нотаріуса. В іншому випадку можна говорити про часткове страхування відповідальності, що одночасно означає невиконання повною мірою згаданою нормою своєї мети, а саме захисту прав та інтересів особи, яка звернулася до нотаріуса, від порушень з боку самого нотаріуса. Йдеться про те, що, наприклад, незаконна відмова у вчиненні нотаріальної дії також може спричинити негативні наслідки у вигляді завданої шкоди. Більше того, реалізація повноважень нотаріуса, вчинення ним юридично значимих дій не завжди означає вчинення нотаріальної дії. Наприклад, заведення спадкової справи, яке не являє собою нотаріальну дію, відіграє дуже важливу роль і безпосередньо стосується майнових прав спадкоємців. Незаконна відмова нотаріуса у заведенні спадкової справи або заведення її з порушеннями нотаріальної процедури може стати причиною пропуску встановленого строку для прийняття спадщини. З огляду на це положення ч. 1 ст. 28 Закону України "Про нотаріат" потребує змін стосовно поширення його на всі випадки завдання приватним нотаріусом шкоди внаслідок вчинення незаконних або недбалих діянь.

Укладення договору страхування цивільно-правової відповідальності є обов'язком приватного нотаріуса. Згідно з ч. 1 коментованої статті такий договір мас бути укладений нотаріусом до початку зайняття нотаріальною діяльністю. Це означає, що особа, яка отримала реєстраційне посвідчення (див. коментар до ст. 24 Закону України "Про нотаріат") не має права вчиняти жодної нотаріальної дії до укладення договору страхування. На підтвердження факту укладення даного договору нотаріус подає до відповідного управління нотаріату копію укладеного ним договору та копію квитанції, що підтверджує здійснення ним страхового платежу. Договір може укладатися з будь-якою страховою організацією, на розсуд нотаріуса.

У частинах 2 та 3 ст. 28 Закону України "Про нотаріат" визначено, що держава не несе відповідальності за шкоду, заподіяну неправомірними діями приватного нотаріуса при здійсненні ним нотаріальної діяльності. Приватний нотаріус не несе відповідальності по зобов'язаннях держави. Таким чином, правовий зв'язок держави і приватного нотаріуса існує у чітко визначених межах. Як бачимо, нотаріальна діяльність грунтується на принципі її незалежного здійснення, у тому числі в контексті несення юридичної відповідальності.

Відповідно до ч. 4 ст. 28 Закону України "Про нотаріат" мінімальний розмір страхової суми становить сто п'ятдесят мінімальних розмірів заробітної плати. Важливо, що у випадку зміни розміру мінімальної заробітної плати, внаслідок чого зазначена в укладеному договорі страхова сума стала меншою, ніж сто п'ятдесят мінімальних розмірів заробітної плати, нотаріус зобов'язаний внести зміни до договору страхування шляхом укладення нового договору чи договору про внесення змін до укладеного договору страхування. Копія укладеного договору та копія квитанції про сплату необхідної суми страхового внеску також надається нотаріусом до відповідного управління нотаріату. Обов'язок укласти новий договір страхування або внести зміни до попереднього також покладається на нотаріуса у випадку закінчення строку дії укладеного договору страхування. Так, в інформаційному листі Головного управління юстиції у м. Києві від 21.11.2011 року № 1230/3/12-11 зазначалося, що у разі відсутності у реєстраційних справах приватних нотаріусів документального підтвердження дотримання вимог щодо терміну дії договору страхування цивільно-правової відповідальності та розміру страхової суми Головним управлінням юстиції у м. Києві будуть застосовуватися відповідні заходи реагування. Останнє має на увазі зупинення і припинення нотаріальної діяльності (див. коментар до статей 29 та 30 Закону України "Про нотаріат").

У випадку завдання нотаріусом шкоди її розмір визначається за згодою сторін або в судовому порядку. Виходячи з принципу повного відшкодування заподіяної приватним нотаріусом шкоди, якщо сума шкоди є більшою, ніж розмір страхової суми, завдана шкода відшкодовується також за рахунок майна приватного нотаріуса.

Стаття 29. Заміщення приватного нотаріуса
Стаття 29.1. Підстави зупинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса
Стаття 29.2. Порядок зупинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса
Стаття 30. Підстави припинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса
Стаття 30.1. Порядок припинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса
Стаття 31. Оплата вчинюваних нотаріальних дій
Стаття 32. Оподаткування доходу приватного нотаріуса
Стаття 33. Перевірка організації нотаріальної діяльності нотаріуса та виконання ним правил нотаріального діловодства
РОЗДІЛ II. ПОВНОВАЖЕННЯ ЩОДО ВЧИНЕННЯ НОТАРІАЛЬНИХ ДІЙ
Стаття 34. Нотаріальні дії, що вчиняють нотаріуси
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru