Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів - Сирохман І.В. - 11.8. КЕКСИ

Кекси - це вироби із здобного тіста з різними поліпшувачами. Сировиною для їх виготовлення є пшеничне борошно вищого сорту, вершкове масло, маргарин, меланж, цукор-пісок, молоко тощо. На якість кексів суттєво впливає заміс і збивання тіста, формування, випікання за температури 180-200°С і охолодження, а для більшості виробів - оздоблення поверхні.

Наводяться дані, що заміна свіжих яєць сухим яєчними білком і жовтком приводить до підвищення якості кексів. Значна кількість лецитину у жовтку забезпечує не тільки поліпшення якості виробів але й сприяє збереженню їх свіжості. Найбільш відчутний технологічний ефект досягнуто внаслідок спільного використання сухих яєчних продуктів і карбоксиме-тилцелюлози.

Поєднання карбоксиметилцелюлози з овочевим пюре з моркви, буряка або гарбуза і включенням висококислотної молочної сироватки дозволяє знизити витрати яєчних продуктів і цукру. Додатково знижується густина кексів і вони збагачуються харчовими волокнами.

Запропоновано використання житнього ферментованого солоду у виробництві кексів "Димок" і "Загадка", які характеризуються підвищеною біологічною цінністю і більш низькою собівартістю порівняно з традиційними виробами. Нові види відрізняються підвищеною стійкістю під час зберігання, містять менше цукру і жиру, тому їх можна використовувати у харчуванні людей, які схильні до цукрового діабету та надлишкової ваги.

Кекси з використанням пасти для збивання і поліпшувача кондитерського мають вищий об'єм та ніжну дрібнопористу структуру. Емульгатори сприяють кращому затриманню вологи у виробах за рахунок чого довше зберігається свіжість кексів.

Збивання суміші інгредієнтів для кексів в апараті під тиском (1-3 бара) у сприяє збільшенню утримання середнього розміру пухирців газу. Зростання швидкості збивання веде до скорочення тривалості досягнення необхідної величини утримання пухирців газу і часу досягнення кінцевого розміру цих пухирців.

Заміна 25 або 50 % жиру гуаровою і ксантановою камедями дозволяє зберегти протягом 15 діб щільність і еластичність кексів з пониженим вмістом жиру. Ксантанова камедь забезпечує отримування продукту більш високої якості.

Запропоновано використання ферментного препарату амілази Новаміла 1500 МГ і дистильованих моногліцеридів МГД-2. Для збереження споживних властивостей кексів протягом тривалого періоду (понад 60 діб) доцільно використовувати ферментний препарат Новаміл 1500 Мг у кількості 0,05 % до маси борошна і дистильований моногліцерид МГД-2 (0,5 % до маси борошна).

Вологість повітря на стадіі випікання впливає на загальний вигляд кексів. Зі зниженням вологості кекси стають темнішими. За більш високої вологості повітря поверхня кексів стає блискучішою і хрумкою.

Залежно від розпушувачів кекси поділяють: на хімічних розпушувачах, без них і дріжджові. Споживні властивості кексів значною мірою визначаються використаними жирами.

Кекси з хімічними розпушувачами. На вершковому маслі виробляють кекси Столичний, Шафранний, до рецептури яких входить масло вершкове - 22,1 і 23 %, ізюм - 23,2 і 14 %. Вони мають прямокутну форму. Поверхня кексу Столичний обсипана цукровою пудрою, а кексу Шафранний - заглазурована цукровим сиропом. Маса кексу Столичний 75 г, 500 г і ваговий, вологість - відповідно (12 + 2) %; (14 + 3) % і (18 + 3) %.

Маргарин використовують для виготовлення кексів Ароматний, Студентський, Чайний, які випускають прямокутної форми, з обсипаною цукровою пудрою поверхнею. На 1 т цих виробів витрачають відповідно кг: маргарину - 237,2, 189,6, 180,4; меланжу - 209,5, 189,6 і 108,3.

Кекс Датська казка випускається мармуровим у глазурі, До чаю ванільний, До чаю лимонний і 3 цукатами. Всі вироби із борошна пшеничного вищого ґатунку, з використанням рослинної олії, яєць, глюкозного сиропу, емульгаторів, сухого молока, розпушувачів, консерванту - сорбіту калію. Мармуровий у глазурі включає також какао-порошок і кондитерську глазур. Маса виробів 225 г. Вони містять 4,4 г білків, 25,2 г жирів і 53,5 г/100 г вуглеводів. Термін зберігання 6 міс.

Сирні кекси на маслі вершковому - Дитячий, Сирний і Сирний з ізюмом. До їх рецептури входить, кг/т: масло вершкове - 158,5, 154,6 і 130,5; меланж - 168,9, 164,9 і 139,7, а також сир з коров'ячого молока 9 %-ої жирності для кексу Дитячий - 263,9, сир 18 %-ої жирності для кексу Сирний - 257,5 і Сирного з ізюмом - 217,5. Кекс Дитячий виробляють прямокутної або круглої рифленої форми, його маса 75 г. Поверхня всіх трьох видів обсипана цукровою пудрою. Вологість виробів (20 ± 3) %.

Кекси з начинками випускають кількох різновидів, у тому числі Кекс Датська казка з начинкою ківі в глазурі. Для нього використовують джем ківі на основі фруктово-ягідного пюре з додаванням цукру, пектину та сорбату калію. Крім того застовують кондитерську глазур на рослинному жирі з додаванням цукру-піску, какао-порошку, лецитину, ароматизатора "Ванільний". Випускається масою 240 г, а 100 г виробу містить 22,1 г жиру.

Кекси 7 DAYS "Магдалена" випускається з абрикосовою, полуничною начинкою, з лимонним і кремом какао. Сировиною служить борошно пшеничне вищого ґатунку, цукор, яйця, жири рослинні, сироп інвертний, розпушувач, сіль, консервант, ароматизатор "Лимон", "Ванілін". Начинка готується з використанням пюре яблучного та абрикосового, з додаванням цукру, пектину, лимонної кислоти, ароматизатора й консерванта. Випускається масою 200 г, а 100 г продукту містить 19,3 г жиру. Начинка кексу з лимонним кремом готується на кондитерському жирі, з додаванням цукру-піску, крохмальної патоки, сироватки молочної, сухого молока, спирту, емульгаторів, стабілізатора альгіната натрію, сорбата калію і ароматизатора "Лимонний". Начинка кексу з кремом какао, крім цукру і жиру кондитерського, містить какао-порошок, молоко сухе, емульгатор, сорбіт калію. У 100 г кексу міститься 24,4 г жиру.

Кекс "Магдалена" Домашнє свято випускається з начинками: вишневою, крем-брюле, крем-шоколад, лісова ягода, малинова, персикова, полунична. Кекс з вишневою начинкою готується з пшеничного борошна вищого ґатунку, з додаванням олії соняшникової рафінованої, цукрової пудри, меланжу, наповнювача вишневого (пектин, лимонна кислота, барвник), лимонного комплексу, пекарського порошку, цукру-піску, молока сухого знежиреного, ваніліну, сорбіту калію, молочної кислоти і соди харчової. Випускається масою 210 г. У 100 г кексу міститься 28,2 г жиру. Кекс з начинкою крем-шоколад передбачає використання кондитерської маси "крем-шоколад". Для фруктових начинок нормуються відповідні наповнювачі на основі пектину, лимонної кислоти, барвника і ароматизатора.

Кекс "Магдаленас" Нагт'у8 виробляють з такими начинками: абрикосова, полунична, лісова ягода, шоколадна. Абрикосова передбачає використання джему абрикосового, що включає фруктово-ягідне пюре, цукор, пектин, сорбат калію. Містить 15,9 г жиру на 100 г продукту. Шоколадний наповнювач готується з такої сировини: цукор, рослинні жири, какао-порошок, суха молочна сироватка, емульгатор. Кекси випускаються масою 200 г.

Кекси без хімічних розпушувачів. На вершковому маслі виготовляють кекс Мигдальний, Срібний ярлик, З цукатами. Кекс Мигдальний має продовгувату форму у вигляді поліна, його поверхня заглазурована праліне і обсипана мигдалем. Маса виробу 300 г. Кекс Срібний ярлик випускають у формі зрізаного конуса з отвором у центрі, а поверхня обсипана цукровою пудрою. В рецептурі цих кексів значна частка вершкового масла - 282,3 і 289,1 кг /т і меланжу - 320 і 346,9 кг/т.

На маргарині виготовляють кекс Бісквітний, який має круглу з отвором посередині форму, два прошарки з брусничного варення, поверхня обсипана цукровою пудрою.

Без жиру виробляють кекс Ювілейний і З корицею. Кекс Ювілейний має форму зрізаного конуса, з отвором посередині, риф-лену бічну поверхню, зверху обсипаний цукровою пудрою. На виготовлення 1 т кексу витрачають яйця курячі - 510,5 кг та ізюм - 68,8 кг.

Кекси дріжджові виробляють на вершковому маслі та маргарині. На вершковому маслі - кекс Весняний, Молочний, Домашній. Кекс Весняний має круглу форму, обсипану цукровою пудрою і подрібненими горіхами поверхню. Його маса 100, 500 і 1000 г. До складу кексу входять ізюм і цукати. Кекс Молочний має прямокутну форму, обсипану цукровою пудрою поверхню, містить ізюм і меланж. На маргарині виготовляють кекс Луганський, Здоров'я, Новий. Кекс Луганський має круглу форму, з двома паралельними надрізами, змащену яйцем поверхню. До рецептури виробів входить ізюм, сухе молоко, меланж. Маса кексу 0,5-1 кг, вологість (30 + 3) %.

ЦКВЛ Укоопспілки пропонує документацію на такі кекси: Великодній круглої форми, подовий або формовий, з додаванням ізюму, яєць, молока, маргарину, олії, поверхня змащена яєчною масою і посипана цукровою пудрою, горіхом чи покрита помадою; кекс Снятинський весільний переважно плетений, різної форми; Покуцький у формі листочка; Малютка прямокутної форми з трьома-чотирма злипами, змащений яєчною масою; Ромашка миколаївська - круглої форми, із 6-12 кексів, сформованих у вигляді квітки-ромашки, поверхня змащена яєчною масою; Сувенір - маса 0,14 кг, випікається у спеціальних формочках, що мають вигляд білочки, півника та ін.

Пакують кекси у картонні коробки, пакети з целофану або полімерних плівок, а також у дерев'яні чи алюмінієві лотки із застеленим дном.

Контроль якості кексів починається з оцінки відповідності формі, стану поверхні, кольору, виду на зломі, смаку і запаху. Поверхня кексів має бути не підгорілою, а виготовлених на хімічних розпушувачах може мати тріщини і розриви, які не змінюють товарного вигляду виробів. Колір передбачений від світло-до темно-коричневого. Кекси повинні бути добре пропеченими, без закалу і слідів непромісу; добавки достатньо рівномірно розподілені у виробах.

Для нових видів кексів під час технологічних розробок використовують показники "м'який укус" "флейвор". "М'який укус" визначають як структурну і механічну характеристику текстури, що залежить від сили, яку необхідно прикласти для деформації кексу, або для відповідного проникнення в нього. Під час розжовування його встановлюють стисканням продукту між зубами (тверді зразки) або між язиком і піднебінням. Під "флейвором" розуміють комплексне відчуття в порожнині рота, яке зумовлюється смаком, запахом і текстурою продукції.

Зберігати кекси слід за температури не вище як 18 °С і відносної вологості повітря 70-75 %. У цих умовах встановлені такі строки зберігання: кексів, що виготовлені на дріжджах - 2 дні, упакованих у полімерні матеріали - 12 днів; виготовлених на хімічних розпушувачах, а також без них і дріжджів - 7 днів. Кількість мікроорганізмів у кексах з додаванням пектину під час зберігання було значно нижчим ніж у контролі. Завдяки цьому пектин розглядають як бар'єрний об'єкт у розробленні мікробіологічно стійких виробів.

Болгарськими вченими встановлено, що кекси з покриттям із їстівних плівок, що включають поліміксан і ксантан, краще звичайних утримують вологу в процесі товаропросування. Структура крохмальних зерен у таких кексах залишається без змін. Добрими властивостями володіють кекси з покриттям, що містить карбоксиметилцелюлозу і пектин.

11.9. РУЛЕТИ І БІСКВІТИ
РОЗДІЛ 12. НАЦІОНАЛЬНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
12.1. СОЛОДОЩІ ТИПУ КАРАМЕЛІ
12.2. СОЛОДОЩІ ТИПУ М'ЯКИХ ЦУКЕРОК
12.3. БОРОШНЯНІ НАЦІОНАЛЬНІ ВИРОБИ
12.4. КОМБІНОВАНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
РОЗДІЛ 13. КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ ДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
13.1. ДІЄТИЧНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ ІЗ ЗМІНЕНИМ ВУГЛЕВОДНИМ СКЛАДОМ
13.2. ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНІ ВИРОБИ
13.3. КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ, ЯКІ ЗБАГАЧЕНІ ЙОДОМ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru