Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПЕТРУСЕНКО Оксана Андріївна (справжнє прізвище — Бородавкіна)

Українська співачка

Народилася 18 лютого 1900 р. в с. Балаклія (нині Харківської області). Батько помер, коли їй був усього один рік. З десяти років співала в церковному хорі. По закінченні севастопольської гімназії чотирнадцятирічною дівчиною почала самостійне життя — співала в концертах, у хорі. З 1916 р. виступала перед широкою аудиторією.

Акторської майстерності навчалася у К. Лучицької та І. Сагатовського, співу — у диригента П. Бойченка. З 1918 р. працювала у Херсонському музично-драматичному театрі. В 1921—1927 рр. виступала в українських трупах Д. Гайдамаки, І. Сагатовського, П. Коваленка, В. Квасенка і водночас навчалася в Київському музично-драматичному інституті ім. М. Лисенка (1923—1924), сценічну майстерність опановувала у П. Саксаганського.

У грудні 1927 р., з тріумфом дебютувавши в партії Оксани в опері »Черевички» П. Чайковського, вона назавжди залишає музично-драматичні трупи і поринає в оперну стихію П. Чайковського, О. Бородіна, О. Даргомижського, М. Римського-Корсакова, М. Глинки, Дж. Верді, Дж. Пуччіні, Р. Леонкавалло, Ш. Гуно, Ж. Оффенбаха. Зростає її популярність як сольної співачки, її запрошують до Казані, Самари, Свердловська, Баку. У1934—1940 рр. виступає в Київському театрі опери та балету.

О. Петрусенко мала красивий вокальний голос широкого діапазону (лірико-драматичне сопрано) і надзвичайний драматичний талант. З великим успіхом виконувала українські народні пісні, солоспіви, оперні партії. Була визначним майстром національної вокальної школи. Ії партії: Наталка (»Наталка Полтавка» М. Лисенка), Одарка (»Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Ліза, Марія, Оксана (»Пікова дама», »Мазепа», »Черевички» П. Чайковського), Наташа (»Русалка» О. Даргомижського), Тоска (однойменна опера Дж. Пуччіні), Земфіра (»Алеко» С. Рахманинова), Лушка (»Піднята цілина» 1. Дзержинського) та ін.

Народна артистка УРСР з 1939.

Померла 15 липня 1940 р. в Києві.

ПОЛТОРАЦЬКИЙ Марко Федорович
ПОХИТОНОВ Іван Павлович
ПРИМАЧЕНКО (Приймаченко) Марія Овксентіївна
ПРИХОДЬКО Олекса Кіндратович
РАЧИНСЬКИЙ Андрій Андрійович
РАЧИНСЬКИЙ Гаврило Андрійович
РАЧИНСЬКИИ Іван Іванович
РЕВУЦЬКИЙ Валеріан Дмитрович
РЕВУЦЬКИЙ Дмитро Миколайович
РЕВУЦЬКИЙ Лев Миколайович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru