Психологія управління - Ходаківський Є.І. - 15.3.12. Соціотип "Драйзер"

12. Етико-сенсорний інтроверт (ЕСІ, ISFJ) - "Драйзер".

Соціотип

Характерні риси типу: 12.1. Зовнішні ознаки:

o фігура і осанка: фігури зустрічаються як дуже худі, витягнуті, з довгими ногами, навіть балетні, так і товсті, статні, із широкими плечима;

o обличчя: упізнається за характерним поглядом і виразом обличчя, на якому відображається готовність надати опір. Губи не вузькі, а припухлі, проте стиснуті. Обличчя згладжене, без виступаючих різких щелеп. Якщо посилена етична компонента, то вираз обличчя зображує критичний настрій, а іноді і злість.

o невербальні компоненти: коли дивиться на людину, при погляді у відповідь, як правило, відводить очі. Може довго знаходитися в одній позі. Коли замислюється, то може дивитися на предмет або людину. При цьому на обличчі відображається незрозумілість від невизначеності ситуації, в яку потрапив.

o манера одягу: для одягу характерна сувора елегантність, майже завжди присутній відтінок офіційності, коли знаходиться поза межами дому або приймає гостей. Одяг не буває неохайним: завжди зібраний, підтягнутий, не розслабляється. Є нахил до фольклорного елементу. Сенсорний підтип надає перевагу престижному стилю одягу, іноді обирає яскраві тони, проте не викликаючи. Етичний підтип мало слідкує за модою, надає перевагу вільному стилю.

12.2. Манера спілкування.

У будь-якій справі налаштований критично. Перш за все вказує на суттєві недоліки. Ситуацію опрацьовує з усіх сторін, намагаючись бути логічним. У всьому хоче розібратися об'єктивно, без емоцій.

Гарно бачить порушення людьми етичних норм. Дає моральну оцінку вчинкам людини, коли бесідує у своєму колі. У своїй оцінці керується поняттям обов'язку. Іноді дає поради щодо негативної етики, які зводяться до відкритого прояву негативних емоцій типу: "Підійди до нього і скажи все, що ти про нього думаєш".

На репліки у свою адресу завжди знайде, що відповісти. За словом до кишені не лізе. Вступає у суперечки у чергах і транспорті, але не за власною ініціативою, а наче захищаючись від зовнішніх образ.

Лаконічний, небагатослівний. Без зайвих емоцій, сухий. Негативно ставить до емоцій, що проявляються не за сутністю справи. Часто алогічний, - має "свою" логіку.

Іноді схильний перевіряти почуття гумору людей розіграшами, повідомляти їм інформацію, яка вимагає миттєвої емоційної реакції, із серйозним обличчям.

У спілкування потребує не стільки психологічної, скільки фізичної дистанції. Довго залишатись наодинці з однією людиною не любить. У новій компанії насторожений і недовірливий. Сторонні його дратують. Ініціативи у знайомстві не проявляє, але на розрив стосунків, що вже себе вичерпали, може піти першим. Самолюбивий, не визнає любові і дружби без взаємності.

Хворобливо сприймає критику на свою адресу, ображається.

Якщо підсилена етична компонента, то у спілкуванні присутня неприродна грайливість, розв'язність, натягнутий сміх. Налаштований на двозмістовні жартівливі репліки, грубуваті залицяння.

Сенсорний підтип характеризується експансією у вузькому колі, навіть агресією, якщо з ним не погоджується. У конфліктних ситуаціях ніколи першим не піде на примирення.

12.3. Особливості поведінки.

Найхарактернішою особливістю поведінки, яку можна відзначити, якщо спостерігати за ним, є вміння активно захищати себе і близьких - проблеми своїх близьких ставить вище за власні, жертвуючи ними заради тих, хто дійсно потребує допомоги. Якщо вже він бере людину під "особистий захист", то надає їй тривале заступництво: ходить за неї домовлятися, відстоює її інтереси. На нього завжди можна покластися. Дуже приємний і люб'язний.

Коли дуже надокучують, активно переходить у контратаку, починає скандалити. Якщо вирішив помститися, то вміє знайти найуразли-віше місце у супротивника, захищаючи від несправедливих нападок себе і близьких.

Любить все передбачити, у всьому практичний і послідовний. Пунктуальний і обов'язковий, вміє проявляти витримку та наполегливість, коли необхідно. Дещо консервативний, але надійний у справах і відносинах.

Важко переносить ситуації невизначеності, коли не можна сказати ані так, ані ні. Невизначеність його обтяжує; дуже хвилюється за будь-яких змін. У таких ситуаціях або починає хапататися за все одразу, або зациклюється, весь час про це міркує.

Принциповий, витриманий, обережний, спокійний, самозанурений. Зовні прагне виглядати врівноваженим і без емоційним. Добре відчуває недоброзичливців. Рішення приймає, внутрішньо зважуючи складність вчинку. Не стане очікувати, якщо обіцянки не підкріплені справами. Вважає, що всі керуються правилами й інструкціями, порушувати їх чи зневажати ними неприпустимо, а головне у житті визначається словами "треба" і "повинно". Любить працювати наодинці.

Не любить чекати. Чим ближча очікувана важлива подія чи вирішення питання, тим швидше наростає напружене хвилювання. У свою чергу справи відкладати теж не любить.

Важко переносить порушення етичних норм, за природою - критик і мораліст. З повагою ставиться до традицій, зберігає їх як моральні цінності. Чудово відчуває зв'язок часів.

Довго пам'ятає образи - повернути його розташування дуже складно. Не має особливих здібностей щодо владнання конфліктів, очікуючи їх самовирішення.

Якщо віддає перевагу якомусь проекту, чи до когось переймається теплими почуттями, терпіння стає практично безмежним. Намагається будь-що завершити розпочату справу, не зневажаючи працею у понад врахований час, не звертаючи уваги на дрібні втрати. Інші можуть його сприймати як "мученика", проте він себе таким не вважає, - в інший спосіб він би не міг реалізуватися у повній мірі.

Відчуває докори сумління, живе під тиском почуття обов'язку, тому буває схильним до зняття стресу за допомогою легковажних, часом соціально-суперечливих, способів. Любить розважитись у своїй компанії, "на повну".

Любить чистоту і порядок, вимагає цього ж від оточуючих. Прибирає рідко, але ретельно. Може по декілька разів на день мити підлогу. Не ляже відпочивати, доки не вимиє посуд, не прибере на столі.

Не вміє відпочивати нічого не роблячи. Вимірює працю не за кінцевим результатом, а за кількістю зусиль.

Заради близьких чи справжньої справи може витримати будь-які труднощі. Є фундаментом будь-якої організації, ключовою ланкою її пам'яті.

Є натхненник всього, що у нашому суспільстві вважається добрим і гідним. Своєю цілеспрямованістю, відданою працею на другому плані уможливлює те, що дарує іншим задоволення чи використовується у роботі, позитивно впливаючи на життя багатьох інших людей.

Сенсорний підтип надає активну підтримку. Це людина обов'язку, активна, витривала, ділова та цілеспрямована.

Етичний підтип характеризується підвищеним проявом моральності. Тонка, чуттєва природа, добре розбирається у людях, уважний до них. Надійний друг, здатний йти на компроміс. Зовні скромний.

12.4. Основні функції (формула типа).

Першою функцією є етика відносин, що робить представника цього соціотипу непримиренним борцем за моральність та порядність. Критично оцінює поведінку оточуючих, але власну думку виказує лише тоді, коли його дуже зачепили. Добре бачить, як розкриваються люди у спілкуванні. Його не можна переконати вдаваною дружелюбністю. При першому ж знайомстві різко поділяє людей на дві категорії - "свої" та "чужі". "Чужі" наче перестають для нього існувати, а до "своїх" (близьких і друзів) сильно прив'язується, відчуває відповідальність за них. Вірний власним етичним оцінкам, його складно переконати в іншому. Із складністю іде на компроміси із "чужими". "Своїм" багато чого прощає. Вільно володіє психологічною дистанцією, - то віддаляє, то наближує людей до себе, таким чином даючи зрозуміти, як він до них ставиться.

Творчою функцією є вольова сенсорика, яка робить представника цього соціотипу дуже вольовою і самостійною особистістю. Вміло розраховує силу впливу на людину. До партнера не прилаштовується, а нав'язує йому свою лінію поведінки. Тримає себе у руках. Доки не наступить критична межа. На будь-який відхил від загальноприйнятого етичного порядку реагує гіпертрофовано жорстоко і непримиренно. Поступливий, але впертий. Здатний постояти за себе і близьких. Не переносить примусу, нерозумного застосування сили. Його опір співвідносний із ступенем прояву агресії. Вміє привчити кривдника, послідовно збільшуючи силу тиску на нього. Не заспокоїться доти, доки не відчує збентеження та падіння бойового духу суперника. Моральна перемога для нього важливіша за фізичну. Ніколи не дозволить поводитись із собою безцеремонно, нав'язувати власну думку. Його не можна залякати чи спровокувати.

Структурна логіка, що посідає третє місце, побуджає у власній критичності здаватися холодним, логічно-безпристрасним. Прагне аналізувати ситуацію з усіх боків і робити об'єктивні однозначні висновки. На людях одягає маску "сухої" людини, без емоцій. Залежить від норм, що усталилися, та методів дій, що апробовані. Все оцінює з точки зору здорового глузду, розумного егоїзму. Примушує себе робити те, що вимагають правила гри, але цього ж вимагає і від оточуючих. Уникає великих скупчень народу, тримається на відстані від людей, які набридають, - потребує фізичної дистанції.

Інтуїція можливостей є больовою точкою. Складно переносить обговорення власних перспектив та здібностей щодо них. Не вибачає надмірної, на його думку, демонстрації чиїхось переваг, адже спостерігаючи за людиною, порівнює її можливості із власними (на рівні "чи можу я зробити те саме, що і вона?"). Не визнає здібності, які не доповнені працею. Має схильність або до ідеалізації певної людини, або, навпаки, до повного заперечення наявності у неї здатностей. Не довіряє хвалькуватим людям, які "випинають" свої здатності. Не стане підтримувати талановитих, проте егоїстичних та самовдоволених людей. Чекає, коли його помітять та оцінять належним чином - самому себе пропонувати складно. Компліменти у свою адресу приймає охоче, проте інших нахвалює рідко. Складно розбирається у нагромадженні оригінальних, але "розмитих" ідей та здогадок, що не спираються на визнані факти. Важко почувається у ситуації невизначеності, недомовленості.

За діловою логікою переконуваний. Із вдячністю приймає поради, що стосуються ділової активності, корисності ідеї чи підприємства, їх практичної значимості. Взагалі люди, що долучили його до ділової активності, дуже йому подобаються. По-справжньому розслаблюється після напруженої роботи, що принесла корисний результат. Швидко виконує трудомісткі роботи, - щоб довго до них не звертатися. Практичний у щоденних справах, пускаючи у хід все, що знаходиться на його території. Вміє забезпечити комфортні умови для роботи. Любить функціональні та красиво оформлені речі. Цінує те, що корисно, і потребує мінімальних зусиль на своє обслуговування. Зміну роботи або звичного устрою життя переносить складно; дискомфорт при перенас-троюванні на нові умови відлякує.

За інтуїцією часу хтось повинен допомагати орієнтуватися у часі та прогнозувати майбутнє. Налаштований на швидкі рішення; очікування переносить складно, не любить зволікання, повільного плину подій. Активізується у ситуаціях дефіциту часу. Не припускає, щоб його застали зненацька, - завжди готовий до непередбачених обставин. Внутрішньо тривожний, переживає через всілякі небезпеки, які загрожують йому та близьким людям. Шукає філософські, релігійні, містичні та інші способи осмислення та захисту від неочікуваних "дарунків" долі. Добре пам'ятає помилки та потрясіння минулого, з яких дістає уроки.

Сьома функція - етика емоцій - примушує проявляти різко і відкрито негативні емоції у ситуаціях, що пов'язані з порушенням кимось етичних норм. Добре відчуває емоційний стан іншої людини; цікавиться причинами, що призвели до поганого настрою, проте сам покращити його не може. Підлаштовується під настрої оточуючих. У серйозній обстановці поводиться підкреслено офіційно, а у колі друзів - невимушено весело, навіть дозволяє цинічні гостроти. Любить веселих людей, які вміють зняти напругу, "розворушити" компанію, підняти настрій, дати впевненість у майбутньому. Сам потребує емоційних розрядок. Уникає життєвих драм, нагнітання негативних емоцій, знаючи, як важко вони впливають на психіку та здоров'я (з іншого боку, навмисно прискорює розв'язання конфліктів чи драматизує ситуацію).

Восьма функція - сенсорика відчуттів - робить його досить тактовним з питань, що пов'язані з обговоренням фізичних особливостей людини. Не може сидіти без конкретної справи, постійно шукає собі заняття. Праця виступає у ролі ліків проти багатьох хвороб. Відчуває жалість до людей невлаштованих, знедолених, слабких, залежних, хворих. Довільно виникають бажання допомогти чимось конкретним: нагодувати, позбавити залежності, допомогти подолати кризу, облишити шкідливу звичку, вилікувати. Цінує чистоту, здоровий спосіб життя; не миритиметься з людиною, яка йому фізично неприємна. Боїться вийти до людей у неохайному, некрасивому вигляді, у поганій фізичній формі. У разі фізичного занедужання застосовує радикальні методи лікування.

12.5. Рекомендації.

а) При роботи з працівником даного типу потрібно намагатися вселяти впевненість у його здібностях, вчити розподіляти заходи у часі, щоб забезпечити уникнення неочікуваних моментів, зробити роботу у визначений термін та, відповідно, уникнути неприємностей і конфліктів, від яких страждатимуть його стосунки з колегами. Також вчити стримувати емоції і його, і колег, що його оточують (якщо він розсердиться, щоб його не ображали, адже він хворобливо це переживає). Працівник не прагнутиме ключових ролей - йому краще виконувати доручення, - але авторитарному впливу активно опиратиметься.

б) Ефективними засобами стимулювання є похвала за правильні дії, позитивний настрій. Можна звернутись до його обов'язку та відповідальності. Рекомендується підтримувати з ним теплі, довірчі відносини.

в) Під час вербального спілкування слід берегти його самолюбство - щодо наявних у нього недоліків слід говорити у необразливій, жартівливій формі. Одночасно пояснювати, що він має частіше посміхатися, бути веселим, щоб його всі любили, а притаманні йому дипломатичність і терпимість зроблять ще комунікабельнішим, допоможуть досягти більшого у житті.

г) Особливістю роботи із ним є активізація функції контролю: потрібно перепитувати щодо зрозумілості поставленого завдання, термінів його виконання та просити робити узагальнюючі висновки. Краще давати небагато часу на підготовку, адже чим більше він чекає і готується, тим більше хвилювань і гірший результат. У випадку ж недотримання ним обіцянки, можна пристидити, що такими діями він вчиняє непорядно, підводить колег, відтак може втратити їх повагу.

д) Сильними сторонами працівника цього соціотипу є сувора прихильність до обраних морально-етичних цінностей, вміння знаходити індивідуальний підхід до людей та розбиратися у їх взаємовідносинах, висока працездатність, сумлінність, порядність, обов'язковість, вміння принципово відстоювати власні інтереси, сильна витримка та самовладання; намагання рівномірно, послідовно розподіляти справи у часі, до всього готуючись завчасно, не запізнюючись. Організований, приємний і надійний виконавець; працює непомітно, готуючи різні заходи, радіючи за інших. Вимагає дотримання методів роботи, що себе виправдали. Може примусити себе робити навіть нецікаву роботу, - рутина не втомлює, деталі не дратують. Добре працює, коли потрібно рухатись встановленим курсом, краще виконує поставлені завдання, якщо знає, що від нього очікують буквального дотримання інструкцій. Охоче допомагає людям у складний для них час, надає різні послуги. Представник цього соціотипу потрібний будь-якій установі чи організації; без нього не можлива ефективна діяльність будь-якого колективу.

е) Слабкими сторонами працівника цього соціотипу є невпевненість у собі, невміння швидко адаптуватися до змін, складність щодо розуміння скритих причин явищ, певна стереотипність мислення. Надто хворобливо переносить несправедливість, неетичність, аморальні вчинки; ранимий та піддаваний враженням; хворобливо реагує на звинувачення у несправедливості і необ'єктивності. Вирізняється різкістю оцінок (на добро і зло відповідає тим самим), але частіше своє ставлення виражає не стільки словами, скільки тоном і поглядом, добре бачить недоліки інших, зради не прощає. Надумливий, помисливий. До всього схильний висувати однаково високі моральні вимоги; але при спробах його пригнітити, може проявляти агресивність. До життя не завжди ставиться позитивно, зміна у переконаннях та оцінках відбувається дуже повільно. Відчуває невпевненість, коли береться за нову, незнайому йому справу. Безмежна відданість справі може призвести до того, що інші користуватимуться його працею у власних цілях (краще, щоб працівник сам заявляв про свої потреби). Крім того, може надмірно занурюватися у деталі, непомітно для себе витрачаючи цінний час, і, як наслідок, провокуючи прояв поганого настрою, незв'язність мови через те, що не встигає, а якби і встигав, то вже не має сил.

12.6. Сфера діяльності / рід професій: гуманітарно-соціальна сфера, соціальне забезпечення; людські комунікації; дипломатія; економіст, раціональний фінансист, бухгалтер, касир, товарознавець, особливо зберігання грошей, матеріальних цінностей, працівник кредитної установи; сфера обслуговування; медицина та охорона здоров'я, особливо стоматологія, масаж, робота молодшого медичного персоналу, нетрадиційна медицина, фізіотерапія, рентгеноскопія, біохімічна діагностика. Сенсорний підтип тяжіє до адміністративної діяльності. Етичний підтип дуже гарно спілкується з маленькими дітьми, чуткий, дбайливий. Може також реалізуватися в образотворчому та прикладному мистецтві, мистецькій діяльності, арт-бізнесі, у дизайні

12.7. Характеристика, як керівника: керівник-моралізатор.

Краще вирішує тактичні задачі. Коливається у виборі цілей. Володіє здібностями ієрархічного лідера. Не завжди впевнений у собі та своїх здібностях.

Гарний організатор роботи і підлеглих, піклується про них, надає ділову допомогу.

Спосіб встановлення контакту орієнтований на особистісний чинник. Демонстрація об'єктивності носить формальний характер. Здатний проявити варіативні форми ділової активності: від передбачуваності до вольових, безкомпромісних дій.

Система взаємодії з підлеглими базована на поділі спільних ціннісних настанов. Дуже емпатичний, добре відчуває розстановку сил у колективі. Досягає значних результатів за рахунок згуртованості колективу, підтримки умов стабільності. Прагнення підтримувати і підбадьорювати сприятливо відображається на атмосфері в колективі. Інтереси групи завжди ставить вище за особисті, адже вважає, що будь-яка діяльність має сенс лише тоді, коли розглядається як складова частина спільних зусиль (групова синергія).

Не характеризується безкомпромісним стилем поведінки. Водночас, вимагає, щоб підлеглі працювали згідно "основних заповідей трудової діяльності", а саме встановленого порядку та існуючих правил - лише за таких умов їхні зусилля будуть належним чином винагороджено; в іншому разі можуть бути застосовані "санкції" дисциплінарного та іншого характеру.

Ставлення до етичних норм: управління здійснюється у відповідності до власного розуміння етичних і професійних норм поведінки.

Дуже вольовий керівник, може тяжіти власним авторитетом на інших. При цьому, така позиція виступає для нього ж джерелом стресу: якщо потрібно покарати людину, то співчуває їй.

Схильний перестраховуватись від усіляких втрат, через що втрачає шанси на перемогу.

Стратегія: орієнтація на тверді етичні норми; безкомпромісний захист власних інтересів та інтересів колективу. Мотиви і мета: прагнення поєднати доброчесні мотиви з власними інтересами; їх реалізацію ставить вище за престиж. Ставлення до закону: ділова активність у межах закону.

Сенсорний підтип може керувати колективами середньої величини, підтримувати дисципліну та порядок, застосовувати санкції до тих, хто завинили. Часто буває прямолінійним, демонструє своє ставлення поглядом, що пронизує наскрізь.

Етичний підтип частіше за все гарний виконавець, ніж організатор: йому важливо, як до нього ставляться інші, їх думка про нього.

12.8. Девізи: "Світом правлять мораль, етика, моральний обов'язок", "Чистота з великої літери - моральна чистота; тут і зараз", "Довічність принципів краси". Віра в "ентузіазм і геній людства, у захопленість красою". Марність життя людей, "доти, доки вони не почали робити добро" (Т. Драйзер).

Крім того, відносяться:

o можновладці і політики: Королева Єлизавета II;

o громадський діяч Ненсі Рейган;

o автори віршованих творів: Євгеній Євтушенко;

o актори: Анастасія Вертинська, Ігор Верник, Людмила Хитяєва, Бріджит Бардо, Катрін Деньов, Джейн Фонда;

o співаки: Софія Ротару, Иосиф Кобзон;

o письменники: Лев Толстой, Іван Тургенев, Олександр Островсь-кий, Ганс Христіан Андерсен, Стефан Цвейг, О'Генрі;

o баскетболіст Майкл Джордан;

o вигадані персонажі: Мелані ("Віднесені вітром"), Холден ("Ловець у ржі"), Офелія ("Гамлет").

15.3.13. Соціотип "Штірліц"
15.3.14. Соціотип "Достоєвський"
15.3.15. Соціотип "Гекслі"
15.3.16. Соціотип "Габен"
15.4. Інтертипні відносини
Розділ 16. Праксеолопчні кластери
Розділ 17. Основи групової самоорганізації
17.1. Причини некомпетентності та методи боротьби з нею
17.2. Система групової самоорганізації та основні соціальні функції
17.3. Групова компетентність
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru